Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 22.04.2016.
08:12
Đ. Barović - Vesti A

Podgorica verna sluga Zagreba

U roku od mesec dana, pravosuđe Crne Gore izručilo je Hrvatskoj i drugog oficira nekadašnje JNA, kapetana bojnog broda Pavla Pantića (77). Pantić je smešten u splitski zatvor u kojem se već nalaze Dragan Vasiljković, i general Borislav Đukić, optužen za rušenje brane Peruča.

Tanjug
Pavle Pantić

Hrvatsko pravosuđe je za 1993. raspisalo Interpolovu poternicu za Pantićem zbog optužbe za granatiranje Splita, smrt četvoro i ranjavanje nekoliko desetina civila. Tada je vođen i sudski postupak u kome je u odsustvu osuđen na osam godina zatvora, ali je Viši sud u Zagrebu tu presudu ukinuo godinu dana kasnije i postupak vratio na početak, ali je poternica ostala.

"Vesti" su bezuspešno pokušale da dobiju više informacija u Ministarstvu pravde Crne Gore, posebno zbog čega je Pantić uhapšen na granici, po povratku iz Beograda, kada je od raspada JNA živeo u Sutomoru.

Upravljao Titovim brodom

Pavle Pantić je celu karijeru proveo na Jadranu u mornarici, a karijeru je završio u činu kapetana bojnog broda što je rangu pukovnika kopnene vojske. Pantić je u vreme Titove Jugoslavije čak deset godina lično upravljao Titovim brodom na Brionima.

Milorad Ivanović, advokat generala Branislava Đukića koji je prethodno takođe izručen Hrvatskoj, ocenjuje da je u pitanju politički motivisano izručenje.

- Slučaj kapetana Pantića je istovetan generalu Đukiću.

Obojici su rešenja o izručenju potpisana na osnovu političke odluke. Nemam dileme da nijedan od njih u Hrvatskoj neće imati fer i pošteno suđenje - kaže Ivanović.

Razuman i skroman čovek

Jasna Vučetić (51), kćerka oficira Pavla Pantića tvrdi da je njen otac lažno optužen.
- On nije nikakav zločinac, već razuman i skroman čovek, koji je konflikte rešavao razgovorom. On je zaustavljao dobrovoljce iz Crne Gore koji su 1991. došli u Split da ne pucaju po gradu i potpuno je besmisleno reći da je naredio nečija ubistva ili granatiranje naselja - kazala je ona za beogradske medije.

Na političku pozadinu izručenja nekadašnjih oficira JNA ukazuje i Vidoje Pantelić, predsednik Kluba generala i admirala Srbije.

- Izručen je čovek od 77 godina, veoma narušenog zdravlja pogoršanog moždanim udarom. Pantića su mogli da uhapse i ispitaju kada su hteli, jer je živeo u Crnoj Gori, pa ne mogu da se otmem utisku da je i njegovo izručenje politički motivisano - naglašava general Pantelić.

Priština oslobodila Bojovića

Apelacioni sud u Prištini oslobodio je generala Milovana Bojovića, koga je zbog navodnih ratnih zločina početkom aprila uhapsila kosovska policija.
Tužilaštvo nije prikupilo dokaze koji bi potkrepili optužbe protiv Bojovića, objasnio je Apelacioni sud i oslobodio penzionisanog generala.

Da podsetimo, general Đukić je izručen Hrvatskoj i pored toga što je istovetan zahtev stigao i iz Srbije. Ta odluka je obrazložena činjenicom da je hrvatsko pravosuđe prvo zatražilo estradiciju, kao i da će mu se suditi tamo gde je i počinjen zločin.

Kako "Vesti" nezvanično saznaju, Ministarstvo pravde Srbije je pokušalo da pomogne u procesu protiv kapetana Pantića, ali u Tužilaštvu za ratne zločine ne postoji predmet protiv ovog oficira JNA.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online