Nedelja 20.02.2011.
17:50
FoNet

Nasilnici vladaju Kosovom

FP: Amerikanci svesrdno pomagali kosovske lidere
 

Prema oceni magazina, činjenica da Vašington nije bio voljan da izvrši neophodni pritisak na lidere na Kosovu, dovodi do toga da će milijarde dolara biti uludo potrošene, dok će Kosovom vladati nasilnici.
 

U proteklih nekoliko godina, napominje Forin polisi, Kosovo je dobilo više direktne američke pomoći od one koja je data svrgnutom egipatskom predsedniku Hosniju Mubaraku, ali je i dalje nestabilno područje.
 

Američka podrška Kosovu, smatra Forin polisi, bila je isto tako pogubna po ekonomsku sigurnost, političku stabilnost i demokratske principe, kao i podrška data autokratama širom sveta.
 

Bivše vođe OVK uspele su da se obogate i ostanu na vlasti, kontrolišući sve institucije, napominje Forin polisi, ukazujući da međunarodna zajednica nije imala odgovor na rastuću korupciju.
 

Tek je izveštaj Dika Martija iz Saveta Evrope o trgovini ljudskim organima doveo do otvorenog govora o kriminalu i korupciji na Kosovu, ukazuje list.
 

Kako podseća američki časopis, Marti je u izveštaju označio Hašima Tačija kao lidera Dreničke grupe koja se bavila trgovinom organima i drogom.
 

Svi osumnjičeni visoki zvaničnici Kosova odmah su optužili međunarodnu zajednicu da sprovodi politički linč i da se meša u unutrašnje stvari, što nije tačno, naglašava Forin polisi.
 

Najgora od svega je činjenica da nasilnici koji vladaju Kosovom svoje pozicije duguju podršci međunarodne zajednice, pogotovo SAD.
 

Amerika je od samog početka intervencije na Kosovu 1999.godine, objašnjava Forin polisi, navela saveznike da bombarduju srpske snage, a da kontrolu situacije na terenu prepuste OVK.
 

To je za posledicu imalo stradanje pripadnika manjina i Albanaca, koji su se protivili OVK. Ta strategija je dovela do uspostavljanja međusobno zavisnog odnosa između vođa OVK i Zapada, radi održavanja stabilnosti koja je teškom mukom uspostavljena posle bombardovanja.
 

Teško da su mogli da se razviju demokratija i vladavina zakona, uz tako otvorenu podršku korumpiranom i kriminalnom rukovodstvu Kosova, ocenjuje Forin polisi i dodaje da to otežava ostvarivanje ciljeva SAD i saveznika.
 

Prema pisanju časopisa, stručnjaci za međunarodno pravo tvrde da UNMIK u nekim slučajevima nije dovodio istrage do kraja, već je slao dosijea u sedište UN, radi političke odluke.

Neke istrage su prekinute, jer bi političke posledice bile suviše teške, napominje Forin polisi. Časopis podseća da su "procureli" dokumenti UNMIK iz 2003.godine, koji su pokazuju da je misija UN sprovela, ali nije završila istragu o trgovini ljudskim organima.

2024 © - Vesti online