Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.09.2010.
16:19 >> 21:14h
Tanjug A

"Kurir" uzvraća kontratužbom LDP-u

Liberalno-demokratska partija podnela je danas Prvom osnovnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv glavnog i odgovornog urednika lista "Kurir" Jovice Krtinića zbog zloupotrebe službenog položaja, izjavio je danas lider LDP Čedomir Jovanović. Redakcija "Kurira" saopštila je večeras da LDP podnošenjem tužbe protiv tog lista i "iznošenjem nepotkrepljenih tvrdnji", vrši "nedopustiv pritisak na novinarsku slobodu", i najavila da će zbog toga protiv lidera LDP Čedomira Jovanovića podneti prijavu.

Pretili mu iz "Kurira": Čedomir Jovanović
 


Jovanović je rekao da je iz tog lista pred zakazanu konferenciju LDP 19. septembra stigla SMS poruka "Kurira" da tu konferenciju otkažu ili će krenuti u kampanju protiv LDP, a zatim i poruka Krtinića biznismenu Milanu Beku da utiče da se konferencija otkaže ili će u suprotnom pokrenuti kampanju protiv njega.

LDP: Ko uređuje "Kurir" - vojska ili Tadićev kabinet

 

"Interesuje nas gde je vlasnik tog lista Radosav Rodić, šta se dešava sa vlasničkom strukturom tog lista i interesuje nas koja zapravo redakcija uređuje 'Kurir'. Da li je vojno krilo ili se 'Kurir' uređuje u kabinetu predsednika Republike. Šta je uređivačka politika 'Kurira' to je ono što nas interesuje", rekao je Jovanović.

Lider LDP-a je na konferenciji za novinare u Domu Narodne skupštine kazao da su to u osnovi za pokretanje krivičnog postupka, što je ta stranka i uradila, i dodao da je, koliko je upoznat, i Beko predao tužilaštvu prijavu protiv "Kurira" zbog te poruke.


Jovanović je kazao da je stupio u kontakt sa predstavnicima novinarskih udruženja i da će ta udruženja biti u toku dana upoznata sa SMS porukama koje su poslate.
 

"Nadam se da će u sudskom postupku to sve biti raščišćeno", rekao je Jovanović i ocenio da se mora potpuno rasvetliti pozadina stanja u "Kuriru".

Kurir: LDP vrši pritisak na novinarsku slobodu

 

"Kurir se odlučno suprotstavlja upornim pokušajima LDP i njenog lidera, koji po ko zna koji put vrši nedopustiv pritisak na novinarsku slobodu i daju sebi za pravo da se mešaju u pitanje uređivačke politike medija", navedeno je saopštenju "Kurira". Redakcija je saopštila i da je LDP, insinuacijama da taj list "uređuje vojno krilo ili kabinet predsednika Republike", dala sebi za pravo da "u javnost lansira ničim potkrepljene tvrdnje i da direktnom pretnjom i pritiscima pokuša da disciplinuje i ućutka Kurir".

 

Lider LDP je naveo da se vlasnik "Kurira" godinu dana nalazi u zatvoru zbog optužbi da je izvršio poreske pronevere i druga krivična dela i zapitao da li je Rodić u "državnom apartmanu na VMA ili Centralnom zatvoru" i da li ta činjenica da je u VMA a ne u zatvoru "opravdanje za prepakivanje vlasničke strukture Kurira" i da li je taj status Rodića "plaćen novom uređivačkom politikom koja je vrlo selektivna".


LDP je na konferenciji za novinare 19. septembra pokrenuo pitanje vlasničke strukture i uticaja na uređivačku politiku lista "Kurir".

UNS poziva "Kurir" na Sud časti

 

Udruženje novinara Srbije (UNS) ocenilo je danas da je nedopustiv postupak urednika dnevnog lista ''Kurir'' koji su u SMS porukama ucenjivali opozicionog političara i biznismena, preteći im objavljivanjem kompromitujućih sadržaja. Ovakvo ponašanje je nespojivo sa novinarskom profesijom i Etičkim kodeksom novinara Srbije, saopštio je UNS ističući da mediji ne postoje da ucenjuju, prete i iznuđuju, već da objavljuju informacije koje su prethodno s dužnom novinarskom pažnjom proverili. 
''Predlažemo da se ovim povodom sastanu sudovi časti UNS-a i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i zajednički se odrede prema ovom svojevrsnom medijskom 'reketiranju', bez obzira na to što pomenuti urednici nisu članovi novinarskih udruženja'', kaže se u saopštenju.

UNS podseća da su glavni urednik "Kurira" Jovica Krtinić i njegov zamenik Branislav Bjelica, prošlog vikenda od Milana Beka i člana Predsedništva Liberalno-demokratske partije Zorana Ostojića tražili da utiču na predsednika LDP Čedomira Jovanovića kako ne bi izlazio u javnost sa određenim tvrdnjama o "Kuriru" i njegovom vlasniku. U porukama su zapretili da će "Kurir", u suprotnom, o njima ''svašta da objavi", navodi se u saopštenju UNS-a.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online