Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 09.01.2011.
06:47 >> 07:58h

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Golija ostala bez mleka

"Ako se nastavi smanjenje stočnog fonda, Srbija će za godinu-dve, potpuno biti zavisna od uvoznog mleka, a ja ću biti prinuđen da u rodnoj Deževi podno Golije, gde u porodičnoj firmi Simlek proizvodim poznati švajcarski sir ementaler, prekinem proizvodnju. Da li svesno ili nepoznavanjem stvari na terenu, vlasti u Srbiji uništavaju stočni fond i tako seku granu na kojoj sedi pola Srbije", ističe za "Vesti" Milodar Simović, proizvođač švajcarskog sira.

Smanjio proizvodnju sira: Milodar Simović

Milodar se posle 27 godina bitisanja po švajcarskim Alpima, vratio u rodnu Deževu kod Novog Pazara da sa znanjem stečenim u Evropi, u Srbiji i pod Golijom proizvodi čuveni ementaler i druge švajcarske brendove.


Skoro šest godina ja sam na Goliji i u ovom poslu, proizvodim prvoklasni sir na kome bi mogli da mi pozavide i moji učitelji Švajcarci, golijsko mleko bolje je od alpskog, sve što proizvedem odmah prodam poznatom lancu Metro, mogao bi da izvozim u još nekoliko zemalja Evropske unije, u Rusiju, Ukrajinu, Belorusiju, ali nemam mleka od koga bi pravio sir i druge proizvode - žali se Milodar i dodaje:


Golija i njeno podnožje, na koje sam računao, pokrivaju ogroman prostor, bio je to nekada stočarski kraj, a danas je najvećim delom napušten prostor u kome bitišu još onemoćali starci i tek po koji mlađi čovek.

Podrška porodice


Milodar u svojoj mlekari trenutno zapošljava pet radnika (sve je automatizovano), ali je spreman da, čim bude više mleka, uposli i nove radnike. Prilikom odluke da se okuša u ovom biznisu velika podrška mu je, kaže, bio sin Milanko koji sa porodicom još živi u Švajcarskoj.


- Planirao sam da se i Milanko vrati i rodnu Deževu i da zajedno, kao prava porodična kompanija, proizvodimo švajcarski sir. Želeo bih da jednog dana ovaj posao nastave i moji unuci Oliver i Kristijan koji su takođe u Švajcarskoj - kaže Milodar.

Ovde se nekada gajilo na desetine hiljada krava i ovaca, a mleka je bilo u izobilju. Slično je i na susednoj Pešterskoj visoravni. Danas samo retki drže krave i ovce, iako uredno i na vreme isplatim svaki otkupljeni litar, mleka u mojoj mlekari Simlek je sve manje, umesto da, kako sam planirao, stalno uvećavam proizvodnju ementalera, prinuđen sam da je smanjujem - naglašava Simović.


Simović sumnja da će se situacija uskoro popraviti, sumnja da će više mleka biti i nakon najavljenog uvoza 60.000 rasnih krava i junica iz EU.

U proizvodnom pogonu

Država je najavila uvoz krava, ali ja se bojim da će i ta akcija propasti, jer će, po navici ovdašnjih stočara, sva telad otići pod nož i u meso, bez reprodukcije, i bez više mleka.

Potrebni su krupniji poduhvati države, potrebno je da raznim stimulativnim merama Vlada Srbije ojača mlade ljude koji su ostali na selu, potrebno je da im povoljnim kreditima i na druge načine omogući da zapate veća stada i da trajno uvećaju stočni fond. Sve bi se brzo vratilo i svi bi lepo živeli, jer je zdrava hrana, kakav je moj sir ementaler, tražena u celom svetu - uveren je Simović.
 

Ne predaje se


Milodar kaže da se neće lako predati, da nastavlja proizvodnju i priprema nove projekte u nadi da će se i Srbija trgnuti i da će se približavanjem Evropskoj uniji mnogo toga promeniti.

Nedelja 09.01.2011. 14:24
Ovde u Rasu jos se secamo vremena 90tih godina kada je mlekood seljaka mogao da otkupljuje samo jedan proizvodjac sa Golije. Seljacima je pola placao u bonovima koje su mogli da trose u njegovim prodavnicama gde su cene bile za 50% vise od cena u trgovinama Novog Pazara, a drugi deo bi im placao posle sest meseci kada okrene njihov sirotinjski dinar. Kada se pojavio jos jedan otkupljivac iz Raske, inspekcija je sa milicijom odmah pocela da g akaznjava pa je covek morao da odustane. Tada su seljaci morali da prodaju krave i odustanu od te bezdusne eksploatacije tog tada istaknutog clana SPS i JUL.Ovde znamo na koge se to odnosi, a za ostale je jos jedan podatak zasto je stocni fond unisten.
Nedelja 09.01.2011. 18:14
1. Bice biznisa za Food Land (oni drze oko 40% trzista mleka u Srbiji, ako se ne varamo... i ne, ne trude se da proizvode vec da uvoze a nase proizvodjace unistavaju) 2. Milorade gde ti je pamet bila kad si dolazio u Srbiju? Unuci koji se zovu Oliver i Krisitijan sigurno nece doci da zive na Goliji pa taman da je sve kako treba. 3. Pakuj se ti prijatelju nazad u Svicu dok je vreme... nazalost. 4. Zivo me zanima sta bi Milorad imao da kaze kako mu placaju ovi iz Metroa posto cujem na sve strane da se dobavljaci tih velikih lanaca zale kako im namerno ne placaju mesecima a ako krenes da zivkas i da se zalis onda ti tek nece nista platiti. Ali olos se dosetila jos neceg:
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online