Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 26.01.2011.
14:17
D. N. Petrović - R. Lončar - Vesti A

Svetosavlje bez religijske prisile

Verski visokodostojnici drugih konfesija u Srbiji ne podržavaju poziv muftije Muamera Zukorlića na bojkot obeležavanja školske slave Svetog Save na Sandžaku, niti njegov stav da su muslimanska deca time podvrgnuta "asimilaciji i pokrštavanju".

Deca se raduju prazniku
 

Rabin Isak Asiel kaže da jevrejska zajednica u Srbiji školskoj svetosavskoj proslavi "ne pridaje religijski značaj, jer ga u toj manifestaciji i nema". Sličnog su mišljenja i verski predstavnici rimokatolika i protestanata. Zukorlića ne podržava ni vrhovni poglavar Islamske zajednice Srbije reis-ul-ulema Adem Zilkić.


- Mi to doživljavamo kao građansku priredbu u čast prosvetitelja koji je opismenio većinski narod u sredini gde živi i naša zajednica. S obzirom na to da u svetosavskim svečanostima nema religijske prisile i da je poruka priredbe prosvetiteljskog karaktera, nama je manifestacija sasvim prihvatljiva - pojasnio je za "Vesti" rabin Asiel.


Generalni vikar Beogradske nadbiskupije fra Leopold Rohmes istakao je da "rimokatolici pozdravljaju sve što Boga slavi", ako pritom drugima "ne nameće svoju veroispovest".
 

- Svako ima pravo, posebno svog velikog svetitelja da slavi i mi nemamo ništa protiv. Ovo je većinski pravoslavna zemlja i mi to poštujemo. Takođe za uvažavanje je pobožnost i poštovanje prema svetitelju koji se u državnim školama u Srbiji slavi kao prosvetitelj - rekao je za "Vesti" fra Rohmes.
 

Kao karikatura


- Poziv muftije Zukorlića neće imati značajnijeg efekta, isto kao što nije imao ni poziv da se posle objavljivanja njegove karikature bojkotuje "Blic" u Sandžaku, zbog opasne politike koju vodi, muftija gubi pristalice u Sandžaku - ističe Aida Ćorović.

Evangelistički slovački biskup Samuel Vrbovski rekao nam je da vernici ove protestantske crkve poštuju školsku slavu Svetog Savu i da njihova deca sa svojim veroučiteljima proslavama prisustvuju i u njima učestvuju.

Biskup smatra da je "jako dobro da deca različitih veroispovesti stiču saznanja o velikanima drugih naroda u sredinama gde žive" i da "to ne predstavlja ni asimilaciju ni pokrštavanje", jer "niko nikoga ne sprečava da neguje svoj identitet i Bogu se moli pod svodovima svojih bogomolja".


Dok muftija poziva na bojkot proslave Svetog Save, u školama kažu da su pripremili tradicionalne programe u kojima nema ničega verskog.


- Dosad nismo imali primedaba roditelja niti bojkota, videćemo kako će biti danas - kaže Dejan Kulundžić, direktor najveće novopazarske Osnovne škole Bratstvo.


Predsednica NVO-a Urban-in Aida Ćorović smatra da muftijin poziv na bojkot Svetoga Save vodi u nove sukobe i da njegova ratnohuškačka politika i jeftina retorika najviše štete nanosi Bošnjacima u Sandžaku.
 

Zovu ministra na tribinu


Bošnjačka kulturna-zajednica muftije Zukorlića pozvala je ministra prosvete Žarka Obradovića da na Svetoga Savu dođe u Novi Pazar i u Mešihatu Islamske zajednice Sandžaka učestvuje na tribini o"nametanju školske slave Sveti Sava bošnjačkoj deci"
- Pozivam vas da objasnite roditeljima i njihovoj deci na koji način svetosavlje, kao izrazito pravoslavni blagdan, ima veze sa bošnjačkom tradicijom, kulturom, verom i običajima - ističe se u pismu.

POVEZANE VESTI

Sreda 26.01.2011. 14:56
У Србији је очигледно да сви имају веће право него већински српски народ, о наметању светосавља говоре само они који хоће да одвоје дијелове Србије, сјетимо се како су шиптари почели са оптужбама на рачун Београда!
Sreda 26.01.2011. 16:02
Kakav bre Obradovic. Trebao bi Seselj da im dodje na tribinu on ih zna iz Sarajeva. Neka ga ukljuce preko video linka ako ne moze da dodje.
Četvrtak 27.01.2011. 10:10
Na Zukorliceve opaske ne vredi trositi reci jer ih on ne bi razumeo,samo jednu kratku,narodnu:Pas zalaja ali karavan nastavi svojim putem.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online