Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 04.10.2014.
18:00
J. Arsenović - Vesti A

Ko monstrume pušta na slobodu?

Još jedno surovo ubistvo maloletnice potresa Srbiju. U dvorištu napuštene kuće u Rakovici policija je pronašla beživotno telo Ivane Podraščić, trinaestogodišnje devojčice koja se duže od dva meseca vodila kao nestala. Policija je uhvatila i počinioca, reč je o višestruko osuđivanom licu Darku Kostiću (39), koji je već robijao zbog ubistva i silovanja!

Mesto zločina: Napuštena kuća u Rakovici u kojoj se ubica iživljavao nad Ivanom
 

Prema rečima direktora policije Milorada Veljovića, devojčica je silovana 31. jula, a potom ubijena motikom i zakopana u dvorištu napuštene kuće u ulici 11. Krajiške divizije u Rakovici, koju je Kostić iznajmio.

Rešenje u kastraciji

Hemijska kastracija postoji u nekim evropskim zemljama, poput Češke, Rusije, Poljske i prema rečima Olgice Batić ova mera, inače vremenski ograničena, dala je značajne rezultate na suzbijanju silovanja.


- Ako postoji obaveza izricanja mere bezbednosti alkoholičarima i narkomanima, treba uvesti meru i višestrukim silovateljima i pedofilima u vidu hemijske kastracije koja suzbija seksualni nagon - objašnjava Olgica Batić.

- S obzirom da je u blizini jedan potok, zbog obilnih padavina deo zemlje je odnet i tako je pronađeno telo - objasnio je Veljović na konferenciji za medije.


Direktor policije dao je i kratku "radnu" biografiju ovog višestrukog povratnika, razbojnika i ubice. Kostić je 1993. godine, kao mlađi punoletnik, osuđen na sedam godina zatvora zbog ubistva jedne starice. Jednom je uspeo i da pobegne iz zatvora, a kada je izdržao kaznu ponovo se odao kriminalu, pa je 2001. godine osuđen na tri godine i šest meseci zbog silovanja, krađa i razbojništava!


Posle najnovijeg surovog zločina, javnost kojoj je još u sećanju tragičan kraj ubijene 15-godišnje devojčice iz Subotice Tijane Jurić, burno je reagovala i isprozivala nadležne za koje smatra da snose deo odgovornosti što su deca, čini se, tako olako žrtve manijaka i ubica. Prva na tapetu se našla kaznena politika srpskih sudova, s obzirom da je osumnjičeni Darko Kostić višestruki povratnik i da je, kako je rekao Veljović, za silovanje razbojništva i krađu poslednji put osuđen na tri i po godine zatvora.

Pritvor od 30 dana

Viši sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana Darku Kostiću, osumnjičenom za silovanje i ubistvo Ivane Podraščić iz Batajnice. Pritvor je određen zbog opasnosti od bekstva, bojazni da bi puštanjem na slobodu ometao istražni postupak uticajem na svedoke koji treba da budu saslušani, kao i zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da bi u kratkom vremenskom periodu mogao ponoviti izvršenje krivičnog dela, navodi se u informaciji Višeg suda.

Za narodnu poslanicu i predsednicu Demohrišćanske stranke Srbije Olgicu Batić nema sumnje da je "kaznena politika protiv višestrukih pedofila i silovatelja više nego blaga".
- Sramne su visine kazni u provostepenim presudama, a u drugostepenim čak budu i umanjene - konstatuje za "Vesti" Olgica Batić.


Ona je svojevremeno i predložila izmenu i dopunu Krivičnog zakona koji bi predvideo hemijsku kastraciju, kao vid zaštitne mere kod višestrukih silovatelja i pedofila ali njen predlog nije ni uvršćen na dnevni red u Skupštini Srbije.


- Pitanje hemijske kastracije smo pokrenuli još pre nekoliko godina i u tom momentu naišli na otpor i javnosti i ostalih političkih činilaca, ali s obzirom na ova strašna nedela, mislim da se mišljenja menjaju u korist kastracije - kaže naša sagovornica.

Hitno doneti Tijanin zakon: Ivan Jurić sa ćerkom pre ubistva

Protivnici ovakve mere se pozivaju na ustavno pravo zaštite telesnog integriteta svake osobe, ali Batićeva postavlja kontrapitanje - šta je sa telesnim integritetom žrtve, i najavljuje da će u Skupštini ponovo izaći s istim predlogom.


Za advokata i nekadašnjeg sudiju Božu Prelevića nedopustivo je da se paušalno ocenjuje kaznena politika sudova, a zaključci o tome kako su sudije "blage" prema višestrukim silovateljima donosi na osnovu jednog slučaja.


- Ne može se govoriti na osnovu jedne presude o kaznenoj politici, a ja nemam uvid u konkretnu presudu i ne mogu reći da je sud ovde pogrešio. Meni ta kazna deluje blago, ali ja sam sto puta video da je sud išao nekom srednjom varijantom zato što nije imao dokaze, jer sud donosi presudu na osnovu hiljadu i jedne okolnosti koje treba dokazati, a ne na osnovu pisanja medija - kaže Prelević.


Građanstvu koje nema iskustva suda i probleme na koje sudije nailaze kada izriču presudu, međutim nejasno je kako osobe koje imaju podebeli dosije za razna krivična dela ne budu strože kažnjene nakon što su posle jedne izdržane kazne na slobodi ponovo počinile nepočinstva, a među kojima i ona najsurovija - silovanje i ubistvo deteta.
 

Nemoćni Centar za socijalni rad

Porodica Podraščić bila je u evidenciji Centra za socijalni rad, a u ovoj ustanovi tvrde da su porodici pružili "porodično pravnu i materijalnu pomoć".
"Roditeljima je, svojevremeno, izrečen korektivni nadzor za vršenje roditeljskog prava i pružena im je materijalna pomoć u skladu sa zakonom održana konferencija slučaja i sačinjen novi plan usluga. Nakon prijave nestanka devojčice, centar je nastavio da radi sa porodicom", saopštio je Gradski centar za socijalni rad, uz konstataciju da sistem socijalne zaštite sam po sebi "ne može sprečiti ovakve ili slične situacije".

 

Objaviti registar pedofila

Igor Jurić, otac ubijene Tijane, kaže da će posle ovog novog tragičnog slučaja stradanja maloletnice još više insistirati na tome da javnost bude upoznata sa registrovanim silovateljima. - Insistiraćemo da sa sajta svi budemo upozoreni na pedofile, barem one koji su registrovani - rekao je Jurić.


Inače zakon koji bi nosio ime po njegovoj stradaloj ćerki (Tijanin zakon) trebalo bi da Srbiju uvede u tzv. sistem Amber Alert. To podrazumeva da kada se radi o nestalim osobama, posebno maloletnim, policija i tužilaštvo reaguju po hitnom postupku, kako se ne bi gubilo vreme i čekao zakonski rok za pokretanje istrage.

POVEZANE VESTI

Subota 04.10.2014. 18:05
МОНСТРУМЕ НА СЛОБОДУ ПУШТАЈУ НАОПАКИ ЕВРОПСКИ ЗАКОНИ,ОВО ЈЕ СА НАМЕРОМ УВЕДЕНО У НАШЕ ЗАКОНОДАВСТВО ДА СЕ УКИНЕ СМРТНА КАЗНА,ДА БИ СЕ ОВИ ЗЛОЧИНИ ДЕШАВАЛИ КОД НАС И МОНСТРУМИ НАМ УБИЈАЛИ ДЕЦУ И ОМЛАДИНУ БЕЗ СТРАХА ЗА СВОЈЕ ЗЛОЧИНАЧКЕ ЖИВОТЕ,ЗА СВЕ ШТО НАМ СЕ ОВАКО СТРАШНО ДЕШАВА КРИВИ СУ ПОЛИТИЧАРИ И ТРЕБА НАМ УСТАНАК ДА СЕ СПАСИ ПРОПАДАЊЕ ДРЖАВЕ СРБИЈЕ ДО КРАЈА
Subota 04.10.2014. 21:21
Monstrum treba da bude osuđen na 40 godina, počinio je zločin kao monstrum Đurić, alli su okolnosti teže po ovog gadnog ciganina jer je ( recidivirao ) višestruki povratnik i naravno nestanak djevojčice nije bio medijski propraćen kao u slučaju pokojne Tijane. Nije loš Zakonik nego su u pitanju sudije koje izriču sankcije blizu zakonskog minimuma, tu je i amnestija, uslovni otpust... Želim mu da izađe iz zatvora prije dvije odslužene godine, u mrtvačkom sanduku naravno.
Subota 04.10.2014. 22:57
Моје скромно мишљење је, да за свако кривично дело, кривац мора понаособ да одговара. Па кад му саберу казне, оне ће бити и до 100 година, без икакве шансе за превремени отпуст. Овако максимум 40 година робије.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online