Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 10.02.2014.
12:00
D. N. Petrović - Vesti - Foto: D. N. Petrović A

Neka vas sreća svuda prati!

Kada ga je pre tri godine napustila supruga Nermina, preudavši se i ostavivši mu osmoro dece, koje je i do tada teškom mukom prehranjivao, Omer Hot iz Bujkovića kod Tutina iznenada se našao u ogromnim nevoljama.

Bez pomoći dobrih ljudi teško bi opstali: Omer Hot sa decom
 

Pre svega, jer je pored odlaska u nadnice po okolnim selima i obrade pola hektara posne pešterske zemlje, morao da pazi na Amelu, Albinu, Selmu, Harunu, Sajmi, Nermi i Anesu, ali i neguje teško bolesnog sina Adnana, koji je mentalno zaostao.


- Kada se to dogodilo, bili smo pred ponorom. Najmlađe dete imalo je tri, a najstarije 16 godina. Mada sam, dok je majka bila uz decu, radio danonoćno i trudio se da u kući uvek ima bar za hleb, često smo gladovali, a moji
mališani u školu su išli slabo obučeni, u pocepanim čizmama ili opancima i bez potrebnih knjiga - priča Omer i dodaje:

Sin na prvom mestu

- Radio bih i najteže poslove, ali ne smem da ostavim Adnana samog kod kuće. Pogotovo, kad ima teške krize. Tada je razdražljiv i nepredvidiv, svašta može da učini. Starija deca mi pomažu, ali nekada bez mene ne mogu da ga obuzdaju. Teška je to muka i tuga. Ne možeš da pomogneš detetu, a nema mu leka, pri tom, ne želiš i da ga odvojiš od sebe. Srećom, u poslednje vreme Adnan je mnogo bolje, redovno mu kupujemo terapiju, pa nam je svima lakše. On nam je iznad svega, a za ostalo - šta ostane... - ističe Omer, siromašni radnik i otac sa Peštera.

- A, onda nas je Bog pogledao. Humanitarac iz Novog Pazara, Hido Muratović, došao je u naše selo, video je kako živimo i pozvao novinare "Vesti" da to zabeleže. Reportaža o nama stigla i do najudaljenijih delova sveta, pa je odmah počela da pristiže pomoć. Sakupili smo više od 1.000 evra i odmah kupili kravu, koja nam je bila najpotrebnija, a potom smo se obukli i obuli, kupili namirnice i nabavili knjige i sveske - naglašava Omer.


Pomoć naših čitalaca pomogla je Omeru i njegovoj deci da više ne gladuju. Isto tako i da pristojno odeveni i opremljeni idu u školu, pošto su dobili podosta odeće, obuće i sredstava za higijenu. I taman kada se tanki porodični budžet skoro u potpunosti istopio, ovih dana, na adresu Omera Hota i njegove dece stigle su dve nove donacije. Salko i Arslan Gološ iz Švajcarske poslali su im 200 švajcarskih franaka, a naš čitalac Mićo iz Belgije, uputio im je, posredstvom Hida Muratovića 100 evra, uz želju da Omer sačuva decu, izvede ih na put i, ako je ikako moguće, izleči ili bar zaleči bolesnog sina.


- Novac su nam poslali u istom danu, kao da su znali da smo ostali bez dinara. To nas je spaslo. Kupićemo lekove za Adnana i pet-šest džakova brašna. Ima Boga i nečega mnogo dobrog u ljudima. Neka im se stostruko vrati. Za mnoge ne znamo ko su i odakle su, a pomažu nam kad god zapadnemo u krizu. Eto, neko se daleko u belom svetu, seti nas. Hvala im svima do neba, neka ih Bog čuva i sreća svuda prati! - poručuje svojim dobrotvorima Omerova najstarija ćerka Albina.
 

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Kao dobitak na lutriji!
HUMANITARNI MOST Radost Marjanovića
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online