Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.04.2010.
12:39 >> 20:29h
Vestionline, Tanjug A

Tadiću na "Fejsbuku" prete smrću

Na društvenoj mreži "Fejsbuk“ pojavila se stranica koja poziva na ubistvo predsednika Srbije Borisa Tadića, pod nazivom "Tadiću džaba ti blindirana mečka, kad otvoriš vrata snajper te čeka“. Kako ''Vesti-online'' nezvanično saznaju, Odeljenje za sajber kriminal je upoznato sa situacijom i nadgleda razvoj događaja. Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić saopštio je da je istraga u toku.

Istraga je u toku: Ivica Dačić

''MUP će oštro reagovati kada je u pitanju svaka pretnja koja dolazi ne samo državnim funkcionerima, nego i svakom građaninu ove zemlje", rekao je Dačić novinarima u pauzi skupa posvećenog upravljanju u vanrednim situacijama.

Dačić je istakao da je u ovom konkretnom slučaju neophodna saradnja sa SAD kako bi američko Ministarstvo pravde naložilo centrali društvene mreže Fejsbuk da Srbiji dostavi tražene podatke.

Stranica je puna uvreda i psovki na račun predsednika Srbije, kao i poziva na nasilno svrgavanje sa vlasti. Neki od komentara koji se mogu pročitati su "biću još ponosniji kada oteramo ova g.... sa vrha“, "bagerom su došli, bagerom će i otići“, "prodao nas je da uđe u EU, da on dobije pare! Majku mu j.... ustašku“, "kakav snajper ... govnjiva motka i septička jama umesto groba”…

Na stranicu se ne može učlaniti, već samo ostaviti komentar "like“, što je do sada uradilo oko 200 ljudi.

Kako ''Vesti-online'' saznaju, Predsedništvo Srbije je obavešteno o pretnjama koje su se pojavile na ''Fejsbuku'', a rečeno nam je da za sada nema nikakvih informacija i da će, ukoliko bude bilo potrebe, biti objavljeno zvanično saopštenje povodom toga.

Radulović: U toku prekrivični postupak


Zamenik višeg tužioca u Odeljenju za visokotehnološki kriminal Saša Radulović izjavio je večeras da je u toku pretkrivični postupak i da tužilaštvo intezivno radi na otkrivanju činjenica povodom pretnji koje su putem društvene Internet mreže "Fejsbuk" upućene predsedniku Srbije Borisu Tadiću.


"Pretkrivični postupak je u toku i tužilaštvo intezivno radi na otkrivanju činjenica ovog krivičnog dela, obezbeđivanju svih dokaza. Tužilaštvo veoma ozbiljno shvata ove pretnje i smatra da u ovakvim radnjama postoje elementi krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti", rekao je Radulović TV B92 i naglasio da tužilaštvo sa MUP-om čini sve u pravcu otkrivanja počinioca.


Radulović je kazao da će se od američkog Ministarstva pravde tražiti podaci o IP adresama računara sa kojih su upućene pretnje, koje treba da dovedu do njihovih korisnika.


On je objasnio da visoko-tehološki kriminal, pored organizovanog kriminala i međunarodnog turizma, ima karakteristiku transnacionalnosti.


"To znači da radnje, koje su preduzete u izvršenju krivičnog dela i dokazi koje je potrebno prikupiti ne moraju nužno da se nalaze na teritoriji samo jedne zemlje gde se postupak sprovodi, što znači da je u prikupljanju dokaza potrebna saradnja koja se može obavljati na različitim nivoima. To može biti policijska saradnja, saradnja u skladu sa konvencijom Saveta Evrope o sajber kriminalu ili međunarodna pravna pomoć putem zamolnice preko nadležnih ministarstava", naveo je Radulović.

Pretnje smrću su proteklih dana preko iste društvene mreže upućivane i bivšem hrvatskom predsedniku Stjepanu Mesiću.

Očekujem najoštriju i najžešću reakciju državnih organa: Jelena Trivan

Portparol Demokratske stranke Jelena Trivan pozvala državne organe da najoštrije reaguju zbog pretnji predsedniku Srbije Borisu Tadiću.

"Očekujemo da reakcija državnih organa bude najžešća i najoštrija i da u ovom smislu treba da reaguju sve nadležne institucije, od bezbednosnih do pravosudnih, ali takođe očekujemo oštru reakciju i političkih partija i medija", rekla je Trivan novinarima u Skupštini Srbije.

Na pretnje šefu države reagovala je predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović, ocenivši da pretnje predstavnicima vlasti neće sprečiti realizaciju programa Vlade Srbije, a pre svega borbu protiv korupcije i kriminala.

Kad su pretili Velji, nikome ništa

 

Poslanici Nove Srbije su osudili pretnje upućene šefu države i, kao i ostale parlamentarne stranke, pozvali državne organe da reaguju, ali "ne po dvostrukim aršinima, kao kada se u medijima pojavila informacija da grupa od 18.000 članova preti Velimiru Iliću a niko nije reagovao".

Prema njenim rečima, Tadić je "u fokusu svih onih čiji će interesi u toj borbi biti osujećeni" i zato nadležni državni organi treba da preduzmu sve kako bi bezbednost predsednika države bila osigurana.


Ista pravila, ukazali su oni, trebalo bi da važe i za predsednika, ministra, poslanika i običnog građanina i pretnje treba ozbiljno sankcionisati, ali "ni po babu, ni po stričevima", već svi budu pođednako zaštićeni.


U Srpskoj radikalnoj stranci su napomenuli da niko od poslanika, funkcionera i članova te stranke nije ni na koji način doprineo da šefu srpske države budu upućene takve pretnje, dok su liberali naglasili da u Srbiji svaku pretnju, pogotovo ako je upućena predsedniku, treba krajnje ozbiljno shvatiti.

Biće još informacija...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online