Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 15.12.2010.
08:54
Novosti A

Artemije još bez penzije

Raščinjeni vladika raško-prizrenski Artemije ne prima penziju. I mada ga jeSPC mesecima nazivala penzionerom, Artemije je svoj zahtev Republičkom fondu PIO predao tek 20. novembra. I sada je, poput slučajeva ostalih bivših radnika - u proceduri.

Raščinjeni vladika Artemije

Kako "Novosti“ saznaju, ovo je drugi Artemijev pokušaj da ode u penziju. Prvi se, u decembru prošle godine, završio neuspehom jer se ispostavilo da mu je u radnu knjižicu upisano svega sedam godina staža, a u službi crkve proveo više od tri decenije.

Obračun


Osnovica doprinosa za sveštenike i verske službenike i monahe i monahinje jedan je od iznosa na koje osiguranike opredeli crkva, polazeći od dužnosti na koju su raspoređeni, školske spreme, godina radnog staža i drugih kriterijuma. Najniža mesečna osnovica iznosi 35 odsto prosečne zarade u Srbiji isplaćene u poslednjem kvartalu prethodne godine, a najviša pet prosečnih zarada.

Drugi pokušaj, započet u novembru ove godine još je bez rezultata, ali je pod pitanjem samo iznos penzije, a ne i njena utemeljenost.

Bivši arhijerej pribavio je dokumenta kojima dokazuje da je bez prekida bio u crkvenoj službi od 1978. i sada čeka svoje rešenje.

"Novosti" saznaju da će Artemiju Fond PIO priznati staž od 1983. godine tako da će u momentu kada dobije rešenje, raščinjeni vladika imati 27 godina radnog staža i 75 godina života.

Procedura oko Artemijevog penzionisanja se, ističu u Fondu PIO, ne razlikuje od ostalih u sveštenstvu.

"Doprinose Fondu PIO za sveštena lica i monahinje uplaćuju crkvene opštine i ustanove", objašnjavaju u PIO.

"U njih spadaju arhijereji, sveštenici, đakoni, monaška lica u službi crkve i monaška lica kojima eparhijski arhijerej poveri vršenje parohijske ili đakonske službe, i kojima je obavljanje te službe jedino ili glavno zanimanje".

Ranija praksa bila je da se (od 1. jula 1983) prijave i odjave osiguranja podnose tadašnjem Republičkom SIZ, a potom (od 1. juna 1992) Republičkom fondu samostalnih delatnosti. Tek od od 1. januara 2008. godine radni staž sveštenih lica beleži se u evidenciji jedinstvenog Republičkog fonda PIO.

U ovom trenutku se svešteničkim pozivom aktivno bavi 1.659 sveštenika i 136 verskih službenika.

POVEZANE VESTI

Sreda 15.12.2010. 09:12
Pih...zgubidanio celog veka i sad bi penziju...a nije ni Kosovo odbranio...e Rambo Rambo...bolje ti je vrati se Pahomiju, da mu budes...savetnik...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online