Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 31.08.2010.
13:09
B. Đokić - Vesti A

Eksploziv za teror u Beogradu?

Srpska policija je u saradnji sa bosanskom agencijom SIPA uhapsila grupu švercera oružja koji su pokušali da iz Bosne i Hercegovine u Srbiju prokrijumčare čak 15,5 kilograma eksploziva. U toku je istraga kome je eksploziv bio namenjen i da li je eventualno naručen za izvođenje terorističkih napada po Srbiji.

Kako nezvanično saznajemo, uhapšeni su Svetolik Đokić, Miodrag Matijević i Marko Đokić iz Beograda, Nikola i Marko Vojinović iz Aranđelovca, dok je u Foči uhapšen prodavac Milenko Topalović. Prilikom prelaska granice kod Višegrada, Svetolik Đokić je uhapšen u blizini sela Kotroman kod Bajine Bašte, dok je prenosio eksploziv.

Zoran Dragišić


- Osim eksploziva nađeno je i šest ručnih bombi, dva pištolja i četiri mehanizma za aktiviranje eksploziva. Prema prvim informacijama, oni su ova sredstva nabavili radi dalje prodaje, ali ne smemo isključiti i da su bili namenjeni izvođenju terorističkih akcija, pogotovo što su uz eksploziv nađeni i mehanizmi za aktiviranje. Za sada je naša istraga usmerena u ovom pravcu, pa ćemo naknadno utvrditi da li je namenjen izvođenju likvidacija ili terorističkim napadima - kažu izvori iz srpske policije.


Da ove sumnje nisu daleko od istine i da postoje određene grupe u Srbiji koje se

Opasnost prisutna godinama

 

Opasnost od terorizma u Srbiji prisutna je godinama. Zbog ratova koji su gotovo deceniju besneli na prostoru bivše SFRJ i nerešenih problema koji su ostali iza njih, postoji veliki broj potencijalnih terorističkih grupa na prostoru Balkana.

koriste terorom i strahom u ostvarivanju svojih ciljeva, videlo se pre oko tri godine kada je na planini Ninaja u blizini Novog Pazara uhapšena grupa vehabija koji su planirali terorističke napade. Između ostalog, kako su pisali mediji, želeli su da dignu u vazduh i nekoliko značajnih objekata u Beogradu, ali i da likvidiraju pojedine predstavnike države i verskih zajednica.


Kolika je opasnost od terorističkih napada i veoma lako dostupnog oružja i eksplozivnih naprava, objašnjava Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbednosti.
 

- Zaplenjeni eksploziv je veoma opasan i razoran. U tim količinama dovoljan je za nekoliko eventualnih terorističkih napada. Pošto je reč o plastičnom eksplozivu koji je vrlo stabilan, stručnjaku je dovoljno vrlo kratko vreme da laika nauči kako da njime rukuje, posle čega je dovoljno samo nabaviti mehanizam za opaljivanje - objašnjava Dragišić.


- Kada se procenjuje teroristički potencijal, treba oceniti političke probleme i suprotnosti koji postoje u nekom regionu. Naravno, u Srbiji postoje grupe koje su se do sada bavile terorizmom. Kada bismo želeli da ocenimo opasnost, prvo bi trebalo da napravimo mapu rizika, kao i koji su politički problemi i kojoj grupi bi u interesu bilo da počini napade. U toj situaciji najugroženiji bi bili objekti kritične infrastrukture, kao što su važne saobraćajnice, mostovi, nadvožnjaci, pruge, objekti za proizvodnju struje i vode, sve što može da izazove najteže posledice i štete građanima. To su takozvane tvrde mete, dok postoje i meke mete, a to su mesta gde ima najviše građana i što je karakteristika islamističkih grupa. Međutim, sve to treba u daljoj istrazi da utvrde policija i Bezbednosno-informativna agencija i provere da li je ova grupa želela da prošvercuje toliku količinu eksploziva samo zbog novca, što bi bilo najbolje, jer bi u tom slučaju samo prolazio preko teritorije Srbije ili je u pitanju drugi motiv. Zato treba utvrditi biografiju uhapšenih i videti da li su možda povezani sa terorističkim organizacijama ili kriminalnim grupama - objašnjava Dragišić.
 

Balkan - raj za mafiju i vehabije

Marko Nicović

Marko Nicović, bivši načelnik beogradske policije i stručnjak za oblast bezbednosti, objašnjava kako ovolika količina zaplenjenog eksploziva budi sumnju u njegovu krajnju namenu.


- Dosta eksploziva i oružja postoji u privatnom posedu i na crnom tržištu. Mafijaši iz celog sveta dolaze na prostor Balkana, pogotovo u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, da kupe jeftino eksploziv. Treba biti oprezan da među njima nema i pripadnika terorističkih organizacija. Takođe treba imati u vidu i aktivnosti vehabija, pogotovo u Bosni i Hercegovini koje mogu da ga iskoriste za svoje ciljeve, kao što se videlo tokom nedavnih hapšenja u BiH, kada su kod pripadnika ovih organizacija nađene eksplozivne materije. On može biti iskorišten na nekoj sportskoj manifestaciji ili skupu, da se tamo napravi napad gde je mogućnost za najveći broj žrtava - upozorava Nicović.
 

Oružja na pretek


Prostor Balkana prepun je oružja i eksploziva koji se nalazi u nelegalnom posedu, što je posledica ratova koji su besneli ovim prostorima. Samo za prvih deset meseci prošle godine, srpska policija zaplenila je 112 ručnih bombi, 22 eksplozivne naprave i 8,7 kilograma eksploziva.


- Nažalost, na celom Balkanu oružja je u ogromnim količinama, sve što se u svetu moglo švercovati našlo je svoj put u ovaj region. Samo mala količina nelegalnog oružja je otkrivena i stavljena pod kontrolu. Pa imamo slučaj da još nije otkriveno sve zaostalo oružje iz Drugog svetskog rata, a kamoli iz ratova koji su besneli tokom prošle decenije - upozorava Dragišić.
 

Albanski teroristi

Osim ekstremnih islamističkih grupa, najveću opasnost po građane Srbije predstavljaju grupe proizašle iz takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe, koja ima veliku podršku u lokalnom albanskom stanovništvu. Oni u posedu imaju veliku količinu oružja, pa su prošle godine izvršili prvo teroristički napad na patrolu Žandarmerije u blizini administrativne linije sa Kosmetom, da bi samo nedelju dana kasnije u Preševu pokušali eksplozivnom napravom da ubiju policajca albanske nacionalnosti, najverovatnije kao upozorenje sunarodnicima da ne sarađuju sa srpskom vlašću.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online