Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 03.11.2017.
20:11
B. Đokić - Vesti A

Šarić na slobodi?

Suđenje Darku Šariću iz Pljevalja, optuženom da je bio vođa narko-klana koji je iz Južne Amerike u Evropu prošvercovao 5,7 tona kokaina, ponovo je odloženo u Specijalnom sudu u Beogradu.

Tanjug (Arhiva)
Proces traje već sedam godina: darko Šarić

Suđenje njegovoj grupi traje već sedam godina, a samom Šariću tri i po godine, od predaje marta 2014. godine, pri čemu postupak nije ni blizu kraja! Samo tokom ove godine suđenje je čak 18 puta odlagano, najčešće zbog izostanaka Šarićevih advokata, a zbog predugog suđenja, što je u suprotnosti sa normama Evropskog suda za ljudska prava, vrlo je moguće da Šarić uskoro izađe iz pritvora i brani se sa slobode!

- Sva ova odlaganja usmerena su samo ka jednoj stvari, a to je da se na kraju ishoduje puštanje Darka Šarića iz pritvora - rekao je tužilac Saša Ivanić pokušavajući da objasni zbog čega se suđenje za međunarodni šverc kokaina stalno odlaže.

I Šarića "nervira" odugovlačenje

Tvrdnji tužioca Saše Ivanića da advokati odbrane odugovlače suđenje usprotivio se sam Darko Šarić. On je u Specijalnom sudu izjavio kako je i "sam iznerviran što se suđenja odlažu, jer jedva čeka da čuje prisluškivane razgovore u kojima se vidi da mu je tužilaštvo pokralo imovinu i dalo je Nebojši Joksoviću, svedoku saradniku u ovom postupku".

Tokom ove godine održano je svega 10 ročišta, a advokat Ljubiša Valjarević za "Vesti" objašnjava da prolongiranje suđenja može da bude veoma problematično.

- Ukoliko se suđenje odugovlači unedogled zaista se time povređuju prava optuženog. Postoji praksa Evropskog suda za ljudska prava prema kojoj pritvor mora da traje što kraće. Da, zaista može da se desi da Šarić bude pušten da se brani sa slobode - objašnjava Valjarević.
On dodaje da je svako, bez obzira na to koliko javnost mislila da je kriv, nevin dok ne bude pravosnažno osuđen.

- Ne znam da li je u slučaju Šarića odbrana svaki put kriva za odlaganje, ali imam iskustva da takođe u Specijalnom sudu tužilaštvo namerno opstruira proces. Glavni problem pravosuđa je mali broj sudija i tužilaca, koji bez valjanih dokaza pokreću postupke protiv koga treba i ne treba. Kada bi na sud izlazili sa samo pripremljenim optužnicama i jakim dokazima, barem 30 posto postupaka se ne bi pokretalo, čime bi se rasteretili sud i tužilaštvo, te ubrzali postupci - dodaje Valjarević.

Sličnost sa Miškovićem

Najbogatiji Srbin uhapšen je 12. decembra 2012. zbog sumnji da je sa saradnicima oštetio putarska preduzeća i budžet Srbije za više od 17 milijardi dinara. Priveden je u svojoj vili, a u pritvoru je proveo duže od sedam meseci. Pušten je da se brani sa slobode nakon što mu je sud odredio jemstvo od 12 miliona evra, koje je uplatio na račun suda, uz obavezu da se javlja policijskoj stanici svakog prvog radnog dana u mesecu. Njegovi advokati su se u međuvremenu žalili na dužinu pritvora, što je usvojio Ustavni sud Srbije i utvrdio da je pridružavanje pritvora Miškoviću bilo protivno Ustavu Srbije i suprotno praksi Evropskog suda za ljudska prava.

Šarić se predao srpskim vlastima 18. marta 2014. godine i od tada je u pritvoru. Pre toga je od početka postupka, u oktobru 2009. godine, bio u bekstvu.

- Pritvor je drastičnija mera u odnosu na zatvor, ali nije obavezna mera. Samim odugovlačenjem suđenja stvara se šteta po okrivljenog, pa Šarić zaista može da se nađe na slobodi. Imamo slučaj Miroslava Miškovića, gde je sud u Strazburu odlučio da je bespotrebno toliko dugo bio u pritvoru. On je mesec dana pre te odluke iz Strazbura pušten iz pritvora, ali i da nije bio bi svakako pušten posle takve odluke. Vrlo lako to može da se desi i u ovom postupku, jer ne znam da li su Šarićevi advokati već žalili Sudu za ljudska prava - objašnjava Valjarević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online