Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.01.2014.
13:01
D. Dekić - Vesti A

Tajkuni i dalje vladaju Srbijom

"Zbog sprege vlasti, tajkuna, kriminalaca i pravosuđa, Srbija je korumpirana, odnosno zarobljena država. Oni se udružuju, institucije rade u njihovom interesu, a ne u interesu naroda, i ta osovina mora da se razbije", kaže u intervjuu za "Vesti" Danilo Šuković, bivši član Saveta za borbu protiv korupcije, prvi saradnik i suprug Verice Barać, pokojne predsednice Saveta.

Nijedan predsednik ili premijer Srbije, osim na rečima, nisu ništa uradili u borbi protiv korupcije
 


On otkriva da su Baraćevu u antikorupcijskoj borbi izdali predsednici i premijeri, u Vladi govorkali da je luda, a tajkuni je iznurivali tužbama na koje su inače neažurni sudovi revnosno reagovali.

Ko je i kako izdao Vericu Barać?
- Bivši premijer Mirko Cvetković na zahtev biznismena Milana Beka Vladi da ga zaštiti od Saveta, nije stao uz nas. Kada je Verica sa Vojislavom Koštunicom kao premijerom razgovarala o aferi Nacionalna štedionica, on je saslušao i rekao da podnese privatnu tužbu kao da to nije radila za državu. Boris Tadić, dok je bio predsednik, obećao joj je rešenje Luke Beograd, ali ništa nije uradio.

Verica je bila institucija

- Verica je na aferama radila devet godina i iako je imala mnogo prepreka, pa je čak i bivša Vlada pokušala da je ukloni formiranjem Agencije za borbu protiv korupcije, uspela je da se izdigne iznad toga i da bude međunarodno priznata. Razlikovala se po tome što je radila za narod i znala da oštro kritikuje i mene i ostale članove Saveta što nismo dovoljno posvećeni tom poslu koji radimo. Sada se pokazalo da to i nije bio Savet, nego Verica, ona je institucija, jer posle njene smrti se Savet vrlo retko oglašava u javnosti.

Koje su privatizacije Verici Barać bile najspornije?
- Upravo Nacionalna štedionica, Luka Beograd i Večernje novosti i stalno je na delu bila borba tajkuna da sve što ona otkrije bude neutralisano. Za sada se sudi samo biznismenu Miroslavu Miškoviću koji je u početku tužio Vericu zbog njenih otkrića, dok joj je najviše pritisaka i tužbi stizalo od Milana Beka.

Verujete li da će i Beko doći na dnevni red?
- Sumnjam da će biti uhapšen, jer je posećivao Tomislava Nikolića u vreme dok je kao opozicionar štrajkovao glađu, da bi Nikolić potom izjavljivao kako bi Beka za premijera.

Hoće li vicepremijer Aleksandar Vučić razrešiti 24 sporne privatizacije na kojima je Verica Barać radila do smrti?
- Ne vidim da je iko uhapšen zbog Nacionalne štedionice, železare Sartid i Azotare. Gordijev čvor nije lako otpetljati, jer je ta mreža ljudi je suviše jaka, ali suština je da institucije budu slobodne i nezavisne. Voleo bih da Vučić to uradi, ali partije i dalje rade samo za rejting i opstanak na vlasti. Vidimo i da državna preduzeća još nisu departizovana, a tu su koreni korupcije. Zato sam pesimista i bojim da još ne postoji ta ključna snaga koja bi preokrenula stvari.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online