Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 11.02.2011.
12:17 >> 13:17h
N. S. Preradović - Vesti A

Verica Barać u raljama "Novosti"

Dnevni list "Novosti", koji je u većinskom vlasništvu biznismena Milana Beka, i koji uređuje Manojlo Vukotić, u pamfletu potpisanom sa V.N. optužio je Vericu Barać, predsednicu Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije, da dok govori o tuđim milionima "vešto skriva" svoja primanja koja navodno iznose 150.000 dinara (oko 1.500 evra) mesečno.

Ovaj tekst je očekivani odgovor na izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije, koji je, zbog zatvorenosti medija, objavljen kao plaćeni oglas u listu "Politika".

U tom izveštaju obelodanjeno je da je prodajom nekoliko preduzeća koja je kupio Beko država Srbija izgubila na desetine miliona evra.


Verica Barać nije juče želela da komentariše pisanje "Novosti", ali je poručila da će ubrzo objaviti odgovor na tužbu koju je protiv nje podneo Milan Beko.


Čedomir Čupić, profesor Fakulteta političkih nauka i nekadašnji član Saveta je ogorčen napadom na Baraćevu, koja ima hrabrosti da javno govori o malverzacijama moćnika u Srbiji.

Poziv na javni linč


Sramno pisanje o plati i radu Verice Barać je poziv na njen javni linč. Oni koji na računima imaju milione i koji iz Srbije, napaćene male zemlje, koja se ni ne vidi na geografskoj mapi, zauzimaju mesta na listama svetskih bogataša napadaju ženu koja časno radi delikatan posao - kaže dr Čupić.

- Niko nema pravo da je proziva u vezi sa njenim primanjima jer je ona imenovani funkcioner kojoj Vlada Srbije određuje platu, podseća Čupić. On dodaje da je hrabrost koju Baraćeva pokazuje ravna podvigu, jer živimo u društvu u kome se afere zataškavaju i bacaju pod tepih.


- To je razlog zbog čega Savet smeta moćnicima, i oni zato vrše pritisak da se Verica Barać smeni sa tog položaja. A Vlada je ne razrešava zbog velikog ugleda koji ona uživa kod naroda, ocenjuje Čupić i očekuje reakciju Vlade na javno blaćenje Baraćeve.


Smatrajući da se radi o "neuobičajeno žestokom napadu na Vericu Barać", Ljiljana Smajlović, predsednica Udruženja novinara Srbije, tvrdi da su "u ovom slučaju "Novosti" prozvale i Vladu Srbije", odnosno da je u pitanju "na neki način i jasan izazov Vladi".


- Nije, dabome, nelegitimno javno postavljanje pitanja o primanjima Verice Barać i o tome ko i kako ocenjuje kvalitet njenog rada. Ali upravo zato mislim da je ovo dobar povod da se vlast oglasi kako bismo tačno znali da li ova država ceni i podržava rad gospođe Barać i Saveta za borbu protiv korupcije - kaže za "Vesti" Smajlovićeva.

Nedopustivo


Nedopustivo je da se na samostalna regulatorna tela, od kojih se očekuje da savesno obavljaju posao koji im je poveren, vrše medijski napadi. Time se narušava njihov kredibilitet i automatski se time utiče na obavljanje njihovog posla, kažu u Savetu srodnom telu, Agenciji za borbu protiv korupcije.

Međutim, sudeći prema izjavi Milivoja Mihajlovića, šefa Vladine kancelarije za odnose sa medijima, datoj našem listu, Cvetkovićev kabinet nema nameru ili ne sme da se oglasi.


- Vlada za sada neće raspravljati o tome, a da li će ovo pitanje u budućnosti biti na dnevnom redu, ne mogu reći. Savet jeste formirala Vlada, ali je to nezavisno telo. Pa, ne može Vlada komentarisati svaki tekst u novinama - rekao je, gotovo ljutito, Mihajlović.

Beko (opet) tužio Baraćevu

 

Savet za borbu protiv korupcije saopštio je da je Milan Beko podneo još jednu tužbu protiv predsednice Saveta za Verice Barać kojom je zatražaio naknadu materijalne štete od dva miliona dinara.

 

Tužba je podneta zbog navoda Saveta da je Beko jedan od monopolista u Srbiji koji je tu poziciju sticao na nezakonit način.

 

"Kada tajkuni i drugi veoma zaštićeni pojedinci nekoga tuže i smatraju da su neka njihova prava povređena, onda državne institucije veoma brzo reaguju", ukazao je Savet i dodao da kada se "isti ti zaštićeni pojedinci nađu u ulozi tuženih, onda državni
organi godinama ne postupaju po tim predmetima".

 

Savet takavo postupanje državnih organa doživaljava "kao snažan pritisak" da se oteža ili pokuša potpuno onemogućiti rada tog tela Vlade Srbije.

 

"Može se uočiti da se za ovakve pritiske sve više zloupotrebljavaju mediji, čiji su vlasnici tajkuni, ili su im vlasnici i dalje sakriveni, ali ih možemo prepoznati po njihovom delovanju", naveo je Savet.

POVEZANE VESTI

Petak 11.02.2011. 12:28
na kraju ce nju da strpaju na robiju umesto njih. crvenozuta koalicija+pederi je totalno van sebe. vise se ne zna sta rade. koga i gde udaraju. totalno rasulo.
Petak 11.02.2011. 12:31
a koliko iznose primanja i bogatstvo ove dvojice crnogoraca? odakle im toliko bogatstvo? stranka srba iz srbije mora nastati!
Petak 11.02.2011. 15:21
Da je nije tužio čovek bi pomislio da Beko traži da zbog svog značaja za društvo Verica Barać dobije platu barem kao Bajatović. Sramota je da iz vlade niko ne reaguje, a onolika dreka kako se borimo protiv korupcije. Sad treba neko iz EU da donese dokaze o muljanju sa of šor firmama kao DEA za Šarića pa da počne "borba" prepoštenog Tadića sa korupcijom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online