Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 01.09.2015.
02:44
Đ. Barović - Vesti A

Desant na svetinju

Oko dvadesetak najupornijih vernika je pohapšeno, a jake policijske snage obezbeđuju građevinare koji su juče ujutro započeli s rušenjem pratećih objekata i izmeštanjem svetinja iz crkve Arhangela Mihaila manastira Gračanica kod Valjeva.

youtube/Emanuil Eshaton
Carstvo ovozemlajsko: Branioce odvezli maricom

Jedna od tri zadužbine Nemanjića zbog završetka brane Rovni uskoro će biti potopljena i pored protivljenja SPC, vernika, ali i brojnih stručnjaka i nevladinih organizacija.

- Najmanje 20 vozila rano ujutro blokiralo je sve prilaze manastiru, a nekoliko desetina vernika koji su pokušali da spreče iseljavanje je uhapšeno. Bagerom su već porušili konak, a evo, upravo iznose ikonostas iz crkve. Srce mi se cepa - izveštava za "Vesti" monah Antonije, koji je uspeo da izbegne hapšenje u blizini manastira fotografisao sve što se dešava.

- Najgore je prošlo. Policija i dalje ne dozvoljava nikome da se približi manastiru i verujem da će radnici za tri ili četiri dana sve završiti. A onda će u starom stilu da blatom pokriju fasadu i unutrašnjost. To je ta komunistička konzervacija srpske baštine - pun gorčine
komentariše monah Antonije.

Odbornik u Skupštini Valjeva Ljubomir Bradić, kaže da će tražiti da se hitno prekine iseljenje manastira.

Odbornici glasali "za"

Sredinom avgusta, nakon petosatne rasprave, većina odbornika SO Valjevo je glasala za završetak brane Rovni.
Profesori Vladan Kuzmanović sa Građevinskog i Petar Dokmanović sa Rudarsko-geološkog fakulteta su tada objasnili da je brana "regionalni projekat od republičkog značaja", koji obezbeđuje trajno vodosnabdevanje Valjeva i još pet opština ove regije, kao i da će omogućiti da se ravnomerno rasporedi voda iz kišnog u sušni period.

- Protiv potapanja su se izjasnila i dva relevantna fakulteta iz Beograda i Energoprojekt, ali sumnjam da će od te moje inicijative da bude nešto. Međutim, ma kako se ovo završilo, neko će na kraju morati da odgovara - ističe Bradić.

Ruža Helać, predsednica Vojvođanske zelene inicijative koja je od početka bila uključena u borbu protiv potapanja manastira, tvrdi da je najveći problem u nepoštovanju originalnih projekata za izgradnju brane.

- Da se ispoštovala visina vode od 333 metra nadmorske visine, manastir ne bi bio potopljen, a Valjevo i okolina i dalje bi pili jednu od najkvalitetnijih voda u Srbiji. Ovako, nekome je očigledno stalo da opravda silne pare koje su utrošene u 20 godina dugu gradnju brane. Navodno je EU donirala oko šest miliona evra i sada pita gde su te pare završile - naglašava Helać.

Utorak 01.09.2015. 03:04
Valjevce ne interesuje ovo cim je doslo samo 20 ljudi. Velika nesreca ce ih sve zadesiti..mozda i u vidu talasa vode jer kazu da brana nije dobro uradjena...
Utorak 01.09.2015. 03:52
...ovi na vlasti...na Boga ne misle...Bog ih spalio...pa to gazi po narodu...prodaje sta god hoce...unistava zemlju koju gazi...prosto...sistematski unistavaju sve sveto...zemlju koja nas hrani...duh koji nas krasi...prosto...zapitati se...jel su ti ljudi krsteni...
Utorak 01.09.2015. 21:23
Ne trebaju nam šipptari tu smo mi da rušimo svoje a veličamo tudje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online