Nedelja 09.01.2011.
06:47 >> 07:58h

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Golija ostala bez mleka

Smanjio proizvodnju sira: Milodar Simović

Milodar se posle 27 godina bitisanja po švajcarskim Alpima, vratio u rodnu Deževu kod Novog Pazara da sa znanjem stečenim u Evropi, u Srbiji i pod Golijom proizvodi čuveni ementaler i druge švajcarske brendove.


Skoro šest godina ja sam na Goliji i u ovom poslu, proizvodim prvoklasni sir na kome bi mogli da mi pozavide i moji učitelji Švajcarci, golijsko mleko bolje je od alpskog, sve što proizvedem odmah prodam poznatom lancu Metro, mogao bi da izvozim u još nekoliko zemalja Evropske unije, u Rusiju, Ukrajinu, Belorusiju, ali nemam mleka od koga bi pravio sir i druge proizvode - žali se Milodar i dodaje:


Golija i njeno podnožje, na koje sam računao, pokrivaju ogroman prostor, bio je to nekada stočarski kraj, a danas je najvećim delom napušten prostor u kome bitišu još onemoćali starci i tek po koji mlađi čovek.

Podrška porodice


Milodar u svojoj mlekari trenutno zapošljava pet radnika (sve je automatizovano), ali je spreman da, čim bude više mleka, uposli i nove radnike. Prilikom odluke da se okuša u ovom biznisu velika podrška mu je, kaže, bio sin Milanko koji sa porodicom još živi u Švajcarskoj.


- Planirao sam da se i Milanko vrati i rodnu Deževu i da zajedno, kao prava porodična kompanija, proizvodimo švajcarski sir. Želeo bih da jednog dana ovaj posao nastave i moji unuci Oliver i Kristijan koji su takođe u Švajcarskoj - kaže Milodar.

Ovde se nekada gajilo na desetine hiljada krava i ovaca, a mleka je bilo u izobilju. Slično je i na susednoj Pešterskoj visoravni. Danas samo retki drže krave i ovce, iako uredno i na vreme isplatim svaki otkupljeni litar, mleka u mojoj mlekari Simlek je sve manje, umesto da, kako sam planirao, stalno uvećavam proizvodnju ementalera, prinuđen sam da je smanjujem - naglašava Simović.


Simović sumnja da će se situacija uskoro popraviti, sumnja da će više mleka biti i nakon najavljenog uvoza 60.000 rasnih krava i junica iz EU.

U proizvodnom pogonu

Država je najavila uvoz krava, ali ja se bojim da će i ta akcija propasti, jer će, po navici ovdašnjih stočara, sva telad otići pod nož i u meso, bez reprodukcije, i bez više mleka.

Potrebni su krupniji poduhvati države, potrebno je da raznim stimulativnim merama Vlada Srbije ojača mlade ljude koji su ostali na selu, potrebno je da im povoljnim kreditima i na druge načine omogući da zapate veća stada i da trajno uvećaju stočni fond. Sve bi se brzo vratilo i svi bi lepo živeli, jer je zdrava hrana, kakav je moj sir ementaler, tražena u celom svetu - uveren je Simović.
 

Ne predaje se


Milodar kaže da se neće lako predati, da nastavlja proizvodnju i priprema nove projekte u nadi da će se i Srbija trgnuti i da će se približavanjem Evropskoj uniji mnogo toga promeniti.

2024 © - Vesti online