Nedelja 10.05.2015.
11:32
alo.rs, vecernji.list

Bivši Udbaš: Arkan je likvidirao Đurekovića!

wikimedia.org
Arkan je navodno ubio hrvatskog emigranta i nekadašnjeg direktora INE Stjepana Đurekovića (57)

- Ne znam koliko je vremena prošlo, kada se počelo govoriti da je to učinila neka beogradska grupa. Arkanova grupa. Došao sam do podataka da se i Arkan čak otvoreno pred nekim hvalio. Ja sam otišao kod Stanka (Čolaka) i rekao: "Stanko, ovo nešto nije u redu". On mi je odgovorio: “Ne beri brige. Arkan je takav čovek. To je poseban tip. To je grupa koja je završila Šiptare, sad ti je jasno" - ispričao je, prema navodima hrvatskih medija Lasić u svom iskazu datom još 15. juna 1992.

Lasić u iskazu tvrdi da je ove informacije o ubistvu Đurekovića dobio za vreme svog službovanja u Beogradu 1983. Navodi da ih je saznao od tadašnjeg načelnika Druge savezne uprave zadužene za unutrašnjeg neprijatelja, koji mu je telefonom rekao:

- Jutros ti je jedan manje, jedan je pronađen mrtav.

Nemci traže svedočenje

Na zahtev Višeg zemaljskog suda u Minhenu, iduće nedelje u Mostaru, u Županijskom tužilaštvu, Lasić će da svedoči putem video-linka u postupku koji se vodi protiv nekadašnjih republičkih čelnika SDS-a Josipa Perkovića i Zdravka Mustača u postupku za ubistvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, objavio je zagrebački “Večernji list”.

- Sekretar Staneta Dolanca je pitao: ‘Je li sve u redu s ekipom?’ Ja sam mu odgovorio da ni o čemu nemam pojma, da samo znam da je pronađen mrtav i da se spominje da je u pitanju političko ubistvo - posvedočio je u tom iskazu Lasić i naveo kako je ubistvo Đurekovića uveliko pokolebalo hrvatske emigrantske krugove.

Kako je objavio hrvatski “Večernji list”, Lasić tvrdi da su bivši visoki službenici SDB Božidar Spasić i Predrag Đorđević izradili lažni intervju Stjepana Đurekovića u kojemu su nastojali ocrniti njegovu porodicu u hrvatskoj emigraciji s fotografijom u partizanskoj uniformi. Lasić je jedno vreme bio službenik SDB u Mostaru, a zatim i u Beogradu, gde je na čelo Druge savezne uprave zadužene za neprijatelja došao upravo u vreme kada je Đureković likvidiran. Sada živi u Uzarićima kod Širokog Brijega.

Spasić: Svi su pričali da su ga ubili!

Božo Spasić je za Alo potvrdio da je uradio lažni intervju Stjepana Đurekovića, a za Alo otkriva i da su u ubistvu hrvatskog disidenta učestvovali i nemački državljani.

- Kada je Đureković ubijen na stotine kriminalaca tadašnje Jugoslavije se hvalilo da je učestvovalo u njegovoj likvidaciji. U toj operaciji učestvovao je čitav niz ljudi. Inače, za Đurekovića je na nemačkom sudu rečeno da je bio njihov agent dok je još bio direktor INE- kaže Spasić.

Na pitanje da li je tačna Lasićeva tvrdnja da je baš Arkan ubio Đurekovića, Spasić kratko kaže:

- Arkan je učestvovao u svim operacijama Službe državne bezbednosti protiv terorizma - dodaje Spasić i navodi da je i on pozvan za svedoka u predmetu Đureković. Đureković je ubijen sekirom i vatrenim oružjem u svojoj štampariji u Minhenu.

2024 © - Vesti online