Utorak 27.04.2010.
12:39 >> 20:29h
Vestionline, Tanjug

Tadiću na "Fejsbuku" prete smrću

Istraga je u toku: Ivica Dačić

''MUP će oštro reagovati kada je u pitanju svaka pretnja koja dolazi ne samo državnim funkcionerima, nego i svakom građaninu ove zemlje", rekao je Dačić novinarima u pauzi skupa posvećenog upravljanju u vanrednim situacijama.

Dačić je istakao da je u ovom konkretnom slučaju neophodna saradnja sa SAD kako bi američko Ministarstvo pravde naložilo centrali društvene mreže Fejsbuk da Srbiji dostavi tražene podatke.

Stranica je puna uvreda i psovki na račun predsednika Srbije, kao i poziva na nasilno svrgavanje sa vlasti. Neki od komentara koji se mogu pročitati su "biću još ponosniji kada oteramo ova g.... sa vrha“, "bagerom su došli, bagerom će i otići“, "prodao nas je da uđe u EU, da on dobije pare! Majku mu j.... ustašku“, "kakav snajper ... govnjiva motka i septička jama umesto groba”…

Na stranicu se ne može učlaniti, već samo ostaviti komentar "like“, što je do sada uradilo oko 200 ljudi.

Kako ''Vesti-online'' saznaju, Predsedništvo Srbije je obavešteno o pretnjama koje su se pojavile na ''Fejsbuku'', a rečeno nam je da za sada nema nikakvih informacija i da će, ukoliko bude bilo potrebe, biti objavljeno zvanično saopštenje povodom toga.

Radulović: U toku prekrivični postupak


Zamenik višeg tužioca u Odeljenju za visokotehnološki kriminal Saša Radulović izjavio je večeras da je u toku pretkrivični postupak i da tužilaštvo intezivno radi na otkrivanju činjenica povodom pretnji koje su putem društvene Internet mreže "Fejsbuk" upućene predsedniku Srbije Borisu Tadiću.


"Pretkrivični postupak je u toku i tužilaštvo intezivno radi na otkrivanju činjenica ovog krivičnog dela, obezbeđivanju svih dokaza. Tužilaštvo veoma ozbiljno shvata ove pretnje i smatra da u ovakvim radnjama postoje elementi krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti", rekao je Radulović TV B92 i naglasio da tužilaštvo sa MUP-om čini sve u pravcu otkrivanja počinioca.


Radulović je kazao da će se od američkog Ministarstva pravde tražiti podaci o IP adresama računara sa kojih su upućene pretnje, koje treba da dovedu do njihovih korisnika.


On je objasnio da visoko-tehološki kriminal, pored organizovanog kriminala i međunarodnog turizma, ima karakteristiku transnacionalnosti.


"To znači da radnje, koje su preduzete u izvršenju krivičnog dela i dokazi koje je potrebno prikupiti ne moraju nužno da se nalaze na teritoriji samo jedne zemlje gde se postupak sprovodi, što znači da je u prikupljanju dokaza potrebna saradnja koja se može obavljati na različitim nivoima. To može biti policijska saradnja, saradnja u skladu sa konvencijom Saveta Evrope o sajber kriminalu ili međunarodna pravna pomoć putem zamolnice preko nadležnih ministarstava", naveo je Radulović.

Pretnje smrću su proteklih dana preko iste društvene mreže upućivane i bivšem hrvatskom predsedniku Stjepanu Mesiću.

Očekujem najoštriju i najžešću reakciju državnih organa: Jelena Trivan

Portparol Demokratske stranke Jelena Trivan pozvala državne organe da najoštrije reaguju zbog pretnji predsedniku Srbije Borisu Tadiću.

"Očekujemo da reakcija državnih organa bude najžešća i najoštrija i da u ovom smislu treba da reaguju sve nadležne institucije, od bezbednosnih do pravosudnih, ali takođe očekujemo oštru reakciju i političkih partija i medija", rekla je Trivan novinarima u Skupštini Srbije.

Na pretnje šefu države reagovala je predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović, ocenivši da pretnje predstavnicima vlasti neće sprečiti realizaciju programa Vlade Srbije, a pre svega borbu protiv korupcije i kriminala.

Kad su pretili Velji, nikome ništa

 

Poslanici Nove Srbije su osudili pretnje upućene šefu države i, kao i ostale parlamentarne stranke, pozvali državne organe da reaguju, ali "ne po dvostrukim aršinima, kao kada se u medijima pojavila informacija da grupa od 18.000 članova preti Velimiru Iliću a niko nije reagovao".

Prema njenim rečima, Tadić je "u fokusu svih onih čiji će interesi u toj borbi biti osujećeni" i zato nadležni državni organi treba da preduzmu sve kako bi bezbednost predsednika države bila osigurana.


Ista pravila, ukazali su oni, trebalo bi da važe i za predsednika, ministra, poslanika i običnog građanina i pretnje treba ozbiljno sankcionisati, ali "ni po babu, ni po stričevima", već svi budu pođednako zaštićeni.


U Srpskoj radikalnoj stranci su napomenuli da niko od poslanika, funkcionera i članova te stranke nije ni na koji način doprineo da šefu srpske države budu upućene takve pretnje, dok su liberali naglasili da u Srbiji svaku pretnju, pogotovo ako je upućena predsedniku, treba krajnje ozbiljno shvatiti.

2024 © - Vesti online