Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 17.11.2010.
19:21 >> 21:43h
Tanjug A

Monah priveden i kažnjen sa 10.000 dinara

Raščinjeni monah Antonije Davidović, koji je danas priveden u Policijsku stanicu Stari grad, pušten je na slobodu pošto mu je dežurni sudija za prekršaje izrekao novčanu kaznu od 10.000 dinara zbog kršenja zabrane okupljanja. Monah Antonije, svetovno ime Dragan Davidović, priveden je danas oko 17 sati pošto je predvodio pristalice penzionisanog vladike Artemija ispred zgrade Patrijaršije gde je počeo Sabor SPC.

Već drugi put privođen zbog podrške vladiki Artemiju
 

Davidovićev advokat Dragoslav Ljubičanović rekao je Tanjugu da će se žaliti na izrečenu kaznu i najavio da će uložiti ustavnu žalbu zbog kršenja ljudskih prava, prava na okupljanje, izražavanje mišljenja i verskih prava.


Ovo je drug put za manje od mesec dana da Davidovića privode u policijsku stanicu Stari grad,
a pristalice penzionisanog vladike Artemija najavljuju svakodnevna okupljanja dok traje Sabor.


Sabor SPC, koji je redovno jesenje zasedanje započeo jutros svetom arhijerejskom liturgijom u manastiru Arhangela Mihaila u Rakovici, raspravljaće i o "slučaju vladike Artemija" i formiranju Kruševačke eparhije.


Kruševačka eparhija će biti formirana od delova žičke, niške, šumadijske i braničevske.

Očekuje se i izbor novih episkopa s tim da će precizni dnevni red biti utvrđen na samoj sednici Sabora.


Penzionisani vladika Artemije je ranije danas rekao Tanjugu da dok traje saborsko zasedanje ne želi da daje bilo kakve izjave, pa ni o tome da li će prisustvovati sednici tog najvišeg crkvenog tela.


Vladika Artemije umirovljen je na majskom Saboru SPC-a pošto su utvrđene finansijske malverzacije u eparhiji raško-prizrenskoj koju je vodio.

Kako je Tanjugu rečeno u izvorima bliskim Crkvi, penzionisani vladika Artemije će najverovatnije biti pozvan da prisustvuje zasedanju Sabora u delu koji se bude odnosio na njega.

Očekuje se da se vladika Artemije povinuje saborskim i sinodskim odlukama na način kako ga je na to u ponedeljak pozvao patrijarh Irinej, ali se, takođe, očekuje da, iako on to ne učini, Sabor ne pooštrava kaznene mere prema umirovljenom vladiki.

Može se, međutim, dogoditi da mu kazna izrečena polovinom septembra o zabrani činodejstvovanja bude produžena do daljnjeg, odnosno do prolećenog zasedanja ovog najvišeg crkvenog tela.

POVEZANE VESTI

Sreda 17.11.2010. 19:38
Uredno je zakazan miran skup dela Svestenstva i oko 300 ljudi, MUP je zabranio. Samo pederi i nastrani mogu da se okupljaju, normalan narod ne. Tajac u medijima, niko ne pise da su ih rasterali. Zasto, nikom normalnom nije jasno.
Sreda 17.11.2010. 19:32
gde ovo vodi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online