Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 31.08.2015.
13:09
alo.rs A

Policija hapsi vernike koji brane manastir od potapanja

Policija upala u manastirsko zdanje u valjevskoj Gračanici i hapsi okupljene meštane koji brane svetinju od potapanja zbog akumulacionog jezera Rovni, javljaju danas beogradski mediji.

youtube/Emanuil Eshaton
Manastir ugrožen izgradnjom brane

Prema prvim saznanjima, narod koji je tu već danima stražario potrpan je u džipove i odveden. Među nekolicinom vernika najviše je bilo žena i dece.

Policija je razvalila vrata manastira i počela sa iznošenjem preostalih ikona.

MnastirNa licu mesta nalazi se i bager koji ruši konak.

Narod koji je bio u manastiru, a među njima i dve devojčice od tri i pet godina, ostavljen je na oko kilometar od manastira. Njih čuva nekoliko policajaca i u blizini je marica kojom će najverovatnije biti odvedeni kod sudije za prekršaje.

Prema rečima jednog od prisutnih kamioni odnose daske od pomoćnih prostorija manastirskih u kojima je narod spavao proteklih meseci, prenose lokalni mediji.

Preostali neobeleženi grobovi oko manastira sravnjeni su, a iz manastira iznesen veći deo ikona i ostalih crkvenih stvari.

Cela ova akcija sprovedena je kako bi bila nastavljena gradnja veštačkog, akumulacionog jezera Rovni, svojevrsnog valjevskog "skadra na Bojani", projekta koji se realizuje još od 1988. godine.

Izgradnja ove brane, koja je trebalo da reši problem pijaće vode u valjevskom kraju, u više navrata je započinjana, pa zaustavljana zbog ratova i krize. Veliki novac međunarodne zajednice i EU uložen je u projekat, a da, kako tvrde borci za zaštitu prirodne sredine, niko ne zna gde su pare utrošene.

U međuvremenu, Valjevo je rešilo problem sa pijaćom vodom, pa je izgradnja brane obesmišljena, tvrde ekolozi. I pored toga, neko insistira da se gradnja nastavi i to po novim nacrtima, prema kojima bi nivo akumulirane vode bio znatno viši u odnosu na početni projekat. Ekolozi upozoravaju na katastrofalne posledice koje bi nastale po Valjevo i okolna mesta ako bi došlo do izlivanja brane, ali i da bi izgradnjom prema strom projektu okolina bila zaštićena od izlivanja, a manastir zvani Valjevska Gračanica sačuvan.

Manastir Sv. Arhangela Mihaila u selu Gračanica podno Povlena, nalazi se na ušću reke Sušice u Jablanicu. Kao manastir, Gračanica se pomonje u turskim popisima iz 1560. godine ali pojedini grobovi ii delovi konaka u neposrednoj blizini svedoče da crkva potiče iz 15. veka. Na mestu starog manastira podignuta je skromna crkva verovatno pre 1926. godine. U oltarskom delu crkve sačvani su tragovi starijeg živopisa u dva sloja, što pokazuje da je crkva podignuta delom na temeljima starije srednjevekovne građevin

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 31.08.2015. 14:28
Tiraniji nigde kraja zbog pravovremeno izostalih demonstracija. Masovna apatija nije prirodna pojava vec vestacki sprovedena, "ubrizgana" u svest narodu...
Ponedeljak 31.08.2015. 17:45
Pa zar ovaj manastir nije pod zaštitom UNESK_a?
Ponedeljak 31.08.2015. 16:32
Na TV niko nista ne objavljuje. Mrak kao u najvecim diktaturama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online