Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 16.02.2011.
23:41 >> 01:01h
Beta A

Jeremić: Srbija traži istragu UN

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić zatražio je od Savet bezbednosti UN da uspostavi ad hok mehanizam za istragu navoda o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji.

Vuk Jeremić u Savetu bezbednosti
 



Nijedna postojeća institucija nema mandat, vremensku ili teritorijalnu nadležnost da sprovede istragu, što uključuje i Euleks, kaže Jeremić.


U Njujorku, na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, razmatran je najnoviji izveštaj generalnog sekretara Ban Ki-muna o situaciji na Kosovu.
 

"Želim da budem jasan, doprinos Euleksa otkrivanju šta se dogodilo na Kosovu će biti od velikog značaja, ali to neće biti dovoljno, jer Euleks nema mandat za teritoriju van Kosova", rekao je šef srpske diplomatije.

Jeremić je podsetio na navode iz izveštaja da se Drenička grupa OVK bavila pranjem novca, trgovinom narkoticima, cigaretama i oružjem, ali i trgovinom ljudskim organima, koje su prodavali na crnom tržištu.

Izveštaj eksplicitno imenuje aktuelnog premijera Kosova Hašima Tačija kao vođu te grupe, uključujući i Džavita Halitija, Azema Sulu i Fatmira Ljimaja, napomenuo je Jeremić.

Prema oceni Jeremića, istražnim procesom mora koordinirati jedan međunarodni autoritet, koji bi se bavio i pravosudnim pitanjima i primenom pravde.

Zanijer: Ozbiljno istražiti Martijev izveštaj

 

Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer ocenio je na sednici Saveta bezbednosti UN da  izveštaj izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu 1999, treba ozbiljno uzeti u obzir.

 

"Mislim da izveštaj Saveta Evrope treba ozbiljno uzeti u obzir i preduzeti opsežnu istragu", poručio je Zanijer.

 

Specijalni predstavnik je pozvao Martija da što pre dostavi sve raspoložive dokaze Euleksu kao nadležnom telu za pokretanje preliminarne istrage, i ukazao na nužnost zaštite svedoka.

 

Zanijer je naveo da su mu zvaničnici Euleksa preneli da su spremni da preuzmu punu odgovornost koja im je dodeljena u tom slučaju.

 

Pozicija Srbije je da rešenje leži u uspostavljanju mehanizma odgovornog Savetu bezbednosti, naglasio je Jeremić i podsetio na ranije slučajeve koji su se bavili ratnim zločinima na Balkanu.

Jedino kroz aktivnosti Saveta bezbednosti, ocenio je Jeremić, možemo sprečiti uspostavljanje duplih standarda u primeni međunarodne pravde.

Takva istraga, poručio je Jeremić, mora biti pod međunarodnim mandatom i odgovorna pred međunarodnom javnošću.

"Ona mora obezbediti efikasnu zaštitu svedoka, kako bi se garantovalo njihovo kredibilno svedočenje", dodao je Jeremić, upozoravajući da je to akutni problem na Kosovu.

"Sarađivaćemo u istrazi"

 

Zamenica ministra spoljnih poslova Kosova Flora Čitaku najavila je da će Vlada Kosova insistirati na pokretanju detaljne istrage o navodima iz izveštaja izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini organima na Kosovvu, koju bi trebalo da sprovede Euleks.

 

Čitaku je naglasila da Euleks ima stručne tužioce i resurse da temeljno istraži navode iz Martijevog izveštaja.

 

Mi ćemo u potpunosti sarađivati, naglasila je Čitaku, ukazujući da građani Kosova, više nego bilo ko drugi, zahtevaju istragu, jer nemaju šta da kriju.

Isto takav jasan, čvrst i nedvosmislen stav izrazila je i Vlada Albanije, rekla je Čitaku.

"Verujemo da imperativ sporovođenja odgovarajuće istrage ne sme biti politizovan, niti povezan sa diplomatskim neslaganjem oko Kosova", rekao je Jeremić.

"Istraga mora biti u službi istine i pomirenja. Njen uspešan završetak preduslov je trajnog mira i predstavljaće konačno odbacivanje politike koja je promovisala ubijanje, etničko čišćenje i kriminalizaciju", ocenio je Jeremić.

Savet bezbednosti podeljen

 

Predstavnici zemalja članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija generalno su večeras podržali sprovođenje istrage o navodima iz izveštaja Dika Martija o trgovini organima na Kosmetu, ali su ostali podeljeni u stavu da li istragu treba da sprovodi Euleks ili UN, kako je predložila Srbija.


Među zemljama koje su se u diskusiji u Savetu bezbednosti založile da istragu vodi Euleks su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska i Nemačka, dok su Rusija, Kina, Gabon i Južnoafrička Republika ocenile da Savet bezbednosti treba da formira međunarodni istražni mehanizam.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.02.2011. 03:19
Srpski svetski kongres dijaspore, podržava zahtev ministra Jeremića, smatrajući da bi jedino novi haški tribunal imao kapacitet da istraži i procesuira ove najteže zločine. Srpski svetski kongres da sedište suda bude u neutralnoj Švajcarskoj ,koja već dva veka pokazuje najveću brigu prema ratnim zarobljenicima. sa druge strane Albanija je pokazala najveći stepen ne saradnje do sada. Srpski svetski kongres poziva organizacije dijaspore da organizuju sastanke na kojima će tražiti od vlada zemalja u kojima žive da podrže formiranje Haškog tribunala za Albaniju za istragu povodom trgovine organima.
Četvrtak 17.02.2011. 11:18
Nije njima trebao Marti da kaže sve ovo kada i sami daju izjave da je Marti dobio podatke od njih. Ej bre ljudi, od 2008 godine Jeremić nije zucnuo na ovu temu i nije kod UN tražio "ad hock" komisiju ili bar neku istragu. A kao bila onolika borba za Kosmet dok se nije usvojila rezolucija Ešton/Tadić od 9 septembra 2010. Sada mogu da prave komisije koje hoće, što bi rekao Mesić - moj posao je završen.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online