Utorak 11.01.2011.
10:22
Alo, Vestionline

Vlada nas truje zbog EU?

Opravdanje za svoja strahovanja vide i u izjavi Božidara Đelića, potpredsednika vlade zaduženog za evropske integracije, koji je posle nedavne posete Briselu izjavio „da ćemo imati izmene i dopune zakona koji će bolje regulisati genetski modifikovane organizme“ čija su proizvodnja i upotreba u Srbiji trenutno zabranjeni, navodi ''Alo''.

Genetski modiikovana hrana je izuzetno opasna po ljude
 


List podseća da je Đelić posle sastanka sa evropskim komesarom za poljoprivredu Dačijanom Ćološom izjavio da su dva pitanja iz tog domena koja se nalaze u upitniku Evropske komisije ''već rešena“.
 

''To je da ćemo imati izmene i dopune zakona o rakiji i da ćemo imati izmene i dopune zakona koji će bolje regulisati genetski modifikovane organizme'', rekao je Đelić tom prilikom.

I pored toga što se po naredbi Ministarstva poljoprivrede u delovima Srbije još

Codex - pakleni plan trovanja Srbije

 

Od 31. decembra 2009. godine na snagu je stupio monstruozni plan međunarodne organizacije ’’Kodeks alimentarijus’’ (Codex alimentarius), koji propisuje pravila za kontrolu hrane, aditiva i ostalih dodataka hrani. Između ostalog, taj protokol podržava korišćenje velikog broja aditiva u hrani koju jedemo, kao i genetski modifikovanu hranu, a ova organizacija će insistirati na upotrebi ovakvih namirnica u EU, a pre svega u zemljama bivšeg "komunističkog bloka", među kojima je i Srbija.

uništavaju zasadi genetski modifikovane soje uvezene posle 2000. godine, kompanija ''MK grup“ je 2007. godine potpisala ugovor kojim je postala zvanični uvoznik i distributer ''Monsantovog“ hibridnog semena kukuruza, suncokreta i uljane repice za tržište Srbije, najveće svetske kompanije za proizvodnju genetski modifikovane hrane.
 

Predsednik UO ''MK grupe“ Miodrag Kostić i direktor multinacionalne kompanije ''Monsanto“ za istočnu Evropu Gerhard Rosa potpisali su 16. maja 2007. ugovor o strateškom partnerstvu.


''Verujem da imamo veoma dobre hibride za srpske farmere, koji će sigurno povećati njihov prihod. Verujem i da ćemo u saradnji sa „MK grupom“ farmerima veoma brzo ponuditi najbolju genetiku'', rekao je Rosa i dodao je da će ''Monsanto“, pored kvalitetnog semena, poljoprivrednicima ponuditi i integralna tehnološka rešenja, koja za cilj imaju zaštitu prinosa, veću efikasnost i smanjenje troškova proizvodnje.

Iz kabineta Božidara Đelića beogradskom listu je rečeno da će dobiti odgovor na pitanje šta je on obećao u Briselu u razgovoru sa komesarom za poljoprivredu, ali odgovor nije stigaoi do zaključenja izdanja novina.

2024 © - Vesti online