Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 05.02.2011.
09:12
D. Janojlić - Vesti A

Da pomoć dijaspore stigne u prave ruke

Andra Veljković, zaposlen u civilnoj zaštiti Kragujevca, ispunio je nedavno još jednu humanitarnu misiju. On je zapravo već duže vreme spona matice sa rasejanjem. Ovaj dobri čovek se stara da pomoć, koja pristiže iz dijaspore, dođe u prave ruke. I stigla je ovih dana ljudima ugroženim zemljotresom u Kraljevu.

Reč je o svoti od 62.000 dolara, koju je sakupila srpska pravoslavna crkva Sveti Sava u Klivlendu. Novac su, odlukom Crkveno-narodne skupštine, doneli protonamesnik Mijoljub Matić i njen član Petar Svilar.
 

Petar Svilar i Mijoljub Matić
 


Pomoć iz Klivlenda redovno stiže u Srbiju od 1992. godine. Veljković napominje da je u tom gradu u minulim godinama sabrano preko 1,5 miliona dolara. Međutim, darodavci su često bili lišeni informacije gde je završila ta pomoć. Iz otadžbine im nije stigao nijedan papir zahvalnosti što ostavlja mesta za sumnju da novac ponekad možda i nije stizao onima kojima je bio namenjen.


"Sticajem okolnosti radim u civilnoj zaštiti grada Kragujevca, koja je prilično pomagala u proceni štete izazvane zemljotresom u Kraljevu", napominje Veljković. "Poznajem se s nekim uticajnim i dobrim ljudima u dijaspori, prvenstveno u Klivlendu, pa sam kao takav odabran za neku vrstu logističke podrške pri uručenju pomoći ugroženim ljudima u Kraljevu. Moj posao je bio da sredim formalnosti u vezi sa podizanjem novca namenjenog stradalima u nedavnom zemljotresu."


U sakupljanju sredstava za postradale u Kraljevu, uz srpsku pravoslavnu crkvu Sveti Sava, učestvovali su Kolo srpskih sestara i Lovačko udruženje Hajduk Veljko u Klivlendu. Zahvaljujući ljudima dobre volje, pomoć je dobilo 30 kraljevačkih porodica.
 

Andra Veljković

"Naši ljudi u Klivlendu su učinili dobro delo", zaključuje Veljković. "Iz tog razloga smo u Skupštini grada Kragujevca upriličili prigodnu svečanost na kojoj je Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini u Klivlendu uručen Svetosavski venac.

Ovo priznanje je, kao dostojnom čuvaru srpskog nacionalnog i kulturnog bića i pohoditelju svetlih staza svetosavskih i hrišćanskih, dodelio Kulturno-istorijski centar 'Srpska kruna'.

Primio ga je protonamesnik Mijoljub Matić kome je 'Srpska kruna', takođe, dodelila visoko priznanje - Hristodarje, kao doprinos za trajne vrednosti pregalaštva, stvaralaštva i kulture srpskog naroda. Priznanje je dobio i Petar Svilar za građanske zasluge u očuvanju srpske kulture."


Veljković napominje da se ovim želeo dati društveni podsticaj ljudima u rasejanju, uz napomenu da se o njihovim humanitarnih akcijama i dobrim delima malo zna u matici. On se zalaže da se tome daje širi medijski značaj u Srbiji, i to ne samo o plemenitim ljudima koji žive u Americi, već i u drugim zemljama, u Kanadi, Rumuniji, Australiji, Francuskoj, Nemačkoj...
 

Veliko srce


Otuda nam već godinama pristiže pomoć i to u pravom trenutku, podseća Veljković. Nadam se da će tako biti i ubuduće te da će zemlja Srbija umeti da uzvrati tim dobrim ljudima. Ako ništa drugo, ono bar da obnarodujemo ono što su oni učinili za svoj narod u matici. Oni su pokazali da imaju veliko srce i da su čvrsti na svetosavskom putu. Mi ćemo se, kao i do sada, truditi da se njihovoj pomoći u putu do onih kojima je namenjena ne zametne trag.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Neka vas sreća svuda prati!
Subota 05.02.2011. 09:54
Mnogi i dijaspori u zadnje vreme su izbegavali davati pomoc iz razloga sto nisu imali dokaz da je novac i urucen onima kome je namenjen.Dobro bi bilo da se objavio i spisak sa imenima porodica koji su pomoc primili i koliko svaka pojedinacno.Mnogo miliona $ je poslato preko patrijasije za pomoc Hilandaru ,ali nijedan dokaz nije poslat da je novac predan,kome, i koliko,i u sta je potrosen,kao i novac koji smo prikupljali i redovno slali za pomoc srbima na KiM.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online