Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Nedelja 13.02.2011.
09:12 >> 09:45h
B. Grujić - Vesti A

Četiri godine žive u vagonu

Ima li kraja agoniji i tužnoj porodičnoj priči nevenčanog bračnog para, Dragana Bibina (43) i Sunčice Lopušine? Njih dvoje već četiri godine provode u starom vagonu, ostavljenom na šinama, u zrenjaninskom naselju Duvanika, u blizini fabrike duvana.

Sunčica nije želela da se fotografiše i da bilo šta kaže o izuzetno teškom životu u samo nekoliko kvadrata prostora, koliko imaju na raspolaganju u napuštenom vagonu, dok je Dragan, razočaran i dsepresivan pristao da prozbori nekoliko reči. Iz vagona je izišao sa radničkom knjižicom i potvrdom o socijalnoj pomoći.

LEDENI DOM: Uzalud čekaju pomoć
 

- Radio sam svojevremeno u zrenjaninskom Šinvozu kao varilac, odlazio na terene, a onda sam ostao bez posla. Bio sam i na ratištima, od Knina, preko Sarajeva, pa dalje. Ranjavan sam! Ranije sam sa Sunčicom živeo kao podstanar, ali nismo imali novca da plaćamo kiriju za stan, pa smo morali da se iselimo. Od tada, u ovom vagonu provodimo i leta i zime - kaže Dragan.

Preživljavaju sa 50 evra


- Da mi daju, radio bih bilo šta. Nije meni problem da uzmem lopatu u ruke i da idem da kopam, da zaradim za nas dvoje. Ali teško je doći do posla. Ima puno mlađih ljudi, zdravijih, fizički jačih. Nas dvoje živimo od 5.500 dinara, koliko mesečno dobijamo od Centra za socijalni rad I to je sve - kaže Dragan Bibin.

Iz prvog braka ima dete-invalida, koje živi sa njegovom bivšom suprugom u Melencima. Dok pričamo ne može da sakrije suze. Kaže da da ni sam ne zna kako on i supruga preživljavaju ove surove zimske dane.


- Smrzavamo se - jedini je njegov odgovor, dok iz vagona uzima flašu sa zaleđenom vodom.


Dragan i Sunčica sakupljaju drva i grane po ulici i povremeno nalože vatru u jednom uglu teretnog vagona.


- Pokrivamo se jorganima, ali džaba, sve unutra zaledi. Ne možete ni zamisliti kako je hladno oko dva-tri ujutro. Ništa ne pomaže da se ugrejemo. Po ovoj hladnoći ne možemo ni da se okupamo. Leti bar kupimo bocu šampona pa odemo na jezero i tamo se koliko-toliko sredimo - kazuje naš sagovornik.


Za hranu se snalazi tako što pretura po kontejnerima. Nađe povremeno i kakvo staro gvožđe, proda ga za par stotina dinara i od tako zarađenog novca kupi Sunčici i sebi obrok i cigarete.

Niko neće da me vidi


- Kucao sam na razna vrata tražeći pomoć i uvek su nadležni zauzeti. Kada je bilo: "Dragane, trebaš nam, hajde na ratište", nije bilo nikakvih problema. A, sada, nemam kud. Mogu da provalim u nečiju kuću, ali će vlasnik doći i ponovo me izbaciti napolje - veli Dragan, često okrećući glavu u stranu, ne bi li sakrio uplakano lice, na kom se i suza ledila.

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.02.2011. 09:15
j:::te Srbijo,a za tabadzije imas milijonce i to u dolarima!
Nedelja 13.02.2011. 09:23
PA VI KAD PRAVITE REPORTAZU ZASTO MU NE POMOGNETE NOVCANO PA ONDA POSLE POMOCI NOVCANE NE ZAKUCATE NA OPSTINSKA VRATA PA NE OSNUJETE JEDAN MALI HUMANITARNI FOND ZA OVE LJUDE I DA SE POMOGNE AAAA NE SAMO PISATI I SNIMATI SRAM VAS BILO ???????????
Nedelja 13.02.2011. 09:30
Zalosno i jadno.Jos je zalosnije da je ovo samo jedan od hiljade slucajeva unesrecenih ljudi koji su lopovlukom drzavnih funkcionera ostali bez posla i krova nad glavom.I cudimo se sto sve vise i vise se omladina okrece kriminalu i svercu droge.Pa stotine hiljada mladih zivi bez dinara u djepu bez mogucnosti da igde rade ,da sebi obezbjede neki zivot.Najveca bi pravda bila da ovaj jadan narod izvede neku revoluciju kojom bi sbacio sav taj sljam sa vlasti i svakome ko je stekao bogastvo na njihovoj muci od 90 do danas sve to oduzme a lopove povjesa po banderama trgova i glavnih ulica davajuci do znanja onim na vlasti sta ih ceka ako urade isto
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online