Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 22.02.2011.
15:35
A

Štrbac: Beograd odustao od Purde

Srpsko pravosuđe uskoro će se zvanično obratiti Sudu BiH sa konstatacijom da odustaju od predmeta protiv Tihomira Purde i još dvojice hrvatskih branitelja optuženih za ratni zločin počinjen 1991. godine u Vukovaru. Ovo tvrdi za "Vesti" direktor Dokumentaciono-informativnog centra Veritas Savo Štrbac koji kaže da protiv Purde srpsko tužilaštvo nema ni jedan valjan dokaz.

Štrbac: Protiv Purde ne postoje dokazi
 

"Pažljivo sam pregledao spise iz ovog predmeta i na osnovu predočenih dokaza, a posebno iskaza svedoka, ni ja ne bih osudio Purdu, ni danas ni pre 20 godina. Jedino mi je žao što je Hrvatska naprasno počela da vodi računa o "pravu i pravdi", a ni sami ne znaju koliko su Srba osudili na višedecenijske kazne sa mnogo manje dokaza i činjenica", kaže Štrbac.
 

Prema njegovim rečima, zvaničan dopis Srbije u kome će odustati od zahteva za izručenjem Tihomira Purde uslediće za nekoliko nedelja, odnosno pošto istražni sudija završi "mini turneru" po Hrvatskoj i BiH.
 

I Josipović uveren

 

Da će Purda biti oslobođen upravo po ovom scenariju iz Avganistana je indirektno potvrdio i hrvatski predsednik Ivo Josipović.


On je u Kabulu ocenio da je "uveren da hrvatski veteran Tihomir Purda neće biti izručen Srbiji".
 

- Uveren sam i da će Tužilaštvo Srbije, čiji će predstavnici prisustvovati ispitivanju Purde, samo utvrditi da nema razloga da se protiv njega dalje vodi postupak - izjavio je Josipović.

 

"Istražni sudija je već bio u Hrvatskoj gde je saslušao dvojicu preostalih osumnjičenih za ovaj zločin, Petra Janjića Tromblona i Danka Maslova, a zatim je, u Sarajevu, razgovarao i sa Purdom. Međutim, na osnovu prikupljenih dokaza, najverovatnije će posle svega predmet vratiti Tužilaštvu za ratne zločine, a oni će potom formalno obavestiti nadležne u Bosni da ne postoje elementi za izručenje Srbiji, posle čega će Purda biti slobodan čovek", kaže Štrbac i dodaje da su u Srbiji do sada saslušani i svi saborci Bobana Gačića, nekadašnjeg vojnika JNA, koji je preminuo posle pet dana u bolnici u Vukovaru, ali da niko od njih ne tereti optužene.
 

"Niko od tih regruta zapravo nije video šta se zapravo dogodilo tog 5. januara 1991. godine u Borovu naselju kod Vukovara. Istovremeno, Petar Janjić Tromblon i Danko Maslov u svojim iskazima tvrde da su vojnici za koje se sumnjiči nastradali od gelera minobacačke vatre. On čak u svojoj knjizi koju je objavio 2003. godine tvrdi da je "kroz kišu metaka srpskih snaga" svojim automobilom prevezao Gačića u bolnicu i prvog dana bio ispred operacione sale dok se nije uverio da je ovaj mladić preživeo", zaključio je Štrbac.


Dvostruki aršini


Direktor Veritasa tvrdi i da nijedan ozbiljniji sud u eventualnom procesu ne bi prihvatio priznanje koje je Purda svojevremeno dao vojnoj policiji.
 

"Na osnovu takvih iskaza u Hrvatskoj je osuđeno na stotine Srba, ali evo, doživeli smo da su oni sada najglasniji da se takvi dokazi više ne priznaju. Doduše, to im nije smetalo da pre 18 godina na višedecenijsku kaznu zatvora osude Ivicu Vuletića koji je pod stravičnim batinama priznao da je navodno ubio više od 60 Hrvata. Ni jedno od tih ubistava nije potvrđeno u Haškom tribunalu, ta ubistva se nikada nisu dogodila, ali je Vuletić odležao 18 godina", zaključuje Štrbac.

POVEZANE VESTI

Utorak 22.02.2011. 15:57
Ova me vest ama bas nimalo nije iznenadila.Kada treba da se hapse Srpski VETERANI oni su tu bez premca.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online