Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 10.05.2015.
11:32
alo.rs, vecernji.list A

Bivši Udbaš: Arkan je likvidirao Đurekovića!

Željko Ražnatović Arkan (48) ubio je hrvatskog emigranta i nekadašnjeg direktora INE Stjepana Đurekovića (57), tvrdi Ivan Lasić zvani Gorankić (79), bivši visokopozicionirani službenik UDBE! Lasić navodi da je ovo saznao od Stanka Čolaka, savetnika za emigracije tadašnjeg ministra Staneta Dolanca, kao i da je čuo da se Arkan otvoreno hvalio da je likvidirao Đurekovića u njegovoj garaži u Minhenu 1983. godine.

wikimedia.org
Arkan je navodno ubio hrvatskog emigranta i nekadašnjeg direktora INE Stjepana Đurekovića (57)

- Ne znam koliko je vremena prošlo, kada se počelo govoriti da je to učinila neka beogradska grupa. Arkanova grupa. Došao sam do podataka da se i Arkan čak otvoreno pred nekim hvalio. Ja sam otišao kod Stanka (Čolaka) i rekao: "Stanko, ovo nešto nije u redu". On mi je odgovorio: “Ne beri brige. Arkan je takav čovek. To je poseban tip. To je grupa koja je završila Šiptare, sad ti je jasno" - ispričao je, prema navodima hrvatskih medija Lasić u svom iskazu datom još 15. juna 1992.

Lasić u iskazu tvrdi da je ove informacije o ubistvu Đurekovića dobio za vreme svog službovanja u Beogradu 1983. Navodi da ih je saznao od tadašnjeg načelnika Druge savezne uprave zadužene za unutrašnjeg neprijatelja, koji mu je telefonom rekao:

- Jutros ti je jedan manje, jedan je pronađen mrtav.

Nemci traže svedočenje

Na zahtev Višeg zemaljskog suda u Minhenu, iduće nedelje u Mostaru, u Županijskom tužilaštvu, Lasić će da svedoči putem video-linka u postupku koji se vodi protiv nekadašnjih republičkih čelnika SDS-a Josipa Perkovića i Zdravka Mustača u postupku za ubistvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, objavio je zagrebački “Večernji list”.

- Sekretar Staneta Dolanca je pitao: ‘Je li sve u redu s ekipom?’ Ja sam mu odgovorio da ni o čemu nemam pojma, da samo znam da je pronađen mrtav i da se spominje da je u pitanju političko ubistvo - posvedočio je u tom iskazu Lasić i naveo kako je ubistvo Đurekovića uveliko pokolebalo hrvatske emigrantske krugove.

Kako je objavio hrvatski “Večernji list”, Lasić tvrdi da su bivši visoki službenici SDB Božidar Spasić i Predrag Đorđević izradili lažni intervju Stjepana Đurekovića u kojemu su nastojali ocrniti njegovu porodicu u hrvatskoj emigraciji s fotografijom u partizanskoj uniformi. Lasić je jedno vreme bio službenik SDB u Mostaru, a zatim i u Beogradu, gde je na čelo Druge savezne uprave zadužene za neprijatelja došao upravo u vreme kada je Đureković likvidiran. Sada živi u Uzarićima kod Širokog Brijega.

Spasić: Svi su pričali da su ga ubili!

Božo Spasić je za Alo potvrdio da je uradio lažni intervju Stjepana Đurekovića, a za Alo otkriva i da su u ubistvu hrvatskog disidenta učestvovali i nemački državljani.

- Kada je Đureković ubijen na stotine kriminalaca tadašnje Jugoslavije se hvalilo da je učestvovalo u njegovoj likvidaciji. U toj operaciji učestvovao je čitav niz ljudi. Inače, za Đurekovića je na nemačkom sudu rečeno da je bio njihov agent dok je još bio direktor INE- kaže Spasić.

Na pitanje da li je tačna Lasićeva tvrdnja da je baš Arkan ubio Đurekovića, Spasić kratko kaže:

- Arkan je učestvovao u svim operacijama Službe državne bezbednosti protiv terorizma - dodaje Spasić i navodi da je i on pozvan za svedoka u predmetu Đureković. Đureković je ubijen sekirom i vatrenim oružjem u svojoj štampariji u Minhenu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online