Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 06.03.2011.
12:16
Boba Borojević A

Slučaj Trifković: Ko kontroliše slobodu govora u Kanadi?

Vest da su kanadske vlasti zabranile uglednom istoričaru, piscu i spoljnopolitičkom uredniku magazina ''Kronikle'' iz Čikaga, dr Srđi Trifkoviću , ulazak u Kanadu 24. februara, uzbudila je mnoge sa obe strane Atlantika.

Odluka je skandalozna, jer je doneta brzopleto kao reakcija na kampanju mržnje protv Srba, koju već duže vreme vodi izvesna bosansko-muslimanska propagandna grupa koja sebe naziva "Istitut za istraživanje genocida" (Institute for the Research of Genocide Canada (IRGC)) sa sedištem u Vankuveru, Kanada.

Kada se pogleda njihova zvanična internet stranica, zaključuje se da se ne radi o nikakvom istraživačkom institutu niti o "istraživanju" genocida, vec o agresivnom proganjanju svakoga ko na bilo koji način izrazi sumlju ili se usudi da argumentovano raspravlja o događajima koji su se dešavali u Srebrenici 1995. godine. Po njima niko nema prava da pobija ili sumlja u mit o Srebrenici koju Institut neguje! Ko to čini "negira genocid" i zaslužuje da bude ućutkan.

Diskriminacija: Srđa Trifković

Druga vidljiva karakteristika ovog Instituta je neograničena mržnja prema Srbima. Dok Institut insistira da negiranje bošnjačke ''Srebrenice'' predstavlja govor mržnje, dotle koristi sve mogućnosti da negira srpske žrtve u proteklom veku. Srbi su opisani kao nacisti, fašisti i genocidan narod, dok je Republika Srpska genocidna tvorevina. Tako su najoštriji branioci "srebreničkog genocida" istovremeno najoštriji negatori svojih i hrvatsko-ustaških zlocina nad Srbima.

Ali pravo lice "Istituta za istraživanje genocida" je njegov predsednik dr Emir Ramić. Njegove vrednosti i ubeđenja se oslikavaju ne samo kroz rad Instituta već i kroz aktivnosti koje obavlja kao član uređivačkog odbora magazina "Korak" koji izlazi u Sarajevu. Ramićev magazin "Korak" u svom broju 13, u članku "Osnovni proncipi ratnog prava u Islamu" između ostalog navodi da "džihad predstavlja pravednu bitku protiv agresije u borbi za zaštitu ljudskih prava i sloboda".

Autor ovih redova je ekstremni džihadista , Enes Ljevaković, čiji je brat član nadzornog odbora "Agencije za pomoć trećem svetu" [Third World Relief Agency (TWRA)] - koju CIA u svom Izveštaju o NVO sa terorističkim vezama, svrstava u islamski teroristički front .

Džon Pomfret u svom članku objavljenom u Vošington Postu 22. septembra 1996. godine govori o (Irfanu) Ljevakoviću kao jednom od nekolicine uticajnih (bosanskih) zvaničnika koji su stali u odbranu islamskih ratnika koji su ostali da zive u Bosni iako se to direktno kosi sa odlukama Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ton članaka objavljenih u Ramićevom "Koraku" je isti od članka do clanka, od autora do autora, od jedne laži do druge, od jednog antisemitskog orgazma do orgazma inspirisanog mržnjom protiv Srba.

Svoju aktivnost u širenju mržnje protiv Srba Ramić plasira i na Fejsbuk. Grupa kojoj pripada na Fejsbuku se zove "Hvala Alahu što nisam Srbin" dok zapaljena srpska i izraelska zastava na toj stranici jasno oslikava njihovu opredeljenost.

Jedan od malobrojnih, ali zato dovoljno glasnih pristalica anti-srpske kampanje "Istituta za istrazivanje genocida" je izvestan dr Srđan Pavlović asistent na Alberta Univerzitetu.

Njegovi prilozi u službi sirenja laži o Srbima se redovno objavljuju na stranicama "Edmontonskog Žurnala" (The Edmonton Journal) u kanadskoj provinciji Alberti. U svom zadnjem javljanju pod nazivom "Poricanje genocida ne treba da se poistoveti sa slobodom govora" , koji odiše etuzijazmom pera jedne Nataše Kandić ili Sonje Biserko, Pavlović pozdravlja odluku Ministarstva za imigraciju Kanade da zabrani ulazak dr Srđi Trifkoviću u Kanadu i time ga spreči da održi zakazano predavanje na Univerzitetu Britanske Kolumbije.

Po misljenju Pavlovića odluka kanadskih vlasti ne može da se dovodi u pitanje pozivanjem na slobodu govora ili na dijalog o datoj temi. Po njemu "genocid u Srebrenici" je aksiom kojeg Dr. Trifković ne prihvata . S' toga svako drugo tumačenje ili pozivanje na dokaze koji pobijaju mit o muslimanskom tumačenju "Srebrenice" mora da se kažnjava uskraćivanjem slobode govora pa i zabranom ulaska u zemlju.

Pavlović tvrdi da sa dr Trifkovićem i njegovim sledbenicima dijalog nije moguć zbog toga sto "nacionalisti vide svoju verziju prošlosti kao jedinu istinu pa i od drugih zahtevaju da u nju poveruju". Ovo Pavlovićevo pisanje je licemerno i lažno, baš kao što je i njegovo akademsko predstavljanje javnosti.

Tema predavanja dr Trifkovića planiranog da se održi na Univerzitetu Britanske Kolumbije nije obuhvatalo temu Srebrenice već je nosio naziv: "Balkan: Neizvesna buducnost nestabilnog regiona" kojem je svako mogao da prisustvuje kao i da učestvuje u diskusiji.

Zabranom ulaska dr Trifkoviću u Kanadu kanaske vlasti su nanale veliki udarac slobodi govora i javnom diskursu Kanade.

Postavlja se pitanje ko donosi odluke o tome ko sme a ko ne sme da govori u Kanadi . Ko sme a ko ne sme da poseti tu zemlju? Ko diktira te kriterijume? U sluacaju "Trifković" nedvoslismeno je da je bosansko-muslimanski lobi uticao na odluke imigracione vlasti Kanade.

Tako su vlasti Kanade dozvolili jednoj etničkoj grupi, sa jednom jedinom tačkom u svojoj političkoj platfomi, bosansko-muslimanskom "Istitutu za istraživanje genocida" , da utiče na njihove političke olduke.

Lobističkim pritiscima primorali su kanadske vlasti da preduzmu korake koji se ne samo tiču dr Srđe Trifkovića lično već se tiču odbrane principa slobode govora i civilizovanog diskusra u Kanadi - principa kojeg oni sami ne poštuju niti ih se pridržavaju.

Jedini način da se prevaziđe ovaj "nesporazum" i povrati poverenje u istinite principe demokratije u Kanadi je da nadle-ni organi ponišste brzopletu i ničim zasluženu odluku i dozvole dr Srđi Trifkoviću ulazak u zemlju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online