Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 19.02.2011.
15:31
Vestionline A

Sudbina nestalih na Kosmetu i dalje neizvesna

Proces potrage za nestalima na Kosovu i Metohiji je u zastoju zbog problema sa identifikacijom više od 400 tela u prištinskoj mrtvačnici, koji se tamo nalaze već osam godina, izjavila je danas direktorka Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP) Ketrin Bomberger.

Istraga je trenutno u zastoju

Bomberger je u intervjuu za beogradske agencije objasnila da postoje dva moguća razloga koji otežavaju proces identifikacije - ili je bilo pogrešnih identifikacija, s obzirom na to da se od početka nisu koristile DNK analize, ili ta tela ne potiču iz sukoba na Kosovu.


''Imamo 1.800 uzoraka krvi porodica nestalih, ali oni se ne poklapaju sa tim telima'', kazala je Bomberger, dodajući da su sva tela ekshumirana u skladu sa zakonskim procedurama, a potom su i podvrgnuta DNK analizama.


Pored toga, prema njenim rečima, od 2005. godine je smanjen broj masovnih grobnica koje su pronađene na području pokrajine, a samim tim i broj ekshumiranih osoba. Ona je istakla da je posebno značajna saradnja sa Euleksom, kome je ICMP predao izveštaje i analize o svim ekshumacijama na teritoriji Srbije.


''Budući da je sada proces traganja za nestalim licima iz kosovskog konflikta skoro zastao u potpunosti, moramo da sađujemo sa Euleksom i kosovsksim vlastima kako

Traženje nestalih putem interneta

 

ICMP je početkom februara predstavio i onlajn centar za upit o nestalim osobama koji će omogućiti porodicama nestalih da preko interneta provere status slučaja. Onlajn pretraživač je najvažnija stvar koja je namenjena procesu potrage za nestalima posle uvođenja DNK analize u identifikaciju žrtava, naglasila je Bomberger.

bismo ustanovili šta su osnovni problemi i uklonili prepreke'', navela je Bomberger.


Kada je reč o saradnji komisija za nestala lica na područjima bivše jugoslavije, Bomberger je navela da se situacija, tokom poslednjih 12 godina, koliko ICMP postoji u ovom regionu, značajno promenila.


Saradnja među državnim komisijama je bila veoma teška tokom devedesetih godina, a u periodu 1996 - 1998. gotovo da je nije ni bilo, ukazala je direktorka ICMP, dodajući da je saradnja sa Srbijom bila problematična sve do promene vlasti 2001. godine, a potom je napravljem potpuni preokret.


''U različitim konfilktima, koji su se tokom devdesetih dešavali na prostoru Hrvatske, Bosne i Kosova, nestalo je oko 40.000 osoba, a do danas je identifikovano njih oko 26.000, što predstavlja odličan rezultat'', naglasila je Bomberger.


Prema njenim rečima, ICMP će, ukoliko se pokrene istraga o trgovini organima srpskih žrtava na Kosovu i dođe do ekshumacija na teritoriji Albanije u vezi sa nestalim licima, pružiti pomoć oko DNK analiza.


''Ono što sa sigurnošću znamo je da se na teritoriji Albanije, ali i Makedonije nalaze ostaci žrtava koje potiču iz kosovskog koflikta. Istraga o 'žutoj kući' je povezana sa istragom o nestalim osobama i naš je stav da taj slučaj, ali i sve druge slučajeve u vezi sa nestalim licima u svim zemljama regiona treba u potpunosti istražiti'', kazala je Bomberger.

POVEZANE VESTI

Subota 19.02.2011. 17:13
Žena jednostavno kaže da se DNK ovih 1800 porodica sa Kosmeta ne slaže sa DNK ostataka. Jedini mogući zaključak je da leševi nisu u srodstvu sa porodicama sa Kosmeta. Mogu oni onda lako da provere etničku pripadnost, pa da tih 400 vrate u Albaniju ili američkim plaćenicima, ali im je izgleda nezgodno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online