Ponedeljak 11.04.2011.
09:14
Press

Korupcija u zdravstvu sve više košta Srbe

Korupcija u bolnicama odavno je poljuljala poverenje građana u zdravstveni sistem, a njeno postojanje priznaju i svi nadležni, piše ''Pres''. Novi ministar zdravlja Zoran Stanković je u svim intervjuima i nastupima od kada je postavljen naglasio iskorenjivanje korupcije ili njeno svođenje na ''razumnu" meru kao centralnu temu.

Korupcija kao svakodnevica: Prema istraživanju, najviše zarađuju kardio hirurzi

Korupcija je, kažu izvori beogradski list, najprisutnija među hirurzima, pa ginekolozima, dok su na trećem mestu anesteziolozi. Među hirurzima najviše na ovaj način zarađuju kardio, neurohirurzi i ortopedi, dok su među ginekolozima najkorumpiraniji akušeri. Korupcije najmanje ima u domovima zdravlja, a najviše u institutima i kliničkim centrima.

Prema poslednjem istraživanju o korupciji i podmićivanju, koje je u oktobru prošle godine sproveo TNS „Medija galup", zdravstvo je ''šampion", dok su posle lekara najpodmitljiviji policajci, a zatim službenci u državnoj administraciji i profesori. Od ispitanika koji su se izjasnili da su dali mito, čak 57 odsto ga je dalo lekarima.

Stručnjaci kažu da korupcija u zdravstvu svake godine poprima sve veće razmere. Prosečna vrednost mita u oktobru 2009. godine iznosila je 169 evra, da bi u oktobru prošle godine bila 255 evra, navodi ''Pres''.

Pomoćnik direktora Urgentnog centra KCS Milena Jauković naglašava da su korumpirani ljudi u zdravstvu ''umreženi" i da novog ministra zdravlja Zorana Stankovića čeka veoma težak posao.

- Korupcija je u zdravstvu prisutna već 20 godina. Najmanje je zastupljena u domovima zdravlja, dok je njeno opšte mesto hirurgija. U raznim granama hirurgije ona je način života mnogih lekara - kaže Jaukovićeva za beogradski medij.

Ona ističe da postoji nekoliko modela kako se iznuđuje novac.

- To je i te kako razređen sistem. Ima onih koji otvoreno traže, ali više je onih sa skrivenim namerama. Takvi, naime, odlažu pacijentu termin za dva ili šest meseci, a svako zna da će, ako ponudi novac, brže doći na red za operaciju. Jer, ako sve ide glatko, razume se, nema potrebe za podmićivanjem. Ima i onih za koje radi drugo osoblje, i koje bije glas da se do njih ne može doći ako ne dobiju određeni iznos. Takvi imaju posrednike, koji novac uzimaju posle završenih operacija - otkriva Jaukovićeva i dodaje da je reč o velikoj moralnoj destrukciji i poremećenom vrednosnom sistemu.

2024 © - Vesti online