Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 27.01.2011.
11:23
Pressonline A

Dokazi: Hladnjača za otete Srbe

U svedočenjima osmorice Albanaca koja je tužilaštvu u Hagu novembra 2003. dostavio Pol Kofi, direktor pravosuđa UNMIK-a, utvrđena su imena desetoro Srba koje su svedoci identifikovali kao žrtve trgovine organima na Kosovu.

Žuta kuća na severu Albanije
 

Jedan svedok je potvrdio da su Siniša Vitošević, Gradimir Majmarević, Dragoljub Slavković, Mladen Vasić i Mileta Đukić bili zatočeni u Tropoji, odakle su Srbi prebacivani u „žutu kuću", gde su im vađeni organi. Potvrđeno je i da je nastradala Slađana Fan, za koju je svedok rekao da ju je video u „žutoj kući".

Spisak žrtava

 

1. Vlastimir Stevanović, u grupi Srba transportovanih iz sela u blizini Suve Reke u Albaniju krajem jula ili početkom avgusta 1999.
2. Dragan Jaćimović, u grupi Srba transportovanih iz sela u blizini Suve Reke u Albaniju krajem jula ili početkom avgusta 1999.
3. Zlatko Antić, prebačen iz sela u blizini Prizrena u Albaniju u julu ili avgustu 1999. Veruje se da je ubijen pre dolaska u Albaniju
4. Siniša Vitošević, svedok potvrdio da je bio zatvoren u Tropoji
5. Gradimir Majmarević, bio zatvoren u Tropoji
6. Dragoljub Slavković, bio zatvoren u Tropoji
7. Mladen Vasić, bio zatvoren u Tropoji
8. Mileta Đukić, bio zatvoren u Tropoji
9. Pera Ristić, bio zatvoren u Tropoji
10. Slađana Fan, zatvorena u kući u Peškopiju u septembru ili oktobru 1999. Svedok kaže da je video ženu koja liči na nju u Albaniji i veruje da je odvedena u kućnu kliniku u Burelju

Svedok opisan kao Albanac sa severozapadnog Kosova, koji je od 1998. služio kao vozač i niži operativac u UČK, potvrdio je identitet nastradalih Vlastimira Stevanovića, Dragana Jaćimovića i Zlatka Antića.

Ovaj svedok, za koga su istražitelji utvrdili da je nestao u martu 2003. godine, učestvovao je tri puta u transportu zatvorenika i srpskih leševa sa Kosmeta u severnu Albaniju i dva puta u dopremanju zatvorenika u „žutu kuću".

"Moja prva pošiljka je bila oko 20. jula, druga je bila oko 23. jula, a poslednja je bila početkom avgusta. U jutro 20. jula (plus-minus jedan dan) bio sam u gradu u blizini mog sela, istočno od Peći. Došao sam da vidim mog pretpostavljenog Petrita Agušoljija. Rekao mi je da mu je Rešad Zajmi tražio vozača za jedan posao. P. A. mi je rekao da odradim posao, držim jezik za zubima i zaboravim na ovaj zadatak ako želim da dočekam dugu starost. Dali su mi prašnjavu hladnjaču SAAB. Hladnjak pozadi nije radio", ispričao je taj svedok.

"Nakon što smo došli u Prizren, rečeno mi je da skrenem prema Suvoj Reci. Prošli smo Ljutoglav i zaustavili se jedan kilometar posle Ljutoglava. Tamo je bilo oko 30 zatvorenika uključujući jednu ženu, koji su nas čekali, kao i deset vojnika OVK. Zatvorenici su očigledno dugo pešačili. Bili su prašnjavi i prljavi, a neki od njih su imali modrice. Bio je jedan vojnik OVK koji je ispitivao Srbe. Jedan od njih je rekao da se zove Dragan Jaćimović iz Šilova. Imao je oko 40 godina. Ostali Srbi su bili iz Ratimlja, Oćeruše i Gnjilana. Bilo je nekoliko ljudi sa prezimenom Kostić iz Ratimlja", naveo je svedok.

On je dodao da je "u blizini glavnog puta pristigla druga grupa od 15 zarobljenih Srba".

"Džip je sporo vozio ispred njih sa pripadnicima OVK unutra. Četvorica ili petorica pripadnika OVK išli su pored Srba. Među ljudima sam prepoznao Vlastimira Stevanovića, bio je kelner u Armijskom klubu u Prizrenu. Bio je mršav, oko trideset godina. Nekoliko Srba je nosilo uniforme. Rečeno mi je da su to zarobljeni MUP-ovci i vojnici. Kada smo stigli u Kukeš, skrenuli smo na sever i tamo sam isporučio Srbe", kazao je svedok.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.01.2011. 11:31
Ovaj nizi operativac je iz Haradinajeve grupe(STO JE DOKAZ DA JE HARADINAJ SVE ZNAO I NAREDJIVAO),njegovo svedocenje je vrlo znacajno samo da ne otkriju ko je i da ga likvidiraju.Gde je sada onaj ZLIKOVAC Kusner da se smeje tudjoj nesreci i njega treba isti sudit ni on nista nije bolji od ovih UQK(OVK)UBICA.
Četvrtak 27.01.2011. 15:30
Svi ovi napisi su za Tadica udar na dobrosusedske odnose i pregovore oko struje, telefonije, carine i transporta. Mogli su da sacekaju da se to resi za jos desetak godina pa onda. Jos ako EU uskrati pare dok se stvar ne rascisti, onda je i Petrovic propala investicija za Tacija. Odose niz vodu svi zajedno. Samo jos da se oglase Toma i Aca, nesto ih nema na ovu temu, a 5 februar je tu. Magla se dize polako.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online