Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 16.12.2010.
11:42
Vestionline A

Danas 96 godina od Kolubarske bitke

Kolubarska bitka je najznačajnija bitka između vojske Kraljevine Srbije i Austro-Ugarske u Prvom svetskom ratu.

Srpska artiljerija na položaju
 

Trajala je od 15. novembra do 15. decembra 1914. godine, na širem severozapadnom području tadašnje Kraljevine Srbije na frontu od preko 200 kilometara.

Centralna državna manifestacija obeležavanja 96. godišnjice Kolubarske bitke biće organizovana danas kod Spomen-hrama Svetog Dimitrija u Lazarevcu, u čijoj kripti počiva oko 40.000 stradalih srpskih i austrougarskih vojnika.

Odavanjem državnih i vojnih počasti kod Spomenika srpskom ratniku u centru Lazarevca biti nastavljeno obeležavanje godišnjice tog značajnog istorijskog događaja.

U kripti Spomen-crkve Svetog Dimitrija i kraj Spomenika srpskom ratniku vence će položiti državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike Zoran Martinović, predstavnici Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije.

Vence će položiti i predstavnici opštine Lazarevac, ambasada Austrije, Mađarske, Slovačke i Češke i nevladinih organizacija koje neguju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.

Kolubarska bitka nije samo najveća saveznička pobeda ostvarena tokom 1914. godine, već je i udžbenički primer veštog strategijskog delovanja malobrojnije i slabije opremljene oružane sile koja je iz defanzive uspela da tok borbi preusmeri u brzu i iznenadnu ofanzivnu akciju.

Okončana je uspešnom protivofanzivom koju su izvele snage Prve armije pod komandom generala Živojina Mišića, protiv brojnije i bolje opremljene austrougarske vojske, u trenutku kada je ceo svet očekivao vesti o kapitulaciji Kraljevine Srbije.

Taktika, koju je primenio general Mišić, nakon pobede na Kolubari odlikovan činom vojvode, predstavlja jedinstveni primer vojno-strategijskog preokreta koji je bezmalo poraženoj vojsci doneo najznačajniju pobedu u čitavom Prvom svetskom ratu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.12.2010. 11:52
Neka im je vecna slava i hvala!
Četvrtak 16.12.2010. 11:47
Nek vam je vjecna slava i pocivajte u miru, mi smo ponosni na vas barem nas vecina. PONOSAN SAM STO SAM SRBIN NEMA VECEG DARA OD BOGA NO STO TE POSALJE NA SVIJET MEDJU SRBE.
Četvrtak 16.12.2010. 12:01
Кад се сетим тренутка док сам гутао странице "Време смрти" које описују Војводу... поноса што сам овде где сам и што сам Србин... Сећање на Вас остаје до Судњега!!! Слава!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online