Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 02.12.2010.
15:51
Mondo, Vestionline A

Artemije malverzacijama branio pravoslavlje?

Sinodska komisija koja je utvrđivala kanonsku odgovornost rašcinjenog vladike Artemija otkrila je da su gotovo sve malverzacije u poslovanju Eparhije raško-prizrenske obavljene s njegovim znanjem i uz njegov blagoslov, pišu beogradski mediji.

Sudeći prema originalnim dokumentima o tim finansijskim malverzacijama, koje u kontinuitetu ovih dana objavljuje Eparhija raško-prizrenska, bivši vladika, sada monah Artemije, u većini slučajeva je potpisivao sporne papire, dok je jedan broj tih papira potpisivao direktno njegov lični sekretar Simeon Vilovski, navodi sajt ''Mondo''.

SPC ima ''pik'' na njega: Vladika Artemije
 

Vilovski je, kako se navodi, pritom koristio svoj lični pečat Eparhije raško-prizrenske, što takođe nije bilo bez znanja Artemija.

Sve malverzacije u Eparhiji raško-prizrenskoj u vreme bivše eparhijske uprave u javnosti su vešto skrivane intenzivnom "patriotskom i revniteljskom" retorikom.

"Što se više novca odlivalo u privatne džepove, više se govorilo o patriotizmu I odbrani

Uzeo sve dnevnike i podatke?

 

Da bi prikrio tragove malverzacija Vilovski je uzeo protokol i dnevnik blagajne od 1992. godine, pa te dokumentacije više nema, piše ''Mondo''. Iako, Vilovski nikada nije bio ni na dužnosti sekretara Eparhije, on je kao "doživotni lični sekretar bivšeg vladike" obavljao faktički više poslova, što je, takođe, suprotno pravilima Crkve, pa je to bio jedan od ključnh razloga zbog kojih je Sveti arhijerejski Sabor, na čelu sa patrijarhom Pavlom, 2006. godine zatražio njegovo razrešenje i pokretanje crkveno-sudskog postupka.Ovo je, kako se navodi, bio samo jedan od razloga zbog kojih je, odlukom Crkvenog suda, Vilovski raščinjen i na tri godine izopšten iz Crkve.

pravoslavlja. Bila je to tužna ironija jedne duhovno narkotizovane stvarnosti i jeftina priča za narod koji je samo mogao da naslućuje kako se novčano koristio položaj episkopa i njegovog ličnog sekretara na mnogostradalnom Kosovu I Metohiji", navodi se u saopštenju Informativne službe Eparhije raško-prizrenske.

Artemije je u početku branio svoje saradnike, koji su ili u pritvoru ili u bekstvu, ali kada ga je, kako se tvrdi, sinodska komisija suočila sa brojnim nepravilnostima, ispostavilo se da bivši vladika nije bio baš sasvim neobavešten šta se sve oko njega dešavalo.

U prilog tome navodi se i podatak da je bivši protosinđel Simeon Vilovski januara 2003. godine na memorandumu Crkvene opštine Prizren neovlašćeno zaključio ugovor o zakupu crkvenog lokala sa izvesnim Ukalo Erdalom.

Simeon se, dodaje se, pritom potpisao kao "starešina crkve Svetog Georgija", što on nikada nije bio, a za overu tog ugovora je, protivno crkvenim propisima, koristio pečat Eparhije. On je tom prilikom "na ruke" dobio 9.000 evra i taj iznos nikada nije uredno proknjižen i zaveden, kao što nije bio zaveden ni ugovor sa Erdalom.

Eparhija je ranije objavila dokument o kanonskoj odgovornosti raščinjenog vladike Artemija Radosavljevića, usvojen na sednici Sinoda SPC sredinom februara ove godine, koji ga tereti za neizvršavanje odluka najviših crkvenih organa i za podrivanje crkvenog poretka. Vladika Artemije je istakao da će se protiv optužbi boriti ''do kraja''.

Atanasije je, takođe, optužio Artemija za finansijske malverzacije. Nedavno je bilo rasprave da i Jerusalimska patrijaršija osuđuje dela vladike Artemije, ali je ubrzo usledio demanti da to zapravo nije istina.

Aktuelna događanja prokomentarisao je i autor knjige "Istina o slučaju vladike Artemije" Zoran Čvorović, koji je izjavio da se sadašnji jaz SPC i vladike Artemija može prevazići ako se ponovo uspostavi kanonski poredak Crkve.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 02.12.2010. 16:17
Molim uvazene Vesti da ne preuzimaju vise razne propagandne pamflete sa sajtova tipa 'mondo' itd.Da imaju dokaze, davno bi ga zatvorili.Ovako samo komunjare u mantijama mlate praznu slamu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online