Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 10.02.2014.
12:00
N. Đorđević - Vesti - Foto: N. Đorđević A

Ponovo u četiri kvadrata i pred novim izazovima

Paket prepun slatkiša, pampers pelena, igračaka i garderobe, koji je Nadežda Radović iz Nemačke poslala porodici Rajković stigao je umesto u Niš, ponovo u Kragujevac.

Oduševljeni darovima: Porodica Rajković
 

Darovi plemenite čitateljke "Vesti", koja po treći put pomaže ovoj porodici, stigli su u pravo vreme, jer već kubure sa pelenama za bebu Anastasiju. Ali, i sreća male Anđele, koja je uveliko počela da priča i malog Zorana, nije bila ništa manja kada su u kutiji pronašli lutku, auto, čokolade i bombone. Rajkovići su, naime, opet na početku. Ponovo su u Kragujevcu i morali su da se smeste u adaptirani WC
od četiri kvadrata.

Poteškoće sa svih strana

Nebojša i njegova porodica žive od socijalne pomoći. Nebojša nema završenu ni osnovnu školu i zbog toga mu je veoma teško da nađe bilo kakav regularan posao. Kada su osnovali porodicu, činilo im se kao dobro rešenje da adaptiraju klozet u dvorištu, gde je, takođe, živeo kao socijalni slučaj Nebojšin otac. Sa troje dece, u prostoriji bez kupatila, a često i struje, međutim, skoro je nemoguće normalno odgajati decu. Uprkos tome, svo troje dece su napredni, čisti i veoma uredni.

Zahvaljujući dobrotvorki Mirjani iz Australije, koja im je letos poslala veću sumu novca, tačnije 1.000 dolara, proveli su šest meseci u Nišu, gde su iznajmili stan. Kako kažu, živeli su koliko-toliko pristojno, ali su opet zbog nedostatka novca, morali da se vrate "kući" u Kragujevac, u svoj sobičak, koji se nalazi na placu Centra za socijalni rad.


- Hvala svima koji su nam pomogli. Ali, novac se brzo potroši. Stan u Nišu smo plaćali 60 evra mesečno. Nije lako hraniti troje dece i plaćati dažbine. Posla nema. U Nišu pogotovu. Ovde sam se ponovo vratio na semafor da perem šoferšajbne, pa uspem bar nešto da zaradim. Uspeo sam da od dela novca koji nam je stizao od dobrih ljudi, nakupujem krompira i brašna, pa nam te zalihe još traju... - priča glava porodice Nebojša.


Rajkovići kažu da je deci najteže pao povratak, jer su ponovo sabijeni u četiri kvadrata. U sobičku jedva da ima mesta za jednog, a kamoli za njih petoro. Kad razvuku krevet na kome spavaju, nema mesta ni za stajanje. Jedino što su deci priuštili je uvođenje kablovske televizije i kupovina polovnog TV, tako da sada Anđela i Zoki mogu da gledaju crtaće.


- Zimi je baš nezgodno, jer nam se struja često kvari. Grejemo se na jednu grejalicu i čim se otvore vrata, sve se rashladi. Stavimo jorgan na vrata da bi bilo manje hladno. Pazimo samo da se Anastasija, koja lepo napreduje, ne prehladi. Još mi obećavaju stan od države za socijalne slučajeve. Kada će to biti, to izgleda niko ne zna - iskreno će Nebojša.
 

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Srbijo, ne zaboravljamo te!
HUMANITARNI MOST Lepa reč najlepši dar
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online