Ponedeljak 17. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 11.08.2010.
13:29 >> 16:40h
Tanjug A

Zagreb odobrio izručenje Kalinića

Vanraspravno veće zagrebačkog Županijskog suda donelo je danas nepravosnažno rešenje o izručenju Sretka Kalinića Srbiji, izjavio je danas portparol tog suda Krešimir Devčić.

Odluka, za sada, nepravosnažna: Sretko Kalinić
 


"Vanraspravno veće donelo je nepravosnažno rešenje na koje se Kalinić može žaliti u roku od tri dana, a o eventualnoj žalbi odlučuje Vrhovni sud", rekao je Devčić agenciji Hina.


Izručenje Sretka Kalinića, koji ima srpsko i hrvatsko državljanstvo, osuđenog u Srbiji na 30 godina zatvora, bio bi prvi slučaj izručenja hrvatskog državljanina drugoj državi. Devčić je izjavio da se na rešenje o izručenju Kalinić može žaliti u roku od tri dana, a da o eventualnoj žalbi odlučuje Vrhovni sud.


Kalinić je u odsustvu, kao pripadnik zemunskog klana, osuđen na 30 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića u martu 2003. godine. Kalinić, koji je više godina bio u bekstvu, 6. juna ove godine, u prigradskom zagrebačkom kvartu Rakitje, teško je ranjen u obračunu sa takođe odbeglim pripadnikom zemunskog klana Milošom Simovićem, takođe osuđenim za učešće u ubistvu Đinđića.


Prvo je lečen u jednoj od zagrebačkih bolnica, a nakon što je zagrebačka policija pokrenula krivčni postupak zbog korišćenja lažnog identiteta u pasošu i ličnoj karti, određen mu je pritvor koji izdržava u zatvorskoj bonici u Dubravi na istočnom kraju grada. Hrvatska do skora po Ustavu nije mogla da izručuje svoje državljane s izuzetkom Haškog suda, ali je krajem juna Sabor usvojio izmene ustava kojima se omogućava izručenje lica s dvostrukim državljanstvom zemljama s kojima je potpisan sporazum o međusobnom izručenju.


Kako je vrlo brzo nakon donošenja izmena ustava, 29. juna u Beogradu potpisan sporazum o izručenju koji se odnosi na klasičan, privredni i organizovani kriminal, ali ne i na ratne zločine, sada nema oravnih prepreka za izručenje Kalinića Srbiji.


Srbija se obavezala da će Kaliniću ponoviti krivični postupak, jer je osuđen u odsustvu, a što je takođe predviđeno sporazumom. Prilikom potpisivanja sporazuma date su ocene da će, zavisno od toga koliko će Kalinić biti uporan u otporu izručenju, procedura trajati od jednog do četiri meseca.


Hrvatski mediji javili su sredinom jula da je Kalinić izjavio istražnom sudiji da ne pristaje na izručenje, jer smatra da u Srbiji ne bi imao pošteno suđenje.


Mediji su izvestili i da Kalinić opširno govori o svom učešću u ubistvima mafijaša, jer računa da bi zbog saradnje mogao ostvariti neke pogodnosti. Simović je nekoliko dana nakon obračuna uhapšen pri pokušaju da ilegalno uđe u Srbiju.


Činjenica da su dva pripadnika zemunskog klana sedam godina živela u Hrvatskoj i duže vreme imali iznajmljen stan u zagrebačkom kvartu Lanište otvorila je raspravu o sposobnosti hrvatskih tajnih službi i policija, kao i oko toga da li su njih dvojica bili pod nečijom zaštitom.

Ministarka pravde Snežana Malović izrazila je danas zadovoljstvo zbog odluke Županijskog suda u Zagrebu, koji je odlučio da Sretka Kalnića izruči Srbiji.


"Ova odluka prvi je slučaj izručenja po osnovu Ugovora o izručenju koji su Srbija i Hrvatska potpisale pre mesec dana, a koji predviđa mogućnost izručenja sopstvenih državljana za krivična dela organizovanog kriminala i korupcije", rekla je Malovićeva.

Ona je naglasila da ta odluka, takođe, predstavlja još jednu potvrdu dobre saradnje koja postoji između dve zemlje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online