Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Sreda 08.10.2014.
09:16 >> 09:18h
Beta, Srna A

Kanada: SAD, pomoći ćemo vam, bombardovaćemo ID!

Parlament Kanade je jutros (8. oktobar) odobrio vazdušne napade po položajima Islamske države na teritoriji Iraka, uslišivši time molbu SAD da se Kanada priključi akciji protiv te ekstremističke organizacije.

Biće angažovano kanadsko ratno vazduhoplovstvo najduže 6 meseci (Ilustracija)
 

Za zakon kojim se odobrava angažovanje kanadskog ratnog vazduhoplovstva glasalo je 157 poslanika a protiv je bilo 134. Pošto većinu u parlamentu drži Konzervativna partija premijera Stivena Harpera, predlagač zakona, usvajanje je bilo formalnost.

Konzervativna partija je predlog zakona predstavila prošle sedmice. U njemu se odobrava korišćenje kanadske ratne avijacije u trajanju do šest meseci, a upotreba kopnenih trupa je izričito isključena.

U borbenim misijama učestvovaće šest lovaca CF-18, jedan leteći tanker za gorivo, dva izviđačka aviona i jedan teretni avion. U operacijama biće angažovano oko 600 kanadskih avijatičara i avijatičarki.

Kanada je jedna od nekoliko desetina država koje su se priključile koaliciji protiv Islamske države.

"Pretnja od Islamske države je stvarna.Ako se na nju sada ne reaguje, ova  terorističkaorganizacija će brzo narasti. Već su izrazile svoje lokalne i međunarodne terorističke namere i označili Kanadu kao potencijalnu pretnju", naveo je Harper u saopštenju.

Upotreba kopnenih trupa je izričito isključena
 

Bela kuća je pozdravila odluku Kanade, koja je u Irak, na zahtev predsednika SAD Baraka Obame već poslala tridesetak vojnih savetnika i planira da pošalje još 69. Zadatak im je da obuče kurdske snage za borbu protiv ekstremista Islamske države. Posle tog zahteva, SAD su zatražile i pomoć ratne avijacije. Iako ova misija nije iziskivala odobrenje parlamenta, vlada ju je u vidu zakona podnela na razmatranje i usvajanje kako bi se iskazao konsenzus.

Harperova vlada je dobila podršku opozicije za vazdušne operacije u Libiji 2011. godine, ali ne i za ovu misiju.

Vođa opozicione Nove demokratije Tomas Mulker rekao je u parlamentu da konzervativci uvlače Kanadu u rat, za koji se ne zna koliko će trajati, bez kredibilnog plana kako da se pomogne žrtvama terora Islamske države.

Prethodna liberalna vlada Kanade uskratila je podršku SAD 2003. godine, kada je administracija predsednika Džordža Buša tražila pomoć u kopnenim trupama, ali je pojačala misiju u Avganistanu. Kanada je tamo izgubila 157 vojnika, što je šokiralo naciju.

Međunarodna zajednica da odbrani Kobani

Međunarodna zajednica mora hitno da stane u odbranu sirijskog grada Kobani koji bi mogao pasti u ruke džihadista "Islamske države", izjavio je izaslanik UN za Siriju Stafan de Mitsura.


"Svet, svi mi, veoma žalimo što je `Islamska država` u stanju da preuzme grad koji se hrabro branio, ali je pitanje da li će i uspeti u tome. Moramo momentalno da reagujemo", naveo je De Mistura i naglasio da međunarodna zajednica ne može da toleriše da još jedan grad padne u ruke džihadista.

 

Izaslanik UN je ovo izjavio u momentu dok su ekstremisti na korak od preuzimanja kontrole nad ovim gradom, gde kurdski borci već više sedmica pružaju otpor.

 

De Mitsura je pozdravio humanitarne napore Turske koja je primila 200.000 stanovnika iz Kobanija, naglasivši da je sada potrebno konkretno reagovati.

"Bez dodatne međunarodne pomoći ovaj užas će se nastaviti. Svet je sopstvenim očima video šta se dogodilo u gradovima koji su pali u ruke ove grupe - masakr, humanitarne tragedije, silovanja i nasilje", kaže De Mitsura.

 

Zabrinutost za taj grad iznela je i Bela kuća, čiji je predstavnik Džoš Ernest rekao da je Vašington "veoma zabrinut" za bezbednost nedužnih civila u njemu.

 

POVEZANE VESTI

Sreda 08.10.2014. 09:13
Kanada je podguzna muva SAD a.
Sreda 08.10.2014. 10:09
Evo stižuvam milosrdi andjeli u pomoć.Ja pomoći!!!
Sreda 08.10.2014. 14:58
izmedju dva zla,ovog puta navijam za ameiku i njene kucice..nadam se da ce da pobiju ove retardirane,umno zaostale prljave mundzose.. islam je zlo...djavolja religija koju treba unistiti..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online