Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 22.11.2013.
09:05 >> 13:20h
Beta A

Petoro uhapšeno zbog malverzacija sa pšenicom

Uprava kriminalističke policije i Policijska uprava u Somboru uhpasile su u petak 22. novembra pet osoba zbog sumnje da su malverzacijama prilikom skladištenja merkantilne pšenice i kukuruza za robne rezerve oštetile državni budžet za 5,5 miliona evra.

Foto: Arhiva

 Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal uhapšene su tri osobe iz Novog Sada i dve iz Sombora zbog zloupotrebe službenog položaja i položaja odgovornog lica, a direktor "Gradskih pekara" i "1. Oktobar" iz Sombora B.M. (53) i G.M. (51) nalaze se u bekstvu.

B.M. i G.M. se sumnjiče da su od 2005. do 2013. godine poverenu robu Republičke Direkcije za robne rezerve prodavali i koristili za svoje potrebe, i time pribavili sebi protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 513 miliona dinara, kao i korist u vidu neosnovano naplaćene usluge skladištenja od Republičke Direkcije za robne rezerve, u iznosu od 78 miliona dinara.

Ljajić: Hapšenja su samo početak procesa

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić izjavio je da su hapšenja povodom malverzacija sa žitom i pšenicom iz robnih rezervi samo početak procesa i da država neće dozvoliti pljačku svoje imovine. "To je pokazatelj da se krađa ne isplati, naročito se ne isplati onima koji su davali u zakup skladištene prostore, za to dobijali značajna finansijska sredstva i uz to trgovali robom koju su dobijali od robnih rezervi", kazao je Ljajić novinarima u Skupštini Srbije. Ministar je naveo da će novi zakon o robni rezervama o kojem se raspravlja u paralamentu omogućiti bolji nadzor i kontrolu nad robnim rezervama.

Oni se sumnjiče da su, na taj način, pribavili protivpravnu imovinsku korist privrednim društvima "Gradska pekara" AD Sombor i "1. Oktobar" AD Sombor, koja su u vlasništvu B.M, u ukupnom iznosu od 5,5 miliona evra na štetu budžeta Republike Srbije.

B.M. i G.M. su u navedenom periodu bili ovlašćeni skladištari Republičke Direkcije za robne rezerve za merkantilni kukuruz i pšenicu u količini od oko 20.000 tona, iako su njihovi skladišni kapaciteti bili 3.360 tona žitarica.

Skladištari su postali na osnovu ugovora koje su zaključivali sa Republičkom Direkcijom za robne rezerve, pri čemu su prilagali falsifikovanu dokumentaciju izdatu od strane zaposlenih S.K. (50) i A.S. (50) u "Jugoinspekt" D.O.O. Novi Sad.

Navedeni ugovori su zaključeni na osnovu saglasnosti načelnika Centra republičke Direkcije za robne rezerve u Novom Sadu M.U. (57), iako je znao da količina poverene robe skladištarima "Gradska pekara" AD Sombor i "1. Oktobar" AD Sombor prevazilazi njihove ukupne skladišne kapacitete.

POVEZANE VESTI

Petak 22.11.2013. 09:19
Šteta koju su počinili iznosi 5,5 MILIONA € ? To GARANTUJE da neće biti osuđeni jer ima i za tužioce i za sudije i za advokate a ostaće i njima . U SRBIJI SE PRESUĐUJE ONIMA KOJI UKRADU 10 ILI 20 HILJADA € . KRUPNIM LOPOVIMA SE DONOSI OSLOBAĐAJUĆA PRESUDA "U NEDOSTATKU DOKAZA" ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online