Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 20.02.2011.
17:50
FoNet A

Nasilnici vladaju Kosovom

Kosovo je obeležilo treću godišnjicu nezavisnosti, ali je još suočeno sa ogromnim problemima koji su posledica stanja polusuvereniteta, budući da ga je priznalo samo 75, od 192 zemlje, ukazuje u novom broju uticajni američki časopis Forin polisi.

FP: Amerikanci svesrdno pomagali kosovske lidere
 

Prema oceni magazina, činjenica da Vašington nije bio voljan da izvrši neophodni pritisak na lidere na Kosovu, dovodi do toga da će milijarde dolara biti uludo potrošene, dok će Kosovom vladati nasilnici.
 

U proteklih nekoliko godina, napominje Forin polisi, Kosovo je dobilo više direktne američke pomoći od one koja je data svrgnutom egipatskom predsedniku Hosniju Mubaraku, ali je i dalje nestabilno područje.
 

Američka podrška Kosovu, smatra Forin polisi, bila je isto tako pogubna po ekonomsku sigurnost, političku stabilnost i demokratske principe, kao i podrška data autokratama širom sveta.
 

Bivše vođe OVK uspele su da se obogate i ostanu na vlasti, kontrolišući sve institucije, napominje Forin polisi, ukazujući da međunarodna zajednica nije imala odgovor na rastuću korupciju.
 

Tek je izveštaj Dika Martija iz Saveta Evrope o trgovini ljudskim organima doveo do otvorenog govora o kriminalu i korupciji na Kosovu, ukazuje list.
 

Kako podseća američki časopis, Marti je u izveštaju označio Hašima Tačija kao lidera Dreničke grupe koja se bavila trgovinom organima i drogom.
 

Svi osumnjičeni visoki zvaničnici Kosova odmah su optužili međunarodnu zajednicu da sprovodi politički linč i da se meša u unutrašnje stvari, što nije tačno, naglašava Forin polisi.
 

Najgora od svega je činjenica da nasilnici koji vladaju Kosovom svoje pozicije duguju podršci međunarodne zajednice, pogotovo SAD.
 

Amerika je od samog početka intervencije na Kosovu 1999.godine, objašnjava Forin polisi, navela saveznike da bombarduju srpske snage, a da kontrolu situacije na terenu prepuste OVK.
 

To je za posledicu imalo stradanje pripadnika manjina i Albanaca, koji su se protivili OVK. Ta strategija je dovela do uspostavljanja međusobno zavisnog odnosa između vođa OVK i Zapada, radi održavanja stabilnosti koja je teškom mukom uspostavljena posle bombardovanja.
 

Teško da su mogli da se razviju demokratija i vladavina zakona, uz tako otvorenu podršku korumpiranom i kriminalnom rukovodstvu Kosova, ocenjuje Forin polisi i dodaje da to otežava ostvarivanje ciljeva SAD i saveznika.
 

Prema pisanju časopisa, stručnjaci za međunarodno pravo tvrde da UNMIK u nekim slučajevima nije dovodio istrage do kraja, već je slao dosijea u sedište UN, radi političke odluke.

Neke istrage su prekinute, jer bi političke posledice bile suviše teške, napominje Forin polisi. Časopis podseća da su "procureli" dokumenti UNMIK iz 2003.godine, koji su pokazuju da je misija UN sprovela, ali nije završila istragu o trgovini ljudskim organima.

POVEZANE VESTI

Nedelja 20.02.2011. 18:05
Космет није самосталан, већ окупиран!
Nedelja 20.02.2011. 18:24
Sta ima da se iznenadjuju sto nema demokratije,i pravne drzave,ti zlikovci su iskoristili Srpsko gostoprimstvo,i nasu dobrotu,mi smo krivi sto su se ko paraziti razmnozili ti gubavci to zlo seme po nasoj zemlji,ko ce njih dovesti u red niko to je grupa divljaka i primitivaca,treba ih izbrisati da nepostoje,ti zlikovci koji su srpskoj deci plica,srce i bubrege vadili!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online