Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 23.06.2014.
07:41
J. Arsenović - Vesti A

Amerika oprašta Žutu kuću

Prištinska televizija Klan Kosova objavila je da Specijalni istražni tim na čelu sa američkim tužiocem Klintom Vilijamsonom nije našao dokaze o trgovini organima na Kosovu tokom rata 1999. godine. Kako tvrdi ova televizija bliska kosovskom premijeru Hašimu Tačiju, izveštaj treba da bude objavljen za dva meseca i u njemu će biti odbačeni navodi specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini organima otetih Srba i drugih nealbanaca.

Specijalni istražni tim na čelu sa američkim tužiocem Klintom Vilijamsonom navodno nije našao dokaze o trgovini organima na Kosovu tokom rata 1999.
 

- Ne mogu da kažem da je za nas ovo iznenađujuće, iako smo potajno gajili nadu da će se možda ipak ovoga puta međunarodna zajednica potruditi da radi nepristrasno i u skladu sa dokazima, pravdom i istinom. Ali, kao što se dešavalo kroz ceo prethodni vremenski period, oni su u potpunosti na strani ekstremista i secesionista na Kosovu i Metohiji, sa ciljem opravdanja zločina koji su se desili nad Srbima i pravdanja samozvane države Kosovo koja je na tim zločinima nastala. Verujte mi, teško mi je da govorim, toliko sam ogorčena, tužna i očajna. Iako sam se trudila da realno sagledam stvari, potajno sam se nadala da će ovoga puta istraga biti profesionalna i nepristrasna - komentariše za "Vesti" Nataša Šćepanović, predsednica Udruženja stradalih na Kosovu i Metohiji u periodu 1998-2000. godine.


Pozivajući se na dobro obaveštene izvore, pomenuta televizija je javila da će izveštaj specijalnog međunarodnog istražnog tima biti odložen za dva meseca, iako je prethodno bilo planirano da bude objavljen u junu.

Ni potvrda ni demanti

Portparol tužioca Vilijamsona Žoao Souza rekao je agenciji Beta da ne može da komentariše istragu koja je u toku, kao ni medijske spekulacije.
- Ne želimo da prejudiciramo rezultat istrage, rezultati će biti objavljeni - kratko je naveo Souza.

Prema međunarodnim izvorima, Vilijamson će posle predstavljanja izveštaja napustiti mesto šefa Specijalnog tima, a na njegovo mesto će doći takođe Amerikanac. Novi tužilac će potom suziti istragu samo na 12 slučajeva ratnih zločina o kojima je ekipa na čelu sa Vilijamsonom pronašla dokaze da su se dogodili posle 12. juna 1999. godine.

Radi se o individualnim zločinima iza kojih ne stoji organizovana kriminalna grupa. Ukoliko se ispostavi da su ova saznanja tačna, ostvariće se najcrnje slutnje da i posle izveštaja Dika Martija o zloglasnoj Žutoj kući, gde su otetim Srbima vadili organe zarad dalje prodaje, zločinci za ovaj gnusni zločin neće odgovarati.


- Čim se ovoliko dugo čekalo na kraj istrage, a pri tom nismo imali nijednu informaciju dokle se stiglo, to je ukazivalo da istragu neko kontroliše i da se žele zaštiti ljude na vlasti u Prištini, bivši komandni kadar terorističke OVK - dodaje Nataša Šćepanović.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 23.06.2014. 08:16
Nema dokaza jer su srbi sami sebe ubijali pa im se i u hagu zato sudi svi su oslobodjeni drugi jer su srbi protiv sebe ratovali i ovi sto su nestali na kosovu i to su ih srbi negde sakrili pa ce ih pustiti posle i naravno treba da im sude sto su se bombardovali a onaj bler da bude sudija. SRAMOTA SRBIJO STO TE IZDAJNICI VODE U PROPAST I SAGINJU SE PRED SVAKIM
Ponedeljak 23.06.2014. 09:13
PA STA SE MOGLO OCEKIVATI OD SAD??Oni su i postavili svoga covjeka da istrazuje.Kada bi se dokazalo pola NATO-a i sam Klinton, Bler, Solana i da ih vise ne nabrajam, morali bi na sud. Zivotinje su to dabogda se njihovoj djeci sve to vratilo.
Ponedeljak 23.06.2014. 10:59
Pre Vilijamsona, ona dva americka "novinara" dosla, istrazila, poslala informacije u Ameriku, ovi javili na teren da se dokazi i tragovi uniste i onda dolazi sherif da prekontrolise i zapecati. ALI RATNI ZLOCINI NE ZASTAREVAJU, NI NA OVOM NI NA ONOM SVETU !!!.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online