Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 17.12.2010.
11:48 >> 13:34h
Vestionline A

Vekarić: Tači uskoro pred sudom

Zamenik tužioca Srbije za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je danas da bi kosovski premijer Hašim Tači mogao izaći pred sud kada se prikupi dovoljno dokaza i da je važno da se obavi ozbiljna istraga.

Niko ne može da zatvori oči pred ovakvim zločinima ma kakva politika stajala iza toga: Bruno Vekarić

Na tome mogu da rade tužilaštva Albanije, Euleks i domaće tužilaštvo za ratne zločine, a najbolje bi bilo da to rade zajedno, rekao je Vekarić.


Komitet za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (SE) usvojio je 16. decembra nacrt izveštaja o ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu i Albaniji i predlog prateće rezolucije specijalnog izvestioca Dika Martija, koji je kao glavnog vođu grupe koja se bavila ilegalnom trgovinom organima označio Tačija.

Hašim Tači

Vekarić je podsetio da će se taj izveštaj naći 25. januara pred Parlamentarnom skupštinom SE.


Prema njegovim rečima, ukoliko tada bude usvojen, "to će biti velika poluga koja pokreće lavinu da se tako nešto potpuno otkloni", ističući da niko ne može "da zatvori oči pred ovakvim zločinima ma kakva politika stajala iza toga".


Vekarić je rekao da je Srbija ozbiljnu istragu tražila skoro tri godine u skladu sa sporazumom iz 2007. koji su potpisala sva regionalna tužilaštva, i da je suština da se "ovakvi zločini i sumnje moraju da provere".


On je istakao da je to zatraženo od svih kolega a da su tada političari, a ne tužioci, rekli da su "završili istragu u Žutoj kući", i da se juče zvanično i Amerika oglasila i "rekla da je istraga završena povodom Žute kuće", ali da "to nije tačno".

Karla del Ponte

Istraga koju je vodila bivši glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte o haškim beguncima odnosila se na Ramuša Haradinaja, a Haški tribunal nije zadužen ni nadležan za Albaniju, istakao je Vekarić.


Dik Marti je sam za sebe institucija i u stanju je da sopstvenu ministarku pravde uhapsi, a poznat je po raznim razbijanjima italijanskih mafijaških mreža, kazao je Vekarić.


On je rekao da "Haradinaja u Martijevom izveštaju ima u manjoj meri", jer je bio operativac, koji je više je radio na terenu i da u Tužilaštvu Srbije za ratne zločine postoji mnogo više materijala za Haradinaja, nego za Tačija, "koji je uvek delovao iz senke".


Na pitanje da li postoji mogućnost da svedoči i Del Ponte, Vekarić je odgovorio da je "u našoj istrazi ona bila pozvana da svedoči" i da je u Argentini razgovarao sa njom o trgovini ljudskim organima, što je bila "inicijalna kapisla" da se otvori taj predmet.


Knjiga Del Ponteove je bila inicijalna kapisla koja je mobilisala subjekte kao što je Savet Evrope da se odredi specijalni izvestilac, ali je i stimulisala javnost, jer su novinari doprineli da se dođe do istine, da se iniciraju zajedničke istrage na tri lokacije, ukazao je Vekarić.

Dik Marti


Uoči predstojećeg dijaloga o Kosovu, on je rekao da će sa političkog aspekta sada biti znatno komfornija pozicija Srbije, koja treba da zaštiti sopstvene političke interese.


Ističući da Tužilaštvo Srbije za ratne zločine ima odličnu saradnju sa Euleksom i da je UNMIK zataškavao slučajeve, Vekarić je rekao da Evropa ima interes da se istraži da li postoji trgovina organima na njenom tlu.

Homen: Teško do suđenja Tačiju

 

Državni sekretar ministarstva pravde Srbije Slobodan Homen je rekao da bez jasnog uticaja i poruke međunarodne zajednice teško da može doći do suđenja Hašimu Tačiju za trgovinu ljudskim organima i druga kriminalna dela.

 

"Treba da vidimo da li će ta međunarodna pravda biti jednaka za sve", rekao je Homen novinarima, dodajući da se u ovom slučaju radi i o političkim odnosima.

On je naveo da mu je drago da je uopšte došlo do izveštaja izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, jer na događaje koji se pominju u njemu Srbija ukazuje već duže vreme.

 

"Očigledno da postoje činjenice i dokazi koji, verujem, da će dovesti do krivičnog postupka", rekao je Homen.

Tužilaštvo za ratne zločine ima dva predmeta koji terete "Dreničku grupu", od kojih je jedan u pretkrivičnom postupku, dok je drugi u istrazi, rekao je Vekarić, navodeći da postoje sumnje da su na tri lokacije zakopana tela.


Docent Fakulteta političkih nauka Slaviša Orlović je na TV "Pink" ukazao da se vodilo računa da "izveštaj Martija bude posle, a ne u toku izbora na Kosmetu", da ne bi uticao na izborne procese. On je dodao da će se "tek pokazati u kojoj meri će uticati na sastavljanje kosovske vlade".


U međunarodnoj štampi je do sada Srbija jednostrano predstavljana kao loša, a sada se ta slika polako menja u značajnom broju zemalja i vidi se da su i Albanci kršili ljudska prava Srba, smatra Orlović.


On je ukazao na to da je Martijev izveštaj samo usvojio Komiteta za pravna pitanja ljudska prava SE, a ako ga 25. januara usvoji Parlamentarna skupština SE , to će biti prvi dokument koji karakteriše OVK kao terorističku organizaciju.


Važno je da se obezbedi zaštita svedoka i kredibilitet daljeg procesa da bi procesuiranje bilo dovedeno do kraja sa tužbom, optužbom i presudom, rekao je Orlović, ukazujući da se u pregovarački proces o Kosovu ulazi na nešto izmenjenim odnosom snaga.
 

POVEZANE VESTI

Petak 17.12.2010. 11:53
samo se ti ne mesaj. covek se zalio da mu niste dali potrebnu dokumentaciju u vezi zmije. cuti, bre. pusti da rade oni koji hoce i znaju svoj. posao. ti si samo za srbe zaduzen. i tu si bez premca. i hag moze da ti pozavidi.
Petak 17.12.2010. 11:48
I to ti je tek sada palo na pamet? Gde si bio do sada? Jurio si srpske junake umesto da juris teroriste.
Petak 17.12.2010. 12:59
"Ističući da Tužilaštvo Srbije za ratne zločine ima odličnu saradnju sa Euleksom i da je UNMIK zataškavao slučajeve, Vekarić je rekao da Evropa ima interes da se istraži da li postoji trgovina organima na njenom tlu." Овај Бруно намерно монтира причу, јер УНМИК је поставио УНО. Тиме он форсира Еулекс и покрива све издајничко, што је потписано са њим. Ове прљаве работе су заташкавали спонзори арнаутске независности(не треба их ваљда опет набрајати) а ова прича је срачуната ради измештања питања Космета из окриља Савета Безбедности УНО, који нам гарантује 1244.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online