Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 03.09.2013.
14:28
B. Simonović - Vesti A

Krajišnik za "Vesti" (2): Najteže mi pale laži izroda

Prvi predsednik Skupštine Republike Srpske i jedan od osnivača SDS-a Momčilo Krajišnik, posle oslobađanja iz haškog zatvora i povratka u otadžbinu razgovarao je da reporterima "Vesti" u svom domu na Palama. U ekskluzivnoj ispovesti Krajišnik ističe da živi za dan kada će u Haškom tribunalu, tokom revizije postupka, pred celim svetom dokazati nevinost.

Pamtim one koji nisu poklekli: Momčilo Krajišnik, bivši predsednik Skupštine RS

- Prvobitno sam bio optužen i osuđen na 27 godina za zločine koje sam, navodno, počinio u četrdeset opština u Bosni i Hercegovini. U apelacionom postupku to je svedeno na devet opština. U međuvremenu prikupio sam dokaze koji nepobitno potvrđuju moju nevinost i sada mi je potreban samo advokat od autoriteta za taj sud pa da pokrenem postupak revizije.

- Oni mogu da režu kako im je drago, ali ja sam miran, savjest mi je čista i pred Bogom i pred ljudima da nisam zločinac, a to u potpunosti potvrđuju svi dokazi koje sam u međuvremenu prikupio. Ja živim za taj dan, za tu reviziju, i uvjeren sam da će ta istina kad tad pobijediti, ako ne za moga života, a ono za života moje dece Njegoša, Miloša i Milice i mojih potomaka kojima sam ostavio u amanet da nikad ne posustanu u dokazivanju te istine i borbi za tu pravdu. Mi se ne smijemo zavaravati: Haški sud sada piše istoriju i sve ono što mi sada propustimo, to ostaje za vjeki vjekova - kaže sagovornik "Vesti".

Podrška širom Bosne

Krajišnik naglašava da nikad nije rekao drugačije i da se uvijek izjašnjavao kao Srbin sto posto, ali da to nikad nije značilo niti će ikada značiti da on mrzi bilo koju drugu naciju:
 

Pročitajte još:

1. Samo nas oprost spasava

- Kad je počela priča o mogućnosti mog prevremenog izlaska na slobodu, ja sam tražio da se uputi jedan otvoreni raspis i da mogućnost svim građanima Bosne i Hercegovine da otvoreno kažu imaju li nekakva saznanja o zločinima Momčila Krajišnika koja nema Hag. Recite: ubio, naredio, bilo šta drugo - slobodno recite! Ja sam se iznenadio - sve reakcije i iz redova mojih protivnika bile su pozitivne.

Budali ne treba savetnik

- Ja sam prikupio veliki broj izreka, poslovica i smislenica i zapisao šta je ko, po mom sudu, rekao pametno u Hagu i u zatvorima u kojima sam ja boravio. Svaki čovjek, ako ga umijete slušati, može vam dati lijepu i mudru pouku. I odavno sam shvatio da su savjetnici potrebni samo pametnim ljudima jer je budalama svejedno - pričao mu ne pričao, učio ga ne učio, budala ostaje budala.

- Njihovi ugledni ljudi, bez izuzetka su kazali: Momčilo Krajišnik nije bio za rat, on se našao u ratu! Kad sam to doživio ne samo od muslimana sa kojima sam ja duže živio, nego i od Hrvata sa kojima sam imao manje kontakata, oni su mene takoreći kupili za sva vremena. To, naravno, ne znači da ja sada stavljam po strani svoj narod, Bože sačuvaj, nego sam sada još više uvjeren da je mržnja zlo.

- Ja, naravno, ni ranije nijesam mrzio nikoga, nijesam tako vaspitan, ali sam sada siguran da nijesam krivo vaspitan i svima sam zahvalan što su me učvrstili u tom uvjerenju. Normalno je da čovjek dobije podršku od svojih, normalno je da te tvoji vole i zahvalnost njima se podrazumijeva, ali kad dobiješ podršku sa druge strane to je nešto posebno i njima pripada i posebna zahvalnost - objasnio je Krajišnik.
 

Krajišnik sa unukom Urošem

- U zatvoru ste nula. Dok sam radio, u firmi sam imao jednog Crnogorca, muslimana iz Nikšića, Šabana Hebovića. Bio je znatno stariji od mene i savjetovao me kao mladog čovjeka i ekonomistu da je najveća stvar u životu da naučiš da trpiš nepravdu! A ja mlad, drčan, ne mogu da pretrpim nijednu ni najmanju nepravdu - hoću da eksplodiram. On uporan: "ako ne naučiš da trpiš nepravdu niti ćeš ikada biti dobar ekonomista niti uspješan privrednik!"

- Kad sam došao u zatvor, nepravda na svaki kraj, svakog dana neki stres, sto nepravdi - sve nepravo. Sjetio se ja tada mog mudrog Šabana i njegovih savjeta, ali i uvidio da ni on nije shvatio da i od nepravde ima nešto teže, a to je nemoć - da je svaka nepravda duplo teža ako je čovjek nemoćan. Ja sam onda podvukao crtu: sve ovo je neko božje davanje i ne pada mi na pamet da se sjekiram - svako zlo, prije ili poslije, ipak prođe i ja od tada više nijesam obraćao pažnju ni na kakve nepravde...
 

Prošlost, sadašnjost, budućnost

- Svakom čovjeku je u životu dosuđena prošlost, sadašnjost i budućnost. Svi se nekako olako odričemo prošlosti, ne uviđamo da je sadašnjost tren koji je već u narednom trenu prošlost i ne shvatamo da je budućnost nešto što niko ne može sigurno predviđeti i odrediti. Zato prošlost u svemu tome ipak ostaje konstanta i onak ko se odriče prošlosti, ko nema prošlosti nema i ne može računati ni na budućnost - smatra Krajišnik.

Od svega što je doživljavao za trinaest i po godina suđenja i tamnovanja po kazamatima, Krajišniku su, kaže, posebno teško pala svjedočenja dva-tri izroda, Srbina, koji su lažno svjedočili protiv njega.


- Ja ipak mnogo više pamtim one čestite i hrabre koji nijesu poklekli, koji su na sudu založili glavu za istinu. Znam da ću učiniti nepravdu prema drugima, ali ću ovdje za primjer spomenuti samo Radomira Pašića i Nemanju Vasića, čelnike iz Novog Grada i Prnjavora. I jedan i drugi su bez dvoumljenja i kolebanja kazali: ako je neko kriv, to smo mi i niko drugi! Na drugoj strani, i to posebno moram naglasiti, nijedan musliman ili Hrvat - svjedok nije izrekao nijednu ružnu riječ protiv mene.

Tretman u zatvoru

Posebno nas je zanimalo kakav su odnos prema njemu imali apsandžije u zatvorima u kojima je boravio:


- Hoću da budem pošten. U tri zatvora u Ujedinjenom kraljevstvu u kojima sam boravio - kad ne bih vjerovao u Boga, mogao bih slagati - ja sam imao tako dobre odnose sa tim ljudima, tako su me ljudi dočekali, da ja nemam riječi zahvalnosti za njihovo ponašanje i nastojanje da mi olakšaju i obezbijede što bolji život u zatvoru.

- Ja sam recimo dobio zasebnu sobu sa televizorom, lap-topom - jednostavno, imao sam uslove da se mogu sasvim posvetiti pisanju i radu na prikupljanju novih podataka i argumenata, borbi da dokažem da ja nijesam ratni zločinac. Ovi oficiri, kako oni zovu zatvorske čuvare, prosto su se utrkivali da mi pomognu, a i ja sam se trudio da budem korektan prema njima - objasnio je Krajišnik.

Sinovi i snahe

Momčilo Krajišnik ističe da se od svega što je doživeo po izlasku iz zatvora najviše obradovao unučadima:
- Rekao sam mojim snajama da mogu svaki dan ako hoće i ako im može biti tući moje sinove samo da mi napune kuću đecom jer to je jedino istinsko i pravo bogatstvo, a sve drugo je varljivo i prolazno - kaže on i objašnjava da ga je upravo to, ta nada, saznanje da će ga jednog dana u kući dočekati unučad, njegovi naslednici, održalo i ulivalo mu nadu i snagu da istraje i podnese muku tamnovanja.

 

KRAJ

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online