Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 11.01.2011.
10:22
Alo, Vestionline A

Vlada nas truje zbog EU?

Vlada Srbije se u okviru prilagođavanja propisima Evropske unije sprema da izmeni pravila u oblasti proizvodnje, uvoza i upotrebe genetski modifikovane hrane, što bi moglo izazvati katastrofalne posledice po prirodu, ali i čoveka, strahuju u stručnoj javnosti, ekološkim i nevladinim organizacijama, pišu beogradski mediji.

Opravdanje za svoja strahovanja vide i u izjavi Božidara Đelića, potpredsednika vlade zaduženog za evropske integracije, koji je posle nedavne posete Briselu izjavio „da ćemo imati izmene i dopune zakona koji će bolje regulisati genetski modifikovane organizme“ čija su proizvodnja i upotreba u Srbiji trenutno zabranjeni, navodi ''Alo''.

Genetski modiikovana hrana je izuzetno opasna po ljude
 


List podseća da je Đelić posle sastanka sa evropskim komesarom za poljoprivredu Dačijanom Ćološom izjavio da su dva pitanja iz tog domena koja se nalaze u upitniku Evropske komisije ''već rešena“.
 

''To je da ćemo imati izmene i dopune zakona o rakiji i da ćemo imati izmene i dopune zakona koji će bolje regulisati genetski modifikovane organizme'', rekao je Đelić tom prilikom.

I pored toga što se po naredbi Ministarstva poljoprivrede u delovima Srbije još

Codex - pakleni plan trovanja Srbije

 

Od 31. decembra 2009. godine na snagu je stupio monstruozni plan međunarodne organizacije ’’Kodeks alimentarijus’’ (Codex alimentarius), koji propisuje pravila za kontrolu hrane, aditiva i ostalih dodataka hrani. Između ostalog, taj protokol podržava korišćenje velikog broja aditiva u hrani koju jedemo, kao i genetski modifikovanu hranu, a ova organizacija će insistirati na upotrebi ovakvih namirnica u EU, a pre svega u zemljama bivšeg "komunističkog bloka", među kojima je i Srbija.

uništavaju zasadi genetski modifikovane soje uvezene posle 2000. godine, kompanija ''MK grup“ je 2007. godine potpisala ugovor kojim je postala zvanični uvoznik i distributer ''Monsantovog“ hibridnog semena kukuruza, suncokreta i uljane repice za tržište Srbije, najveće svetske kompanije za proizvodnju genetski modifikovane hrane.
 

Predsednik UO ''MK grupe“ Miodrag Kostić i direktor multinacionalne kompanije ''Monsanto“ za istočnu Evropu Gerhard Rosa potpisali su 16. maja 2007. ugovor o strateškom partnerstvu.


''Verujem da imamo veoma dobre hibride za srpske farmere, koji će sigurno povećati njihov prihod. Verujem i da ćemo u saradnji sa „MK grupom“ farmerima veoma brzo ponuditi najbolju genetiku'', rekao je Rosa i dodao je da će ''Monsanto“, pored kvalitetnog semena, poljoprivrednicima ponuditi i integralna tehnološka rešenja, koja za cilj imaju zaštitu prinosa, veću efikasnost i smanjenje troškova proizvodnje.

Iz kabineta Božidara Đelića beogradskom listu je rečeno da će dobiti odgovor na pitanje šta je on obećao u Briselu u razgovoru sa komesarom za poljoprivredu, ali odgovor nije stigaoi do zaključenja izdanja novina.

POVEZANE VESTI

Utorak 11.01.2011. 10:31
Pa zato EU i zeli prosirenje na istok. Da unisti svo staro seme, vocke i ostalo a da nam proda modifikovane biljke, koje ce za koju deceniju unistiti covecanstvo, odnosno samo one koji to djubre jedu. Ne smemo dozvoliti da se taj zakon usvoji.
Utorak 11.01.2011. 11:41
Jedan od razloga protiv ulaska u EU. A vi i dalje lupajte minuse kada kažem da neću u EU i hoću da gajim svoju svinju i pečem svoju rakiju.
Utorak 11.01.2011. 11:21
Nista novo od sorry boss company.Ali,na zalost,u Srbiji ne postoji i zdrava hrana u prodaji kao u ostalim zemljama.A i da postoji,da se pootvaraju lanci tih prodavnica,retko ko bi od gradjana Srbije mogao sebi da priusti da se hrani na takvim mestima i kupuje zdrave proizvode.A Srpski seljaci,ako su to uopste Srbi,a tek ako su seljaci,truju zemlju samo tako.Krtice isteruju naftom,uljem od motora,ili nekim hemikalijama.Da ne spominjem ono sa kupusom tik uz Ibarsku ili po Vojvodini,kad od njive do asfalta nema ni dva metra.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online