Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 08.12.2018.
00:10
D. Dekić - Vesti A

Priština ne odustaje od svoje vojske: Igranje vatrom kraj baruta

Atmosferu straha podgrevaju mediji, pa i premijerka, dok predsednik Srbije poručuje: Rata neće biti!

EPA/VALDRIN XHEMAJ
Hašim Tači

Tenzije na Kosovu građane Srbije bacile su na vetrometinu često suprotnih informacija koje već pomalo zvuče kao zveckanje oružjem.

Vesti da će "Srbija morati da upotrebi vojsku", da "Albanija i Hrvatska formiraju pakt protiv Srba", a "Vojska Kosova stvara haos na Balkanu" proizvode zbrku i strepnju koju izjavama komplikuju političari.

Tako je poruku generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da je "formiranje vojske Kosova suprotno preporukama alijanse" demantovao jedan od političkih predstavnika Prištine Burim Ramadani, a pozdravio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Bivši funkcioner međunarodne civilne misije na Kosovu Andrea Lorenco Kapuzela tvrdi da Kosovo neće naredne nedelje dobiti vojsku, ali premijer u Prištini Ramuš Haradinaj najavljuje da će se to ipak desiti. Na to srpska premijerka Ana Brnabić smatra da bi formiranje vojske moglo da izazove oružanu intervenciju Srbije u pokrajini, dok je predsednik Aleksandar Vučić uveren da će mir biti sačuvan.

EPA/Olivier Hoslet
Jens Stoltenberg

Stoltenberga Priština ne sluša

Naime, Jens Stoltenberg je poručio da je odluka o transformaciji bezbednosnih snaga u vojsku suprotna preporukama mnogih članica NATO-a. Takođe da dolazi u pogrešno vreme i može imati ozbiljne posledice za evroatlanske integracije. Ramadani mu je uzvratio da je formiranje kosovske vojske u skladu s obavezama članica NATO-a, kao i misije na Kosovu, i ističe da Priština namerava da uđe u Zapadnu alijansu.

Poruka predsednika Srbije je da neće dozvoliti protrerivanje srpskog naroda. Vučić kaže da u Prištini ne razumeju razmere katastrofe koje mogu da izazovu kao i da Srbija "igra šah protiv nekoga ko ima pomoć deset kibicera, Nemačke, Velike Britanije, Francuske i mnogih drugih.

Naslovi bez kočnica

Generalni sekretar Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Svetozar Raković, kaže da u toj šumi izjava i informacija građani više ne znaju šta je istina i da ih pri većim problemima i izazovima dodatno zbunjuju političari dosoljavanjima i manipulacijama. On kolege poziva da poštuju etičke standarde i novinarski kodeks.

- Ne sme se uznemiravati javnost, a ovo što se sada događa liči na to. Potreban je oprez, a ne izmišljanje i olako ponašanje u obaveštavanju - kaže Raković za "Vesti".

U nekim tabloidima na naslovnoj strani osvanuo je i datum kada počinje rat, što Raković vidi kao mogućnost da se izazovu strah i panika kod stanovništva.

- Novinari treba da paze kada je reč o naslovnim stranama i da rezervisano koriste reči poput "naoružavanja" ili "pokreta trupa". I političari suprotstavljenih tabora treba da budu oprezni kada prete silom, jer to nije dobro ni za koga - mišljenja je Svetozar Raković.

Lako je pucati

- Važno je da međunarodna zajednica razume ko želi mir i stabilnost i koliko je važno da napravimo dogovor, ali me plaše očekivanja našeg naroda koja nisu u skladu sa situacijom na terenu. Srba na Severu ima između pet i šest odsto, a južno od Ibra oko dva odsto. Time što ćemo da govorimo da je sve naše ili sve njihovo nećemo postići nikakav dogovor - kazao je Vučić, dodajući da je lako "pucati preko medija".

Otezanje rešenja

Unakrsne izjave i naslovi zbunjuju i zabrinjavaju, a programskog direktora Demostata, novinara Zorana Panovića, mnogo više zabrinjava uverenje u delu javnosti da su sva događanja dogovorena: Srpski voz koji je zaustavljen ispred Kosova, hapšenje direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića i odlazak Hašima Tačija na Gazivode.

- Šta ako nije dogovoreno, pa stvar izmakne kontroli - pita Panović.

On nam otkriva utešni zaključak iz razgovora sa stranim kolegama da "pre svakog velikog rešenja, dolazi do velikog otezanja", podsećajući da se tako nešto događalo i uoči rešenja situacije u Bosni i Hercegovini.
 

"Figaro": Prazna pretnja iz Beograda

Francuski "Figaro" je preneo izjavu premijerke Brnabić da bi formiranje kosovske vojske moglo da izazove vojnu intervenciju Srbije.

Proces formiranja bi mogao da traje godinama, objavljuje list uz ocenu da Beograd strahuje da ta vojska ne bude upotrebljena za proterivanje srpske manjine koja i dalje živi na Kosovu.

- Takva intervencija malo je verovatna s obzirom na planove Srbije o pristupanju EU - prenosi "Figaro" ocenu neimenovanih eksperata, dodajući da "premijerka verovatno pokušava da pridobije naklonost nacionalista".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online