Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Petak 17.10.2014.
09:09
blic.rs A

Vojvodina: Napad na ugostiteljske objekte u vlasništvu Albanaca

Oko jedan sat posle ponoći huligani su razbili su izlog na lokalu "Baš ćevap" sa novopoazarskim ćevapom u Ulici Maksima Gorkog u Novom Sadu. Kako su preneli mediji, demolirano je i nekoliko pekara u ovom gradu, ali i Vršcu.

Foto: Ilustracija

Prema rečima očevidaca, grupa od nekoliko mladih momaka, maskiranih fantomakama, dotrčala je do lokala i kamenjem porazbijala izlog.

Meta napada bile su i pekare "Evropa" i "As Pek", čiji su vlasnici albanske nacionalnosti a koje su demolirane su tokom noći.

Kako prenose lokalni mediji, u pekaru "As Pek" u Rumenačkoj ulici ubačen je molotovljev koktel, pa je unutrašnjost potpuno izgorela, a intervenisali su i vatrogasci.

Pekara "Evropa" je zasuta kamenjem, a radio 021 prenosi i da su huligani upali u objekat, vikali i pretili radnicama koje su radile noćnu smenu. Na kraju su napadači razbili stakla na izlogu.

Bačena bomba na pekaru Albanca u Staroj Pazovi

Nepoznati počinioci kamenovali su, polupali izloge, opremu i reklame na tri pekare u Vršcu, preneli su lokalni mediji.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Aleksandar Nikolić izjavio je da je policija privela jednu osobu zbog napada na radnje građana albanske nacionalnosti i da intezivno radi na identifikaciji ostalih napadača.
 

Policijska uprava u Pančevu je obavila uviđaj i saopštila da niko nije povređen.

U više gradova Vojvodine su napadnute pekare Albanaca.
 

Napadi na objekte čiji su vlasnici Albanci počeli su u Vojvodini u četvrtak, a prva je stradala pekara "Dva brata" u Somboru.

DS: Nadležni da oštro reaguju

Gradski odbor Demokratske stranke (DS) iz Novog Sada najoštrije je danas osudio napade na objekte u Novom Sadu koji su u vlasništvu Albanaca i pozvao nadležne da "oštro" reaguju i osude napadače.

"Novi Sad je izložen nedopustivoj torturi grupe huligana. Delikventi razbijaju, prete, zastrašuju. Odlučno stajemo u zaštitu onih koji su ovim nasiljem pogođeni", saopštio je DS.

Napade su osudili predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, Pokrajinski ombudsman, Liberalno demokratske partija i Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Napadi na pekare usledili su nakon što je prekinuta utakmica Srbija-Albanija u utorak uveče, kada je na teren uleteo dron sa zastavom velike Albanije, nakon čega je došlo je do koškanja među igračima i navijačima.

Policija do sada nije uhvatila napadače na albanske pekare.

“Neodgovorne izjave uzrok nasilja“

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina ocenila je danas da su napadi na imovinu građana albanske nacionalnosti u Vojvodini posledica neodgovornih izjava političara nakon incidenata na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija.

"Umesto da predstavnici vlasti deluju umirujuće na jedno duboko traumatizovano, nasilju sklono društvo, sa teškim ratnim nasleđem, oni su svojim izjavama potpaljivali vatru i praktično motivisali nasilnike da nasrnu na pekare u vojvođanskim gradovima", piše u saopštenju.

Građanska Vojvodina zahteva od predstavnika vlasti da "umire svoju huškačku retoriku", a od nadležnih organa da hitno otkriju pozadinu i komandni mehanizam napada, kao i direktne počinioce, te da ih kazne.

POVEZANE VESTI

Petak 17.10.2014. 11:41
Albanci ne pripadaju Balkanu.
Petak 17.10.2014. 11:35
kada vlast u Srbiji pomoge srpskom narodu a Kosmetu onda treba biti fer a sve dotle vratiti milo za drago .........juce su srpska djeca stradala na Kosmetu i ko je to cuo od nasih ? Niko ---Vidio? Niko --
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online