Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 28.11.2010.
22:56 >> 23:34h
Tanjug A

Komunisti za sobom ostavili 190 masovnih grobnica

Državna komisija za pronalaženje i otkopavanje tajnih grobnica u kojima se nalaze posmrtni ostaci streljanih posle 1944. godine, prikupila je dosad podatke za više od 18.000 žrtava komunističkog terora koji je počeo pred kraj Drugog svetskog rata i rasplamsao se prvih godina posle oslobođenja.

Grobovi rasuti po celoj Srbiji

Na osnovu prijava građana i iskaza svedoka, evidentirano je 190 masovnih grobnica širom Srbije, a ispitane su i snimljene 23 lokacije, izjavio je u intervjuu Tanjugu sekretar Komisije, istoričar Srđan Cvetković povodom prve godišnjice njenog rada.

Detaljno su istražene lokacije u Smederevskom, Timočkom, Pirotskom i Jablaničkom, a delom i Šumadijskom okrugu, naveo je on, istakavši da su probne ekshumacije izvršene na tri lokacije, a u dva slučaja su nalazi bili pozitivni. To su tajna grobnica u potoku Zmijanac na imanju Petra Trujića na području Zaječara u kojima su, prema svedocima, novembra 1944. bez suđenja skončala 44 žitelja Boljevca i okolnih sela i grobnica na lokaciji Guvnište kod Jastrepca sa posmrtnim ostacima 60 osoba koje su po oslobođenju, oktobra 1945, izvedene iz bolnice u Vlasotincu i likvidirane.

Prema ranijim istraživanjima, među ovim žrtvama su bili ranjeni pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini generala Dragoljuba Draže Mihailovića, bolesni civili i osoblje bolnice, kazao je Cvetković.

"Kada smo, posle sondiranja terena, počeli otkopavanje pored potoka Zmijanac, ustanovili smo da je skoro čitav teren, površine 10 sa 15 metara, pokriven kamenim pločama i kamenjenm, što je bio prvi znak da smo na pravom tragu", rekao je Cvetković. "Nakon što smo uklonili kamene ploče i iskopali prvih 20 santimetara zemlje naišli smo na ostatke ljudskih tela: lakatne kosti, delove ruku i lobanja... U prisustvu kriminalističkog inspektora, utvrđeno je da su ubijeni nabacani jedan preko drugog u više slojeva, a da je radi prikrivanja grobnice i zaštite od životinja, posle svakog sloja streljanih, lokacija pokrivana kamenjem i kamenim pločama", rekao je Cvetković.

Slična situacija je bila i prilikom otkopavanja stratišta u Guvništu, rekao je on i dodao da su dalje ekshumacije prekinute, budući da je to posao za stručnjake forenzičare i druge državne organe.

Komisija je o svojim nalazima obavestila lokalnu policiju radi uviđaja i obezbeđenja grobnica, kao i nadležna tužilaštva, rekao je Cvetković i dodao da je Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru 9. septembra podnet i zvaničan zahtev za ekshumaciju potvrđene masovne grobnice, ali da se po tom zahtevu, iz neobjašnjivh razloga, zasad još ne postupa.

On je naveo i da je Komisija formirala Dokumentacioni centar žrtava komunističkog terora, da su podaci najvećim delom preuzeti iz različitih arhiva i da joj je ustupljena baza oko 27.000 stradalih i nestalih koje je popisao Anketni odbor Skupštine Vojvodine. Za šest meseci rada u Arhivu Srbije je iz građe Bezbedonosno-informativne agencije obrađeno oko 120 kutija materijala.

Veliki broj stradalih popisan je, kako je kazao, zahvaljujući dojavama građana preko Info-centra koji je uspostavljen u Institutu za savremenu istoriju, kao i na osnovu drugih sekundarnih izvora: literature, zahteva za rehabilitaciju i zahteva za uvid u dosijea.


Na osnovu dosad istraženog materijala, može se konstatovati da je sličan scenario represije i likvidacija bio primenjivan manje ili više u svim srpskim varošicama i gradovima, samo je njihov intenzitet zavisio od lokalnih prilika i osobenosti osoba iz represivnog aparata.

Izrazivši nadu da će za rad u 2011. dobiti veću "džeparac" od Ministarstva pravde i jedan automobil za terenska istraživanja, Cvetković je naveo da će se u narednom periodu Komisija više orijentisati na terenska istraživanja s težištem na područje Vojvodine, koje je u prvoj godini rada bilo zapostavljeno.

POVEZANE VESTI

Nedelja 28.11.2010. 23:47
Najstrasnije od svega je to sto su ta ubistva pocinili Srbi nad Srbima,brat brata je ubijao zbog politicke ideologije.Boze dragi hoce li ikad Srbi da se sloze? Koja to nesreca treba da zadesi Srpski narod da bi se opametio?Ni 500 godina pod turskom okupacijom,ni prvi,ni drugi svijetski rat,ni pokolji poslije drugog svijetskog rata nisu opametili Srbina. Jos se uvijek kod nas 4 S na grbu prevodi sa Srbin Srbina Satarom Sece!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online