Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.01.2014.
23:31
Beta A

Nobilo: Arkan nije ubio Đurekovića!

Anto Nobilo, advokat fukcionera nekadašnje jugoslovenske UDBE Josipa Perkovića, ponovio je da je odluku o ubistvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića doneo Stane Dolanc i precizirao da su ga likvidirali beogradski kriminalci crnogorskog porekla.

Anto Nobilo, advokat fukcionera nekadašnje jugoslovenske UDBE Josipa Perkovića
 

Advokat Josipa Perkovića, izručenog Nemačkoj koja ga potražuje zbog sumnje da ubio Đurekovića, kazao je podgoričkoj "Atlas televiziji" da je siguran da njegov branjenik neće imati pošteno suđenje u Nemačkoj.

"Sudstvo je očigledno na neki način od BND-a, nemačke obaveštajne službe, bilo pritisnuto. BND ima neraščišćenih računa sa starom UDB-om i Perkovićem. Nemačka obaveštajna služba bi htela ući i rekonstruisati sve što se dešavalo na Nemačkom tlu, a poznato je da je Perković imao najveću mrežu svojih agenata u celoj bivšoj Jugoslaviji na polju Zapadne Nemačke".

Nobilo dodaje da "postoji i još druga naznaka da je nemačka služba imala nameru da stavi pod svoju nadležnost hrvatsku i slovenačku službu državne sigurnosti. Međutim Perković je onomad to sprečio kada je uveo Amerikance i Engleze na ovu teritoriju, izbalansiravši to".

Anto Nobilo tvrdi da ubistvo Stjepana Đurekovića nije naručio Mika Špiljak, kako bi ga sprečio da svedoči o mahinacijama Vanje Špiljka, sina tadašnjeg predsjednika Predsjedništva Jugoslavije. Odluku je, kaže Nobilo, donio Stane Dolanc a izvršioci su, kako je kazao, najverovatnije bili beogradski kriminalci crnogorskog porekla.

"U konkretnom slučaju oni su ustanovili operativnu akciju Dunav. Stane Dolanc je otišao u Savezni savet za zaštitu ustavnog poretka, dobio potvrdu, i organi Savezne Udbe su organizovali izvršenje likvidacije. Kada je ubijen (jugoslovenski ambasador u Stokholmu Vladimir)Rolović, a ubio ga je hrvatski emigrant Miro Barešić, onda je Crnogorska državna bezbednost okupila beogradske momke sa asfalta ali poreklom Crnogorce i stavila ih na raspolaganje za, kako su oni kazali, osvetničke akcije. Oni su tako postali egzekutori u nekoliko akcija koje su išle prema hrvatskim emigrantima", naglasio je Nobilo.

Nemački spisi otkrivaju, dodaje Nobilo, da Đurekovića ipak nije ubio Željko Ražnatović Arkan, kako se to naveliko govorilo. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online