Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.12.2016.
07:39
Z. Mirković - Vesti A

Sedam godina za silovanje dečaka iz Srbije

Nakon što je Viši sud Austrije poništio prvostepenu presudu, dvadesetjednogodišnjem azilantu iz Iraka Amir A. pred Pokrajinskim sudom u Beču sada je izrečena nova zatvorska kazna koja je ovaj put za godinu dana duža od prethodne. Naime, prvom presudom Iračanin je dobio šest godina zatvora, a novom presudom Iračanin je osuđen na sedam godina zatvora.

pixabay.com
Napad se dogodio na bazenu   (Foto: Ilustracija)

Viši sud Austrije je u oktobru poništio prvostepenu presudu zbog grešaka u proceduri, ali se krivica silovatelja ni u jednom jedinom trenutku nije dovodila u pitanje. Iračanin je u decembru prošle godine u bečkom bazenu Terezijenbad napao i silovao desetogodišnjeg dečaka srpskog porekla. Sudsko veće, kojim je predsedavala sudija Beate Mačnig, došao je do zaključka da su ispunjeni svi uslovi za kažnjavanje optuženog za silovanje.

Kritikovao i Putin

Odluka Višeg suda da poništi presudu naišla je na negativnu reakciju čak i predsednika Rusije Vladimira Putina. On je na jednom skupu u Rusiji rekao da se u Austriji oslobađaju silovatelji dece.

Prvostepeni sud je, prilikom izricanja kazne, uzeo u obzir mladost silovatelja, kao i činjenicu da ranije nije bio kažnjavan, ali i priznanje koje je odmah dao, pa ga je osudio na šest godina zatvora. Sudija Mačnig je ocenila da je, međutim, potrebno da se izrekne duža kazna, a ujedno žrtvi i njegovoj porodici je priznato pravo na obeštećenje od 5.000 evra.Sud je mogao da izrekne maksimalnu kaznu od 15 godina robije, budući da je kod dečaka, na osnovu psihijatrijskog veštačenja, ustanovljen postraumatski poremećaj koji se može poistovetiti sa nanošenjem teških povreda.

Osumnjičeni Amir A. je, da podsetimo, u septembru prošle godine preko takozvane "balkanske rute" dospeo u Austriju, a samo tri meseca kasnije je na bazenu silovao dečaka. Istragom je utvrđeno da je Iračanin uvukao mališana u toalet, zatvorio vrata i onda ga napastvovao.

Iračanin je uhapšen još na bazenu, pošto je dečak spasiocima prijavio silovanje, a oni su o tome obavestili policiju. Optuženi je uhapšen dok je skakao u bazen, budući da je posle silovanja nastavio da se kupa kao da se ništa nije dogodilo! Na saslušanju Iračanin je odmah priznao silovanje, ali se pravdao time da nekoliko meseci nije imao seks, te da je podlegao strastima!

Namamio ga u kabinu

Dečakova majka Dunja je ranije ispričala i kako je njen sin napadnut.
- Kada je moj sin otišao da se istušira, zločinac ga je pozvao rukom. Moj sin je pomislio da mu nešto treba, ali ga je ovaj odvukao u kabinu. Vaspitavala sam decu da pomažu drugima, a danas moram da kažem - nažalost... - rekla je ona.

Silovani dečak, kako je medijima rekla njegova majka Dunja R, više nije isti kao pre, da često vrišti i plače, da ima traume i da spava isključivo uz korišćenje lekova. Fizičke povrede koje je zadobio mališan je brzo izlečio, ali psihičke rane će ga dugo pratiti, možda i do kraja života.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online