Sreda 11.08.2010.
13:29 >> 16:40h
Tanjug

Zagreb odobrio izručenje Kalinića

Odluka, za sada, nepravosnažna: Sretko Kalinić
 


"Vanraspravno veće donelo je nepravosnažno rešenje na koje se Kalinić može žaliti u roku od tri dana, a o eventualnoj žalbi odlučuje Vrhovni sud", rekao je Devčić agenciji Hina.


Izručenje Sretka Kalinića, koji ima srpsko i hrvatsko državljanstvo, osuđenog u Srbiji na 30 godina zatvora, bio bi prvi slučaj izručenja hrvatskog državljanina drugoj državi. Devčić je izjavio da se na rešenje o izručenju Kalinić može žaliti u roku od tri dana, a da o eventualnoj žalbi odlučuje Vrhovni sud.


Kalinić je u odsustvu, kao pripadnik zemunskog klana, osuđen na 30 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića u martu 2003. godine. Kalinić, koji je više godina bio u bekstvu, 6. juna ove godine, u prigradskom zagrebačkom kvartu Rakitje, teško je ranjen u obračunu sa takođe odbeglim pripadnikom zemunskog klana Milošom Simovićem, takođe osuđenim za učešće u ubistvu Đinđića.


Prvo je lečen u jednoj od zagrebačkih bolnica, a nakon što je zagrebačka policija pokrenula krivčni postupak zbog korišćenja lažnog identiteta u pasošu i ličnoj karti, određen mu je pritvor koji izdržava u zatvorskoj bonici u Dubravi na istočnom kraju grada. Hrvatska do skora po Ustavu nije mogla da izručuje svoje državljane s izuzetkom Haškog suda, ali je krajem juna Sabor usvojio izmene ustava kojima se omogućava izručenje lica s dvostrukim državljanstvom zemljama s kojima je potpisan sporazum o međusobnom izručenju.


Kako je vrlo brzo nakon donošenja izmena ustava, 29. juna u Beogradu potpisan sporazum o izručenju koji se odnosi na klasičan, privredni i organizovani kriminal, ali ne i na ratne zločine, sada nema oravnih prepreka za izručenje Kalinića Srbiji.


Srbija se obavezala da će Kaliniću ponoviti krivični postupak, jer je osuđen u odsustvu, a što je takođe predviđeno sporazumom. Prilikom potpisivanja sporazuma date su ocene da će, zavisno od toga koliko će Kalinić biti uporan u otporu izručenju, procedura trajati od jednog do četiri meseca.


Hrvatski mediji javili su sredinom jula da je Kalinić izjavio istražnom sudiji da ne pristaje na izručenje, jer smatra da u Srbiji ne bi imao pošteno suđenje.


Mediji su izvestili i da Kalinić opširno govori o svom učešću u ubistvima mafijaša, jer računa da bi zbog saradnje mogao ostvariti neke pogodnosti. Simović je nekoliko dana nakon obračuna uhapšen pri pokušaju da ilegalno uđe u Srbiju.


Činjenica da su dva pripadnika zemunskog klana sedam godina živela u Hrvatskoj i duže vreme imali iznajmljen stan u zagrebačkom kvartu Lanište otvorila je raspravu o sposobnosti hrvatskih tajnih službi i policija, kao i oko toga da li su njih dvojica bili pod nečijom zaštitom.

Ministarka pravde Snežana Malović izrazila je danas zadovoljstvo zbog odluke Županijskog suda u Zagrebu, koji je odlučio da Sretka Kalnića izruči Srbiji.


"Ova odluka prvi je slučaj izručenja po osnovu Ugovora o izručenju koji su Srbija i Hrvatska potpisale pre mesec dana, a koji predviđa mogućnost izručenja sopstvenih državljana za krivična dela organizovanog kriminala i korupcije", rekla je Malovićeva.

Ona je naglasila da ta odluka, takođe, predstavlja još jednu potvrdu dobre saradnje koja postoji između dve zemlje.

2024 © - Vesti online