Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 20.12.2010.
11:19
Srna A

"Vađenje organa je ratni zločin"

Stručnjak za međunarodno i humanitarno pravo pri Evropskom savetu za međunarodne odnose Antoni Dvorkin smatra da bi se kriminalna dela navedena u izveštaju specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija mogla okvalifikovati kao ratni zločini.

Podigao veliku prašinu: Dik Marti
 


"Da bi se neki zločin tretirao kao ratni, mora da se dogodi u kontekstu oružanog sukoba, a to je svakako bio slučaj na Kosmetu 1999. godine. Neke optužbe iznete u Martijevom izveštaju odnose se na tretman srpskih zarobljenika, a svako maltretiranje, a kamoli ubijanje ili uzimanje organa ratnih zarobljenika je ratni zločin. U Martijevom izveštaju iznose se i optužbe za organizovani kriminal, što je obično u nadležnosti nacionalnih sudova," ističe Dvorkin, prenosi Bi-Bi-Si.


Pošto Haški sud za zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije više ne podiže optužnice, Dvorkin smatra da su za istragu i pokretanje eventualnog sudskog postupka nadležni Euleks na Kosmetu i vlasti u Tirani.

Euleks u panici

 

Posle objavljivanja izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope o ljudskim pravima Dika Martija o trgovini organima otetih i ubijenih civila, kojom je navodno rukovodio Hašim Tači, u Euleksu je zavlada panika jer bi misija EU mogla da dođe u situaciju da vodi istragu protiv šefa vlade koja joj je pružila gostoprimstvo.
Prema pisanju britanskog dnevnika "Tajms", Euleks je odmah stavio do znanja da možda nema nadležnost nad tim slučajem pošto su počinioci sa Kosmeta a organi su vađeni na teritoriji Albanije i uz to, ukoliko se radi o organizovanom kriminalu, istragu mogu da vode i albanske vlasti. Neimenovani zvaničnici Euleksa ističu da, ako ima elemenata ratnog zločina, dosije bi mogao da završi na stolu evropske misije.

U slučaju da te dve instance ne postupe na odgovarajući način, Dvorkin ističe da postoji i treća, mada malo verovatna alternativa.


"Koncept univerzalne jurisdikcije dozvoljava trećim zemljama da pokreću istragu i da sude osobama osumnjičenim za ratne zločine ili zločine protiv čovečnosti, koji inače ne zastarevaju. Dakle, takvi procesi mogući su u onim zemljama koje su usvojile Zakon o univerzalnoj jurisdikciji. Međutim, poslednjih godina to se sve ređe događa zbog politički problematičnih i kontroverznih slučajeva u Belgiji, Španiji i Velikoj Britaniji".

Marti u svom izveštaju navodi i da su međunarodni zvaničnici na Kosmetu znali za ilegalne aktivnosti OVK-a, uključujući trgovinu ljudskim organima, ali su u interesu stabilnosti o tome ćutali.


Dvorkin je izrazio sumnju da bi zbog toga mogli krivično da odgovaraju, pošto bi trebalo dokazati da su ti zvaničnici mogli da spreče te zločine ili da su na neki način u njima saučestvovali.


Prema Dvorkinovom mišljenju, Martijev izveštaj neće zaustaviti najavljene pregovore Beograda i Prištine, ali svakako odražava zabrinutost ne malog broja evropskih zemalja zbog prirode države koja se rađa na Kosmetu.


"Zato mislim da ćemo uskoro, uporedo sa naporima u pravcu rešenja konačnog statusa Kosmeta, videti veći naglasak na rešavanju problema koji postoje na samom Kosmetu", zaključuje Dvorkin.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online