Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 02.09.2013.
01:10
B. Simonović - Vesti A

Krajišnik: Dokazaću da nisam zločinac

Ulica Vuka Karadžića i prostrani trg na Palama, podromanijskom gradiću u kojem je rođena Republika Srpska, bili su preksinoć pretesni za sve one koji su iz svih krajeva, od Banjaluke do Trebinja i od Bijeljine do Foče došli da dočekaju i pozdrave Momčila Krajišnika nakon oslobađanja iz haške tamnice, da još jednom na taj način izraze protest protiv nepravde Haškog tribunala. Na ulazu u grad bio je postavljen veliki bilbord sa Krajišnikovom slikom i porukom: "Dobro došao, predsjedniče", a oko svečane tribine na trgu satima pre najavljenog dolaska se tiskala masa sa trobojkama i zastavama Srpske demokratske stranke, organizatora dočeka.

Najdraži trenutak u životu: Momčilo Krajišnik
 

Muziku i pesmu koja se čula u celom gradu nadjačali su poklici razdragane mase u trenutku kad se nad palama pojavila "gazela" Helikopterskog saveza Republike Srpske koja je Krajišnika prevezla od Banjaluke do Pala. Slavlje je dostiglo vrhunac kada se Krajišnik pojavio na bini. Dopratili su ga sinovi Miloš i Njegoš, ćerka Milica, snaha, unučad, najbliži prijatelji i saradnici.

Najzaslužniji za stvaranje RS

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da je Krajišniku i drugim srpskim političarima u Hagu presuđivano po inerciji, kako bi se dokazao već namešteni stereotip da su za ratne sukobe samo Srbi krivi. Istakao je da se Krajišnik pokazao kao tvrd političar i pregovarač i da je jedan od najzaslužnijih za stvaranje Republike Srpske. Dodik je istakao da gorak ukus ostavlja činjenica da je Krajišnik odležao višegodišnju kaznu zatvora u svetskim kazamatima.

Među njima su bili Mladen Bosić, lider SDS-a, Miodrag Kovačević, načelnik Opštine Pale i predsednik lokalnog SDS-a, Božidar Vučurović, nekadašnji predsednik SAO Hercegovina i ratni načelnik Trebinja, načelnik Sokoca Milovan - Cicko Bjelica i mnogi drugi.


- Ovo je najdraži trenutak u mom životu - rekao je Krajišnik obraćajući se razdraganoj masi. - Nisam mogao ni da sanjam da ću na Palama doživjeti ovakav doček. I sad mi se čini kao da sanjam, kao da dolazim sa onog svijeta.


Prekidan poklicima i gromoglasnim aplauzima, Krajišnik je najavio da će nastaviti borbu da dokaže istinu, da dokaže da nije ratni zločinac:
- Ja ću se do kraja života boriti da dokažem da nisam ratni zločinac. Ako ne uspijem, ako ne to ne dokažem za života, tu borbu će nastaviti moja djeca, a ako ni oni ne uspiju, ostaviću amanet da tu borbu nastave i moji unuci.
 

Još da dočekamo Radovana: Poštovaoci Krajišnika nisu zaboravil ni Karadžića
 

Krajišnik je u petak sa Pala pozvao srpski narod da se okrene svojoj budućnosti i bori za sreću i budućnost Republike Srpske, da razvija i gaji kult patriotizma, ali onog pravog i zdravog, zasnovanog na ljubavi i poštovanju svih ljudi, svih naroda, a ne onog koji počiva na mržnji i pakosti:
 

Konačno sa svojima: Krajišnik u pratnji sinova, ćerke, unuka, prijatelja i saradnika
 

- Pozivam vas da pružimo ruku svima i svakome ko želi pomirenje i oprost. Nema pomirenja koje počiva na nekakvim formalnim i svakodnevnim izvinjenjima. Umjesto toga, ja vas pozivam da svi mi oprostimo zlo koje su nam drugi učinili, ali i da zamolimo druge da nama oproste za zlo koje smo mi njima učinili. To je moguće samo ako se oslobodimo mržnje u svojim dušama. Uveren sam da Republika Srpska može samo tako opstati, da na takvom iskrenom pomirenju naroda može i mora počivati budućnost svakoga od njih.
 

Kao da sanja

Na aerodromu u Banjaluci, Krajišnik rekao da mu se čini "kao da sanja i kao da je došao sa onog svijeta".
- Vi ne znate kakva je ova država. Čuvajte je, branite je. Bolje nema na svetu - rekao je Krajišnik. Nije precizno odgovorio na novinarsko pitanje da li će se ponovo baviti politikom, ističući da će to Bog odlučiti i najavio da će podneti predlog za reviziju presude Tribunala kojom je osuđen za ratne zločine u BiH.

Krajišnik je na kraju kazao da je velika stvar imati slobodu, imati slobodnu državu, a još veća obaveza čuvati je i sačuvati:
 

Jedva dočekali: Krajišnik sa prijateljima i porodicom
 

- Ko nema države, taj nema perspektive, a jedan narod i jedna država imaju perspektivu, imaju budućnost samo ako imaju ovakvu omladinu koja stasava u slobodi.
Krajišnik je bio u pritvoru Haškog tribunala od aprila 2000. a prvostepeno je bio osuđen za zločine nad nesrpskim stanovništvom u BiH na 27 godina zatvora. Žalbeno veće mu je 17. marta 2009. izreklo kaznu od 20 godina. Predsednik Tribunala Teodor Meron odobrio je da Krajišnik bude pušten na slobodu nakon izdržane dve trećine kazne.


- Krajišnik je prihvatio presudu Tribunala i svoju odgovornost. Takođe, iskazao je želju da pomogne pomirenju među narodima u BiH - navedeo je u Meronovoj odluci.
Krajišnik je bio jedan od osnivača Srpske demokratske stranke u BiH, a posle prvih višestranačkih izbora u BiH, 19. decembra 1990, izabran je za predsednika Skupštine BiH.

Dobrodošao, predsjedniče!

U mnoštvu svakovrsnih zastava, uz zvuke Marša na Drinu i drugih borbenih koračnica, Krajišnika su preksinoć na Palama dočekale i raznovrsne parole i transparenti iz Trebinja, Foče, Kalinovika, Sokoca, Rogatice, Šehovića, Bileće, Kotor Varoši, Lukavice, Istočnog Sarajeva...
Prednjačile su parole: "Krajišnik sin srpskog naroda", "Stop haškom teroru", "Radojičiću, stigla ti je zamjena", a na jednoj koja je stigla sa Žabljaka iz Crne Gore pisalo je: "Dobrodošao, predsjedniče!"

 

Gusle i večnost

- Eto, pogodilo se tako, i to je neka božja volja i pravda. Velikog mučenika i žrtvenika posle trinaest i po godina tamnovanja u šakama globalnih zlotvora, na Palama su dočekale i gusle. A oni koje gusle opevaju njihova je večnost - kazao je Drago Brnović, pesnik i besednik, prognanik sa Kosova koji je utočište našao u srcu Šumadije, a na Pale je doputovao da bi prisustvovao festivalu mladih guslara Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, koji je preksinoć održan na Palama nakon svečanog dočeka Krajišnika.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 02.09.2013. 01:23
- Vi ne znate kakva je ova država. Čuvajte je, branite je. Bolje nema na svetu - rekao je Krajišnik.Ziv i zdrav bio.
Ponedeljak 02.09.2013. 10:02
Ono šta sam naučio u ovom ratu jeste da su Bošnjaci branili Sarajevo i da sada nakon rata u Sarajevu živi skoro 100 % bošnjaka a prije rata ih je bilo 49%. Ovih 51% su bili agresori! Taj plan šta su ostvarili za Sarajevo žele pretočiti na čitavu BIH. Znate li koliko je bošnjaka osuđeno za proterivanje 250 hiljada "nebošnjaka? Na ukupno 0 (nula) godina zatvora!
Ponedeljak 02.09.2013. 11:27
Ma ne vidim nigdje Jelisavetu,Jelo javi se.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online