Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 18.12.2010.
15:31
B92 A

Hag dozvolio uništavanje uzoraka DNK

Sudski lekar Hoze Pablo Barajbar, koji je radio pri UNMIK-u, izjavio je da je u Nemačkoj, uz odobrenje Haškog tribunala, uništeno 400 uzoraka DNK žrtava na Kosovu i Metohiji.

"Žuta kuća" u koju su dovođeni oteti Srbi

On je kazao da je "čudno da (bivša glavna tužiteljka Tribunala) Karla Del Ponte objavljuje knjigu o trgovini ljudskim organima, jer je mogla da pokrene istragu o tome, još dok je bila na funkciji", prenela je beogradska Televizija B92.


"Sa naše strane mi (sudski lekari) smo uradili posao. Reći će da nisu imali odobrenje za istragu u Albaniji, ali da ih je to interesovalo, bili bi aktivniji", izjavio je Barajbar.


"Nemački policajci na Kosmetu, 1999. godine su skupili 400 uzoraka DNK. Godine 2002. tražio sam te uzorke za identifikaciju. Nemci su rekli da su ih uništitli jer im je Haški tribunal to dozvolio", rekao je Barajbar u intervjuu švajcarskom dnevniku "Vreme".


On je podvukao da je u to vreme mogla biti pokrenuta i istraga o nestanku 470 lica, većinom Srba sa Kosmeta, posle dolaska Kfora, preneo je B92.


Barajbar, koji je radio poslednjih 20 godina kao ekspert UN u Ruandi, Haitiju, Bosni, Hrvatskoj i Kosmetu, bio je šef Biroa za istragu nestalih i sudske medicine, osnovanom pri UNMIK-u od 2002. do 2007.


Svi su znali za trgovinu organima
 

Hoze Pablo Barajbar
 

Barajbar, kako piše ženevski list, bio je među prvima koji su bili obavešteni o trgovini ljudskim organima.


"Kad sam došao na Kosmet 2002 godine već je bilo informacija o tome, ali dva meseca kasnije jedan izvor nam je tvrdio da postoji ’Žuta kuća’. Dosije se sastojao od osam svedočenja, lica koja koja se međusobno nisu poznavala i koja su odvozile zatvorenike do granice, ili same Žute kuće", rekao je Barajbar.


On je ukazao kao veliki problem nedostatak pravne nadležnosti UNMIK-a na teritoriji Albanije i da je "bilo nemoguće" to zatražiti.


Barajbar je optužio ministra za javne radove Albanije Lulzima Bašu, da je bio upoznat sa trgovinom organima, jer je bio njegov prevodilac tokom privatne posete "Žutoj kući".


Prema njegovim rečima ne samo da Haški Tribunal nije bio zainteresovan za istragu, već i američki predstavnik u Prištini nije mario za nju.


U intervjuu, Barajbar je opisao i posetu Žutoj kući, u kojoj su pronašli "kesice lekove, mišićne relaksante, medicinske igle i čak i jednu opremu za transfuziju krvi".


"Bilo nam je nazamilsivo da seljaci u toj nedođiji znaju da se služe tim materijalom. Sve je bilo odneto Haškom Tribunalu. Na zidovima Žute kuće bilo je i tragova krvi", rekao je on.
 

POVEZANE VESTI

Subota 18.12.2010. 16:17
Zasto me to uopste ne cudi? EU je i htela da se Srbija unisti. Milosevic je bio samo izgovor.
Subota 18.12.2010. 18:52
A onaj miki maus ispunjava upitnik,pa gospodine Djelicu sastavi upitnik za tu demonsku zajednicu koja je toliko demonska jer je dozvolila u drugom svetskom ratu dr,mengela,a danas tacija iz kog razloga je unistila dokaze i da li su Srbi sada isto sto i Jevreji u drugom svetskom ratu i zasto je pravda zapadne Evrope selektivna i zasto se ovaj zlocin precutao i zasto se krije,e kad ti na ovo sve odgovore i kazne pocinioce i sve koji su prikrivali ovaj zlocin tek tada mozda moze da se razgovara o njihovom upitniku,ali miki mause ti si samo jedna marioneta koju treba pod hitno smeniti i dovesti postenog i casnog Srbina da trazi odgovore na ova pitanja!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online