Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 27.03.2014.
12:02
D. Dekić - Vesti A

Država ojađena za milion evra

Jasna Matić, bivša srpska ministarka za telekomunikacije u vladi Mirka Cvetkovića i nekadašnja direktorka Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA), i još dvoje bivših čelnika Agencije privedeni su zbog sumnje da su malverzacijama oštetili državnu kasu za više od milion evra.

Al' je nekad dobro bilo: Jasna Matić i Mlađan Dinkić
 


Istraga će, prema saznanjima "Vesti" iz izvora bliskih republičkom Javnom tužilaštvu, obuhvatiti i rad sa subvencijama za investitore i interne javne nabavke, pa se "očekuje još hapšenja".

Pored Matićeve, zbog zloupotrebe službenog položaja, juče ujutru, lisice na ruke stavljene su šefovima SIEPA od 2006. do 2013. godine, Božidaru Laganinu i Vesni Perić, kao i Bojanu Jankoviću, koji je jedini još uvek zaposlen u toj agenciji.

Uhapšena Jasna Matić!


Oni slove za kadrove Ujedinjenih regiona Srbije Mlađana Dinkića. Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da su državu oštetili za 119,6 miliona dinara, sklapanjem 1.339 fiktivnih ugovora o autorskom delu, a nezakonito prisvojili 91,9 miliona dinara. Ovu nezakonitu praksu je, prema našim saznanjima, u SIEPA uvela Matićeva, a nastavljena je i posle njenog odlaska na drugu funkciju. Ekipa je "pala", jer je nastavila "posao sa ugovorima" i kada je Dinkića na čelu Ministarstva ekonomije zamenio Saša Radulović, odnosno u septembru i oktobru prošle godine. Kabinet Radulovića je istražio sve te papire i kompletnu dokumentaciju tokom oktobra i novembra 2013. predao javnom tužilaštvu.


Prema onome što je otkriveno, ova ekipa je sa zaposlenima kojima je to u opisu radnog mesta, ali i prijateljima van SIEPA imala fiktivne autorske ugovore o pisanju stručnih tekstova i biltena kojima je za navodni rad isplaćivala novac iz budžeta, a oni veći deo vraćali nazad. Naš izvor kaže da su "raskrinkani" na osnovu "rokovnika" u koji su upisivane sve sume.


- Svedočilo je i 30 zaposlenih koji su potvrdili metodologiju krađe i naveli da su bili primorani da stavljaju potpis na fiktivne ugovore - otkriva sagovornik "Vesti".

Radulović stao Mlađi na rep

Izvor "Vesti" negira spekulacije da je hapšenja bivših i sadašnjih šefova SIEPA Dinkiću "smestio" Ivica Dačić, koji je lidera URS-a izbacio iz Vlade.
- Bivši ministar privrede Saša Radulović je sve što je skupio vezano za zloupotrebe u SIEPA ustupio tužilaštvu, i to ne "na ruke", već zvaničnim putem - kaže sagovornik našeg lista.


Decenija mućki

Jasna Matić bila je direktorka SIEPA od 2004. do maja 2007. godine, a zamenila ju je Vesna Perić, koja je radila do juna 2010, kada je došao Božidar Laganin koji je ostao na čelu Agencije do otkrivanja zloupotreba novembra prošle godine. Bojan Janković bio je zamenik direktora od 2007. do 2013. godine.


Mnogi od zaposlenih koji su, prema njegovim rečima, morali da opravdaju potpisane ugovore, odnosno da objasne šta su uradili, nisu znali šta da napišu u izveštaju o svom radu.


- U iskazima su navodili da bi izgubili radno mesto da nisu pristali da potpisuju te ugovore - kaže naš izvor i objašnjava da će zaposleni koji su potpisali izjave date pripadnicima Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, biti svedoci saradnici.


Upitan da li je deo novca završio u partijskoj kasi objašnjava da je, kako sada stvari stoje, "to teško dokazivo".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.03.2014. 14:20
Ajde bre ne zasmejavajte narod. Država ojađena za milion evra Da ste napisali za 1000 miliona bili bi ste blize realnosti,
Četvrtak 27.03.2014. 23:17
Ovi lopovi moraju u zatvor i da im se oduzme imovina, jer 2000-te ker nije imao za čega da ih uhvati
Četvrtak 27.03.2014. 17:32
Samo Izdajnici glume??A gde one Pare(vise od 50 milijardi Evra) sto je usrani Tadic ukrao??
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online